Solo ketel voor vloerverwarming

Leandres

  • #1
Omdat ik op dit moment een gigantisch gasverbruik heb door een niet goedwerkende CV installatie overweeg ik dit te gaan opsplitsen;

1) Nefit Ecomline HRC30 (bestaande ketel): 7 radiatoren (75/65/20) met een totaal vermogen van 8981 watt. En warm water voorziening

2) nog aan te schaffen solo ketel voor ~75m² vloerverwarming en een kleine radiator in het toilet beneden (215 watt).

Mijn vraag is: hoe groot moet het vermogen van de solo ketel zijn? Ik wil dus de solo ketel instellen op 45 graden aanvoer zodat deze extreem zuinig kan stoken. Ik lees wel eens dat je beter voor een grotere ketel kunt kiezen en deze op 60% kan instellen zodat deze minder te verduren krijgt. Ik zit zelf te denken aan een 12kW of 18kW ketel.

De huidige Nefit ketel kan ik door middel van de 11kw jumper dan ook lager instellen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Inregelen.
Dan kun je die nefit net zo makkelijk voor de vloer gebruiken.

Maar wat is groot gasverbruik?
 

Bernhard

  • #3
Een grotere ketel heeft geen voordeel. En een ketel gaat niet stuk omdat die meer belast wordt. Een postzegel transporteren met een dieplader is niet efficiënt. Je hebt steeds nieuwe ideeën over hoe het niet moet. Je kan overal nog een hoop onzin lezen. Maar hoe kan je de juistheid hiervan van inschatten. mvgr bernhard
 

Leandres

  • #4
Obelix2 schreef:
Inregelen.
Dan kun je die nefit net zo makkelijk voor de vloer gebruiken.

Maar wat is groot gasverbruik?
Ik doel op dit gedrag



Bernhard schreef:
Een grotere ketel heeft geen voordeel. En een ketel gaat niet stuk omdat die meer belast wordt. Een postzegel transporteren met een dieplader is niet efficiënt. Je hebt steeds nieuwe ideeën over hoe het niet moet. Je kan overal nog een hoop onzin lezen. Maar hoe kan je de juistheid hiervan van inschatten. mvgr bernhard
De solo ketel voor vloerverwarming was jouw idee/suggestie in dit topic: WZI via Danfoss RA-N kranen
 

Bernhard

  • #5
Jij vraagt of een ketel met 18KW beter is dan een met 12KW. Nee dus.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Eeehhhuuu dat lijkt me sterk dat ik zo iets adviseer. Maar goed

Ik blijf er bij INREGELEN. Is het magische woordje.
Veel huishoudens in nl hebben gelijke situatie. Lijkt mij sterk dat die ook allemaal 2 ketels hebben.
 

Bernhard

  • #7
Je grafiek is mooi. Voor een juiste diagnose is belangrijk:
- de aanvoertemp ketel
- de retourtemp ketel
- de toevoertemp naar de verdeler
- de retourtemp van de verdeler
- de aanvoertemp naar de slangen.
Het tempverschil hoeft niet te worden gemeten en het geeft geen inzicht. De temp van de aanvoer en de temp. van de retour geeft een bruikbaar gegeven.
Het is inderdaad veel gasverbruik. mvgr bernhard
 

Condensje

  • #8
Hallo Leandres, Ik heb net ook dat andere topic gelezen. Even samengevat wat er nu werkelijk aan de hand is: Je hebt een gedeelte radiatoren die een hoge aanvoertemperatuur (HTV)nodig hebben om aan hun capaciteit te komen, en aan de andere kant heb je vloerverwarming, welke aan een lage aanvoertemperatuur (LTV)voldoende heeft.

En het beroerde is dat dit nu beide dezelfde aanvoer krijgt, waardoor de voeding van de VV te hoog is en die van de radiatoren te laag om goed te kunnen functioneren.

Gemiddeld wordt in deze opstelling je retour naar de ketel te warm om je HR-ketel optimaal te laten condenseren.

Om nu beide systemen een eigen ketel te geven is wat rigoreus en kapitaalintensief. En naar mijn idee in je totale exploitatie eigenlijk ook niet economisch verantwoord.

Het kan slimmer en goedkoper; zeker als je wat onderdelen van MP afhaalt en het zelf maakt.


Je deelt je systeem op in HT en LT. Dat doe je door een elektrische zoneklep (of een 3-wegklep waar je 1 aansluiting van afdopt)in de retour van beide kringen te plaatsen. Zo kun je met een 24 V spanning bepalen wel gedeelte er door de ketel gevoed wordt.

De radiatoren zijn een relatief snel reagerend systeem, dus die krijgt prioriteit boven de VV die veel trager reageert en dus best even 'zonder' kan.

Je bedient de klep voor het radiatordeel met een driepunts-thermostaat op een goede referentieplek in het door radiatoren verwarmde deel van de woning.

Hierbij stookt de ketel, indien nodig tot de voor die radiatoren benodigde hogere temperaturen.

Is die ruimte op temperatuur, dan kun je middels het derde contact de stuurstroom doorschakelen naar de tweede thermostaat die in de door de VV verwarmde ruimte hangt. Deze thermostaat zet je in serie met een aanlegthermostaat die je op de retour van de VV zet. Daarmee begrens je de ketel tot voor de VV te hoge temperaturen, en kom je tot maximale condensatie.

Aandachtspunten voor een echte optimalisatie:

-je moet je VV verdeler hydraulisch neutraal aansluiten. Daardoor krijg je het koudste water weer terug naar je ketel.

-de radiator op de WC kan het spelletje om zeep helpen, als deze niet goed waterzijdig ingeregeld is, vormt deze een hydraulische kortsluiting waardoor het zaakje gaat pendelen en de VV tekort gaat komen. Ook kan de capaciteit tekort schieten, maar op het toilet lijkt me het comfort van minder belang.


Dit is relatief simpel uit te voeren, en tegen beduidend lagere kosten dan een extra ketel.
 

Bernhard

  • #9
Ik heb meerdere keren een systeem met 2 ketels geplaatst. En ik heb ook meerdere keren een systeem met zonekleppen geplaatst. Het systeem met zonekleppen is bij lange na niet zo efficiënt als eem met 2 aparte ketels. De gasbesparing is bij het systeem met 2 ketels veel groter en het gebruiksgemak nog veel groter.
Ik denk dat de terugverdientijd van een systeem met 2 ketels gelijk is aan een systeem met zonekleppen. Met de zonekleppen zijn veel storingen en de waterstroming is niet altijd constant, ook niet met een bypass.
Bijkomend voordeel met 2 ketels is dat je altijd een reserve ketel hebt. In grote installaties worden zones vaak ingedeeld door aparte ketels te plaatsen.
mvgr bernhard
 
  • Like
Waarderingen: Braai

Kacheltje

  • #10
Als je een postzegel vervoert met een dieplader dan vervoer je met twee diepladers een halve postzegel.
je zet twee kleine ketels neer die samen een groter vermogen hebben dan een kleine. Deze twee ketels hoeven dan ook minder warmtevraag te dekken.

Ik snap het voordeel maar goed ik heb het vaker voorbij zien komen.
 

Condensje

  • #11
Besparing op verbruik is alleen gelegen in het feit door een ketel aan het condenseren te krijgen. De benodigde kWh's blijven immers hetzelfde! Of het nu een goed geregelde zone-installatie of twee separate ketels betreft, gasverbruik blijft gelijk.

Kom het in de praktijk wel meer tegen, en het is wel begrijpelijk. Met allerlei uitbreidingen waar niet goed over na gedacht is en/of rottig uitgevoerd/ingeregeld, ontstaat er naar de beleving van de gebruiker een installatie die "het niet doet".

Na wat bezoekjes, die meestal ook niet helpen omdat men het feitelijke probleem niet onderkent, komt er dan 'de oplossing' om de boel in twee separate installaties op te splitsen, ten einde van het 'gezeur' af te zijn. Dat blijkt na uitvoering dan ook we tot tevredenheid van de klant, maar het heeft natuurlijk niets te maken met goede installatietechniek.

In een woonhuis, of bij dit geïnstalleerde vermogen lijkt het mij niet evident om met twee ketels te gaan werken, of je moet een restaurant of een pension hebben.

Ik heb trouwens nog even op het Danfoss systeem door zitten zoeken, ik heb daar nog geen ervaring mee, maar met wat ik nu in brochures kan vinden, moet die regeling via het "Link"-gedeelte deze opstelling ook kunnen besturen. Het system biedt de mogelijkheid om andere schakelcomponenten in te voeren.

Beste is daarvoor even contact met de fabrikant/importeur op te nemen.
 

Tumkie

  • #12
Evenwichtsfles met 1 ongemengde groep voor radiatoren , 1 gemengde groep voor vloer samen met goede regeling . Nefit/Buderus heeft hier kant/en klare oplossingen voor ...
 

Kacheltje

  • #13
Over het gasverbruik valt weinig te zeggen of het in jou situatie veel of weinig is.
Geen idee hoe groot jou huis is en het niveau van de isolatieschil. Moment van opname was het in Groningen best wel koud toch dat in tegenstelling van de rest van het land?

Lijkt me gewoon handig om eerst de kranen waterzijdig in te regelen, dat was ook de basis van je vraag. :wink:
 

Condensje

  • #14
Tumkie schreef:
Evenwichtsfles met 1 ongemengde groep voor radiatoren , 1 gemengde groep voor vloer samen met goede regeling . Nefit/Buderus heeft hier kant/en klare oplossingen voor ...
Lijkt me een antwoord uit het Belgische Vlaanderen, men bedoeld daar met een evenwichtsfles een open verdeler.

Men heeft daar alleen veel later (en beduidend minder praktische actuele) ervaring met condenserende aardgasketels.

De techniek in het toepassen van een openverdeler, is afgeleid van de oliegestookte ketels die daar meer gemeengoed waren. Daarbij is een openverdeler voor dit probleem prima in te zetten, maar nu voor een echte condenserende aardgasketel 'overkill' (in België verstaat men onder een HR-ketel onze oude niet condenserende VR-ketel.

Toepassing in deze situatie van een openverdeler zou het qua regeling wel kunnen redden, maar er komt nog een extra pomp bij om het radiatorcircuit te kunnen voeden.

Daarnaast zou het een bijzonder nauwkeurige afstemming van de pompdebieten vergen, om in een dergelijke opstelling de ketel tot maximaal condenseren te krijgen.

Voordeel zou wel kunnen zijn dat de retour van het radiatorencircuit als voeding van de VV zou kunnen dienen, maar bij de huidige modulerende HR-aardgasketels geeft dit al snel ketelbesturingsproblemen indien de delta T meer dan 20 graden gaat bedragen.
 

Tumkie

  • #15
pompgroepen verwarming

Installaties met vloer en radiatoren worden in BE meestal net zo gemaakt als in DE en zoals de meeste fabrikanten dit voorschrijven ... evenwichtsfles , 2 (modulerende )pompgroepen met goede regeling ... Zo goed als geen problemen ! Maar ja , dan gaat de installatieprijs een stuk omhoog en daar knelt meestal het schoentje in NL . Dit heeft niets maar dan ook niets met mindere ervaring te maken met gasketels !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu