Snoerloze stekkerdoos aansluiten op soepele kabel?

robbertv

 • #1
In de keuken is ons lange aanrecht voorzien van slechts één enkel stopcontact. Naast het bestaande stopcontact zou ik daarom een extra elektra punt voor willen aanbrengen. Inmiddels heb ik een snoerloze, geaarde stekkerdoos gekocht die ik aan de andere kant van het bestaande stopcontact onderaan het keukenkastje heb geplaatst. Deze stekkerdoos wil ik gebruiken om keukenapparaten op aan te sluiten (bijvoorbeeld een blender, koffiezetapparaat, broodrooster etc).

Mijn plan was om met behulp van drie 3-voudige lasklemmen de stugge elektriciteitsdraden die vanuit de inbouwdoos de keuken binnenkomen te verbinden (dus geaarde, bruine en blauwe draad op positie 1 van de lasklemmen), drie korte stukken stugge elektriciteitsdraden die vanuit positie 2 in de lasklem naar het stopcontact lopen, en drie langere soepele elektriciteitsdraden die ik vanuit positie 3 in de lasklem en via een kabelgoot onder de keukenkastjes verbind met de stekkerdoos. Mag dat? Of zijn er eventueel betere oplossingen voor het probleem dat ik schets? Hoor graag jullie advies.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Soepele draad niet toepassen in een vaste installatie. Gebruik gewone VD-draad, en een stopcontact dat past bij het gekozen kabelgootsysteem.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #3
Als ik het goed begrijp wil je een stekkerdoos/tafeldoos/verdeeldoos met soepele draad verbinden aan een inbouwdoos?

Dat is Inderdaad een Pico Bello bv oplossing en niet toegestaan.

Walker zijn suggestie is correct. Werk verder met installatiedraad in buis/goot en plaats opbouw wcd's ipv de stekkerdoos.
 

robbertv

 • #4
Oke, dank voor jullie advies. Dan moet ik het soepele draad dus vervangen door installatiedraad en de stekkerdoos dus vervangen door een 3-voudige opbouw wandcontactdoos. Ik begrijp het goed dat ik de drie 3-voudige lasklemmen vervolgens wel in de inbouwdoos kan gebruiken zoals ik heb beschreven?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Hoe wil je de bedrading gaan aansluiten op de bestaande installatie? Wat voor inbouwdoos praten we over? Is dat een loze doos, of zit er al een wcd.?
 

robbertv

 • #6
Dit is de inbouwdoos toen ik hem openmaakte. Zoals je kunt zien bevat die al een wcd. De twee korte aardedraden die verbonden zijn via een kroonsteentje heb ik inmiddels verwijderd. Geen idee wat de vorige bewoner daarmee van plan was.

20210108_141636.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #7
Helder, en hoe wil je dan vanuit die inbouwdoos met wcd met je bedrading weg komen richting de opbouw wcd's?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Ik zou hier ook een K25 basisplaat + bijbehorend opbouw stopcontact op monteren. Vanaf hier kun je dan je uitbreiding maken met een kabelgoot naar een andere basisplaat met stopcontact. De verbindingen fase, nul en aarde kunnen dan met 3 aparte steeklasklemmen gemaakt worden
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

robbertv

 • #9
Dus als ik het goed begrijp kan ik de huidige wcd het beste vervangen door een Attema K25 wcd dubbel? Is dat wat je bedoelt met een basisplaat + bijbehorend opbouw stopcontact?

Ik had overigens al een kabelgoot van 20 mm aangeschaft.. die kan ik dan dus niet meer gebruiken? Ik zag overigens dat Attema geen 3-voudige contactdozen aanbiedt. Ik neem aan dat ik dit model ook kan gebruiken.

Link verwijderd, is overbodig, mod. .
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Dan mis je wel de juiste invoer voor de kabelgoot.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

robbertv

 • #11
Duidelijk. Laatste vraag, is het wel toegestaan om deze stekkerdoos aan te sluiten met dit aansluitsnoer? Of moet ik hier weer apart installatiedraad voor gebruiken en deze aansluiten op een losse stekker?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #12
Nee dat mag niet, zie mijn antwoord in #3. Je mag geen montagesnoer toepassen in een vaste installatie en een deel van en vaste installatie mag ik niet met een stekker worden gevoed.

De getoonde stekkerdoos is ook niet geschikt om op een ondergrond te monteren. Vervangen van de snoer is bij die dingen zelfs vaak lastig of onmogelijk.

Enige juiste manier is een uitbreidingsdoos plaatsen bij de wcd, dan met VD draad of xmvk kabel door een kabelgoot (in geval van VD draad moet je een goot met dubbele bodem hebben waarbij de schroeven niet in contact kunnen komen met de VD draad) en vervolgens een 3voudige opbouw wcd plaatsen. Als deze opbouw wcd op een brandbare ondergrond komt dan moet er ook montageplaat achter.
 

robbertv

 • #13
Oke ik weet genoeg. Dank!
 

robbertv

 • #14
Ik heb inmiddels een K25 contactdoos gekocht maar deze is smaller dan de huidige wcd en heeft andere bevestigingspunten (4 in de hoeken) dan de huidige wcd (2 aan de zijkant). Wat moet ik nog hebben om deze K25 contactoos passend op de inbouwdoos te bevestigen?

20210109_142554.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #15
Je hebt een K25 uitbreidingsdoos nodig. Die is groter. Van daaruit kun je dan verder werken.
 

robbertv

 • #16
Dus als ik deze K25 uitbreidingsdoos koop, dan kan ik de K25 contactdoos daarop bevestigen en van daaruit de goot doorleggen?
 

robbertv

 • #17
Ik wil de huidige inbouwdoos als 2-voudig stopcontact kunnen blijven gebruiken. De 3-voudige wandcontactdoos die ik daarop wil aansluiten via VD-draad (in een kabelgoot onder de keukenkastjes door) is dus een uitbreiding en geen vervanging voor het stopcontact.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #18
Snap ik. Maar om het goed te doen vervang je het huidige stopcontact ook door een 2-voudig K25 stopcontact.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #19
Juist, wat Walker zegt inderdaad. Uitbreidingsdoos plaatsen en dan een K25 was erbij. En vervolgens met een gootje verder werken.
 

robbertv

 • #20
Het 2-voudige K25 stopcontact heb ik dus al:
robbertv schreef:
Ik heb inmiddels een K25 contactdoos gekocht maar deze is smaller dan de huidige wcd en heeft andere bevestigingspunten (4 in de hoeken) dan de huidige wcd (2 aan de zijkant).

Bekijk bijlage 12144
Of bedoelen jullie een andere?

Als ik jullie goed heb begrepen heb ik dank nog enkel deze uitbreidingsdoos nodig waarop ik de K25 contactdoos dan op bevestig, klopt dat?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu