Soepel kabel opbouw, ipv elektrabuizen, mag dat?

erkend_beunhaas

 • #1
In m'n huis heeft de vorige eigenaar ooit de schuur, badkamer, toilet en volledige keuken (inclusief inbouwoven, vaatwasser en koelkast) op een enkele 16A groep aangesloten.

Nu wil ik deze gaan ontkoppelen, echter het trekken van nieuwe elektra buizen is niet mogelijk zonder +/- 50m2 aan plafond uit te breken daar je alleen panelen kan loshalen vanaf het begin en afgewerkt is met verlijmde plinten welke zo vast zitten dat dit niet zonder schade is los te krijgen.

Nu heb ik als alternatief bedacht vanuit de verdeelkast een 3x2.5mm2 neopreen snoer te trekken en deze netjes weg te werken in opbouwgootjes richting de hal tussen de keuken en de badkamer. Deze dan afwerken in een centraaldoos en de badkamer/schuur* aan te koppelen.

*Eventueel 2x een 3x2.5mm2 neopreen om ook scheiding te maken tussen de schuur en badkamer, uiteraard dan aparte centraaldozen.

Mag dit volgens de NEN normering?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Neem dan tenminste YMVK-kabels met vaste kern. Deze kun je beugelen (niet mooi), door slagvaste buis geleiden (stuke netter) of in een kabelgoot plaatsen.
   

  erkend_beunhaas

  • #3
  Dank voor je antwoord!

  Wat is het voordeel van YMVK t.o.v. Neopreen? Ik dacht aan Neopreen omwille het soepele karakter wat het leggen eenvoudiger gaat maken.
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #4
  Het soepele karakter van neopreen maakt volgens mij dat het dus snoer is. En dat is niet bedoeld voor in vaste installaties.

  Het waarom laat ik aan de experts over, maar ga inderdaad voor ymvk zoals Walker al aangeeft.
   

  Sander 1972

  • #5
  Zou de boel open maken en het op de juiste manier doen. 50 meter is te overzien
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu