Smeerput c.q. kelder, wat te doen

Rutger1986

  • #1
Geachte mensen,

In ons nieuwe huis is onder de garage (7x3) een ruimte aanwezig. Het lijkt erop dat de vorige eigenaar de ruimte een stukje heeft uitgegraven, beton gestort en wandjes heeft opgemetseld. In de ruimte lagen allerlei spullen opgeslagen, die ik nu heb weggehaald. Er is ook een puntstuk met pomp aanwezig die ik gebruik voor bewatering tuin. vanuit deze ruimte kun je in de kruipruimte onder het huis komen, deze ingang is ook later gecreëerd.

Het is een mooie ruimte en ik gebruik deze voor het grondwater, de ladder en kruiwagens. Het opslaan van spullen kan wel, maar het is wel wat te vochtig voor houten spullen. Er staat nooit water in, maar de luchtvochtigheid is nu (januari) circa 87 procent op een meter hoogte vanaf de vloer.

Ik wil de garage (ruimte erboven) netjes maken door te betegelen en verwarmen. Omdat de garagevloer nu twee gaten heeft (1 voor de 'smeerput' en een andere als ingang met trapje) wil ik er 1 dichtmaken. ik loop even aan tegen het feit dat er her en der wat zoutuitslag en schimmel aanwezig is. ik denk zelf als leek dat dit witte pluizige materiaal salpeteruitslag is. de muren zijn ook met latex of dergelijke behandeld, dit bladdert af en zorgt voor een beetje schimmel.

zoals ik al zei, ik wil de ruimte erboven mooi maken en meer gaan gebruiken als woon/leefruimte.

- Zal ik het puntstuk dichtmaken en de ruimte tot aan de fundering volstorten met zand? stopt de salpeteruitbloei dan?
- of zal ik de ruimte volledig dichtstorten met zand en de ingang naar de kruipruimte weer op de originele plek maken?
- zal ik de ruimte gewoon zo laten, 1 gat laten zitten als ingang. Maar zijn de pluizen (salpeter) dan niet schadelijk als deze gaan rondwarrelen in de ruimte erboven? of zou ik de muren kunnen behandelen?
- zal ik een bedrijf laten komen die onder de gehele garage een kelder maakt..

Hoor graag!

IMG_2933.jpg IMG_2938.jpg IMG_2941.jpg IMG_2943.jpg IMG_2945.jpg IMG_2946.jpg
 

Rutger1986

  • #2
Niemand tips?
 

hvhh

  • #3
Voor zoutuitbloeiingen zijn er speciale zoutstop impregneermiddelen en saneerpleisters beschikbaar. Daar kan je dan vervolgens vaak ook weer overheen schilderen met verf (moet geloof ik wel dampopen zijn dan). Daarnaast zijn er ook andere soorten kelderbezettingen, al weet ik niet hoe effectief die zijn. Merken mag ik niet noemen maar als je zoekt op saneerpleister vind je al snel wat resultaten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een luxe smeerput.
Volstorten lijkt me zonde, er een grote echte kelder van maken is afhankelijk van of je die nodig hebt en je budget.

Let er op dat als je het smeerput luik dicht maakt, je de ladders e.d. wel via de trap naar boven kan krijgen...

Is er ventilatie?
 

Rutger1986

  • #5
Dank voor jullie reactie, top.
Middelen om de muren vocht dicht te krijgen lees ik inderdaad ook over, maar ik krijg niet duidelijk of dit wel goed werkt. Niet dat ik straks die bezetting erop heb gesmeerd en er alsnog salpeter uitvloei is na een paar jaar.
Volstorten zonde.. ja misschien wel. Maar het klimaat is niet zo geweldig dat je er goed spullen op kunt slaan en ik wil de ruimte erboven graag netjes hebben. Er zitten wel 3 ventilatie openingen in.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Volgens is deze geul uitgegraven om stahoogte te creëren. En dat is best slim gedaan!

Ik zou het zo laten, en hooguit de uitbloei aanpakken.
 

Rutger1986

  • #7
Oké dank voor het meedenken. Als ik het wel zo wil laten met de kelder/put. Dan betekent dit wel dat ik de vloer erboven wel moet verstevigen. Hier staan nu wat buizen maar dit waren ooit muurtjes . En dat ik de salpeter uitvloei aan moet pakken.
Ik wacht even de offertes af om de hele vlOer te breken en te vernieuwen / of herstellen en van de garage een leefruimte te maken ( nieuwe vloer, ander kozijn, vloerverwarming ed) en als dit te duur is dan kijken we even naar het handhaven van de ruimte maar dan met verstevigen vloer en saneerpleister..

groet!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Maak de opening naar de kruipruimte dicht met een kunststof kozijntje (met een draairaam incl een geïsoleerd paneel ipv glas).

Indien nodig, heb je nog steeds toegang tot de kruipruimte. Maar zal al heel veel schelen in luchtvochtigheid in de kelder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu