Siemens vaatwasser SE56592/13 "waterslag" bonkend geluid

KC!

  • #1
Beste allen,

Sinds enige tijd maakt mijn Siemens vaatwasser een waterslag geluid bij (ik denk) waterinname (kort na de start van het programma 8x kort achter elkaar en een paar keer tijdens het programma 5x kort achter elkaar).

Ik heb al een paar keer de SODA truuk uitgeprobeerd maar dat helpt niet echt.

Afgelopen zondag daarom de vaatwasser maar uitgebouwd en zoals ik op het forum gelezen heb:
- Labyrinth (was vervuild) volledig schoongekregen!(koste me wel een paar uur met dikke bleek en soda en azijn)
- Niveaukamer (dat plastic ding met onder andere de oranje vlotter) was vervuild en dus schoongemaakt.
- Geribbelde slang van niveaukamer naar kuip (was vervuild en dus schoongemaakt).
- De middelste, geribbelde slang die aan de linkerkant van het Labyrinth vast zit (was vervuild) schoongemaakt.
- Geribbelde slang aan rechterzijkant van de vaatwasser (was iets vervuild) schoongemaakt.

Nadat alles goed schoon was en ik de vaatwasser nog los en open in de keuken had staan heb ik proefgedraaid. Er was toen geen enkele waterslag meer te horen.

Je zult begrijpen dat ik helemaal happy was met het resultaat!!

Dat proefdraaien heb ik gedaan door met een lege vaatwasser de deur te sluiten, een programma te kiezen en nadat ik het programma ongeveer 1-2 minunten heb laten lopen (en dus geen gebonk hoorde) reset uitgevoerd (twee knoppen tegelijktijd indrukken) en weer een programma gekozen. Etc, etc.

In totaal heb ik denk ik 5 of 6 keer in tijd van 15 - 20 minuten succesvol, met meerdere programma's geconstateerd had dat er geen gebonk meer was heb ik alle isolatie, de zijkanten, de klep aan de voorkant, de vaatwasser weer ingebouwd en het sierpaneel op deur weer gemonteerd.

Tot mijn grote verbazing en ergenis heb ik nu toch weer last van waterslag. Ik heb de indruk dat het wel minder is dan voorheen maar het is nog steeds goed hoorbaar in het hele huis en dus echt irritant.

De aanvoerslang (op de kraan) en afvoerslang (op het sifon) zijn bij het in-, en uitbouwen en schoonmaken en proefdraaien niet losgeweest!! De slangen zijn lang genoeg om de vaatwasser naar voren te kunnen halen. Alleen de stroom heb ik er wel afgehaald toen ik de vaatwasser gedemonteerd heb maar met proefdraaien (uiteraard) weer aangezet.

Heeft iemand een idee waar de herrie nu nog vandaan kan komen???

Ik las ergens op dit forum (ik kan het bericht alleen niet meer terugvinden) dat iemand ook zoiets haden toen in de kuip met een electriciteitsdraad de watertoevoer (dat je kunt vinden bij de filterkorf) heeft "schoongemaakt".

Dit laatste wil ik ook nog doen maar ik weet niet in welk gat van dat witte ding (ik weet niet hoe dat witte ding heet waar het filter zit) ik de draad zou moeten steken. Wat is de aanvoer en wat is de afvoer?

Het gat aan rechterzijde heeft na 5 cm iets zitten (een verdikking/filter/aansluiting of iets dergelijks). Ik heb wel de indruk dat dat de aanvoer is. Het gat links lijkt gewoon door te lopen.

Op het witte ding zitten wel wat schoeven maar ik durf die niet zo maar los te maken.

Is het inderdaad verstandig om deze gaten (rechts en/of links) met een electriciteitsdraad voorzichtig schoon te maken?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Het bonkend geluid is afkomstig van het open en afsluiten van de aquastop die zich op de kraan bevindt dat is duidelijk lijkt me.
Deze wordt weer gestuurd door de niveauregelaar , het blauwe hendeltje.
Als de doorstroming van water niet vloeiend verloopt krijg je een mini golfslagbadje.
Een soort welles nietes spelletje.
Mijn conclusie is dus dat de niveauregelaar nog niet schoon genoeg is en er nog een vervuiling in zit die de doorstroming belemmerd.
 

KC!

  • #3
S.oldeerbout,
Hartelijk dank voor de reactie!
Ik begrijp niet dat tijdens mijn proefdraaien er geen waterslag was. En nadat alles weer keurig ingebouwd is wel.
Is dat alleen/ook te verklaren met een vervuilde niveauregelaar?
Of heb ik soms net pech dat na mijn laatste proefdraaien vuil in de niveauregelaar is gekomen en dat ik dat na het inbouwen dus merk?

Kan het toevallig iets te maken hebben met de aansluitslang fie op de kraan zit? Is die wellicht te lang of ligt die soms onvoordelig onder de keukenkastjes?
Of kan dat onmogelijk deze invloed hebben?

Alvast bedankt voor het meedenken.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Hoe vaak is dan de waterslag nu nog bij waterinname?
 

KC!

  • #5
S.Oldeerbout,
Heel hartelijk dank voor je reacties. Ik heb gisteren, nadat ik jouw reactie had gelezen, de vaatwasser weer uitgebouwd en de linkerkant geopend.

Ik had op dit forum gelezen dat de hele niveaukamer gedemonteerd kon worden. Ook had ik al nieuwe niveaukamers op internet gevonden en ik kon dus goed zie hoe die compleet eruit zien.

Ik heb de hele niveaukamer losgehad en inderdaad, aan de binnenkant van het oranje vlottertje zat smurrie die je vanaf de buitenkant dus niet kon zien zitten. Nu kon ik die eenvoudig verwijderen. Ik heb het electronisch schakelaarjte voorzicht verwijderd en toen de niveaukamer een half uur in de azijn gelegd om wat kalkaanslag te verwijderen.

Daarna weer alles gemonteerd en proefgedraaid. Helemaal geen waterslag. Alles weer vastgezet en vaatwasser teruggeplaatst. Nu geen enkele waterslag meer geconstateerd.

We hadden dit probleem blijkbaar al heel lang want ik kon me zo'n stille vaatwasser niet meer herinneren!!

Ik ben erg blij met het restulaat. Hartelijk dank voor de belangrijke input!
 

Barthulshof

  • #6
Ik heb dit waterslag gebeuren ook. Alleen in combinatie met een probleem dat elders op dit forum te wijten blijkt te zijn aan een defecte flowmeter.

Ik hoor de waterslag tikken ook, alleen blijft het bij mij niet bij 8 keer. Ik hoorde het eerder al een paar keer in het programma, maar dan ging hij gewoon verder en werd de vaat gewoon schoon.

Onlangs bleef hij in het start van het programma al hangen. Hij haalte water. Hoorde de tik. En hoorde de vaatwasser weer afpompen. Daarna weer water, hoorde tik, en afpompen. Dit blijft gewoon doorgaan (keer half uur aan laten staan)

Via dit forum gelezen dat het de flowmeter kan zijn. Dus vaatwasser uitgebouwd, zijkant en achterklepje er af. Flowmeter er tussen uit. Paar keer op getikt. Keer doorgespoeld en gereinigd en doorgeblazen. Wieltje binnen in leek vrij te lopen als ik er in blaas. Alles weer gemonteerd, proefvaat gedraaid, geen problemen meer. Vaat met volle wasser gedraaid: ook geen probleem.

Vaatwasser weer ingebouwd, ca 5 wassen zonder problemen gedraaid maar nu is het probleem terug. Als ik tijdens het programma de deur open brand het kraan lichtje. Wat te doen? Nieuwe flowmeter of kan het aan bovenstaand liggen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
Nieuwe flowmeter.
 

Barthulshof

  • #8
Bedankt, ga er 1 bestellen (heerlijk die korte duidelijke antwoorden!)
 

Barthulshof

  • #9
Bedankt voor je antwoord S. oldeerbout. Gisteren kwam de nieuwe flowmeter binnen, direct de oude er uit gehaald en de vaatwasser doet het weer als vanouds. SUPER!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu