Servicemonteur worden

Tommy24

  • #1
Ik wil me laten omscholen tot cv-monteur .
Ben inmiddels 42 en werk in totaal andere branche namelijk bloemen maar ben best technisch. Ik weet dat er scholen bestaan waar je als volwassenen kan theorie een dag per week volgen en vier dagen werken. Mijn vraag is hoe en waar moet ik beginnen? Hoe kan ik bedrijf vinden(in randstad)die zou me aannemen voor 4 dagen in de week ? Kan ik daar van leven? Hoeveel ongeveer zou dan salaris zijn? Ik heb natuurlijk hypotheek en gezien. Wordt dat gezien als stage of gewoon werk. Ik weet dat ik stel veel vragen maar ik kan niets op Google erover vinden. Thanks alvast.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Installatiebedrijven lopen om mensen te gillen. En betalen graag de opleiding die je hiervoor nodig hebt. Wel zul je als tegenprestatie een aantal jaren bij het bedrijf moeten blijven werken.

Google eens op "installatiemonteur gevraagd" of "installatiemonteur worden"

NB: Er is meer vraag naar monteurs van warmtepompen...
 

Tommy24

  • #4
Ik weet dat er veel vraag is naar warmtepompen monteurs/specialisten maar ik denk dat ik eerst mijn ervaring moet opbouwen met cv want dat gaat vaak samen en je moet verstand van hebben.
Meeste offertes die er zijn op markt zijn voor installateurs met diploma of minimaal ervaring. Vandaar was mijn vraag hoe beginnen?
Aantal jaren blijven bei bedrijf waar ik ervaring opbouw en diploma's doet vind ik geen probleem. Ik word niet gelijk zelfstandig cv-monteur dat snap ik.
 

Blof-fan

  • #5
Ik weet niet in welke omgeving je zit, maar ik zou eens lang gaan bij opleidingen in de buurt en eens navraag doen. Meestal zijn er in September ofzo ook wel weer open dagen en vaak komt daar ook volwassenen onderwijs voorbij.

Ik denk zelf dat je zoiets als dit zoekt?

Klikplekje!

Even Googelen met de termen 'omscholen tot installatiemonteur' leverde al diverse informatieve sites op :wink:
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou me orienteren bij de opleidingen, zodat je een beeld hebt, maar nog geen concrete stappen zetten. Daarna ga je naar een paar installatiebedrijven in de buurt (ze hebben bijna allemaal werknemers nodig) en gaat in zee met het bedrijf dat voor jou aantrekkelijke voorwaarden biedt. Op z'n minst betaalde opleiding, reiskosten, liefst een tegemoetkoming als je een vijfde dag in de week niet kunt werken en inkomsten derft of anders compenseren van je pensioenopbouw voor die dag, dat soort dingen, je merkt gauw genoeg waar over te praten is en waarover niet. Daar zal van jouw kant wat tegenover moeten staan (minimumperiode dat je gaat werken bij het bedrijf, terugbetaalclausule), maar dat hoor je dan wel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kan ook beginnen met rond om je heen eenvoudige klusjes uit te voeren.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
@Wgb Dan moet je wel verstand hebben om cv ketels te repareren, en dat heeft de vragensteller niet.
Je kunt ook gewoon bij je huidige baas blijven werken, en een avond cursus gaan doen.
Dan hou je je inkomen tenminste waar je nu van rond kunt komen.
Want eerlijk gezegd hebben de bedrijven liever iemand die jonger is om te leren.
Is een stuk goedkoper en krijgen ze ook subsidie voor.
 

Tommy24

  • #9
@Peter ik weet niet of ik van zo'n avond cursus wijzer wordt. Gaat mij om echt it's leeren niet aleen diploma halen. Buiten dat ik ben klaar met mijn aanstaande werk na 20jaar ben ik uitgebrand en wil wat anders, gewoon , normaal.... Niet meer rennen, deadlines halen ezv....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Dan zou ik met pensioen gaan, service monteurs hebben ook te maken met deadlines en rennen en vliegen.
 

Nono123

  • #11
Ik ben zelf als freelancer werkzaam voor IWN. en geef daar trainingen en neem praktijkexamens af voor vakmanschapCO


Blader deze site eens door, en als je wilt kan je wel in contact brengen met de opleidingsadviseur voor Zuid Holland. Ik geloof dat er volgende week in open dagen zijn in de vestigingen van Zuid Holland. Zelf start ik een weekje later.
 

Tommy24

  • #12
@The headhunter ik wil me laten omscholen, ervaring opbouwen en straks voor mij zelf werken. Zelf bepalen,aantal uren inplannen. Ben klaar met ratrace. Ik maak vak dagen van 14uur rennend hele dag door...
Ik geloof niet dat nog zo'n tweede bedrijf bestaat,dus het kan allemaal beter.

@Nono123 dankjewel voor je tip. Ik had me net aangemeld voor open dag via jouw website. Maar als je wilt dan mag je mij ook in contact brengen met adviseur voor omgeving Leiden. Dat zou perfect zijn
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Verkijk je niet op voor je zelf beginnen.
Daar komt veel bij kijken, en vaak ben je langer aan het werk als iemand die voor een bedrijf werkt.
Of je moet maar halve dagen gaan werken, en niets of heel weinig willen verdienen.
Veel zelfstandige maken veel uren om rond te kunnen komen.
En je kunt niet zo maar bij een klant zeggen dat je morgen wel even terug komt omdat je geen zin meer hebt om te werken.
Dan heb je zo geen klanten meer.
Ik denk dat je jezelf verschrikkelijk verkijkt hierop, en het werk van service monteur.
Ik zou ook niet aangeven als je solliciteert bij een baas dat je niet graag wat extra uren wilt maken, dan nemen ze al bij voorhand niet aan.
Je kunt denk het beste iets gaan zoeken als magazijn medewerker of zo iets.
Ja sorry dat ik dat hier allemaal neerschrijf, maar je instelling over werken komt bij mij niet echt positief over.
Bij elk bedrijf is er altijd wel iets.
 

Tommy24

  • #14
@Peter misschien heb je gelijk dat im me verkijk op werkzaamheden van cv monteur, maar dat moet ik zelf ervaren. Ik werk vak van 6 tot 6(80% van de dagen)en komt helemaal kapot thuis . Ik heb aantal keer cv monteur thuis of in de bedrijf aan het werk gezien en geloof me dat mijn dag totaal anders eruitziet. 5 jaar terug nieuwe ketel bij mij thuis laten plaatsen. Die jonge was 3 uur mee bezig geweest met koffie tussendoor - 450€ . Onderhoud afgelopen winter max 30min bezig geweest,geen materialen gebruikt- 120€. Ik moet hele dag rennen voor 160€. Maar goed tijd zou leeren...
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #15
Belastingen, premies, pensioenopbouw, verzekeringen, voorziening voor arbeidsongeschiktheid, reizen/auto, algemene bedrijfskosten, materiaalkosten, reserves voor wat moeilijkere tijden. Over een bedrijfsgebouw hebben we het nog niet, dus ik hoop dat je dit thuis vanuit je garage kan doen of zo.... Als je klussen van een halve dag doet en daar 450 euro voor vraagt (zoals in jouw verhaal) kan het er misschien net uit als je jezelf een normaal salaris wil betalen..... Maar meer dan dat is het niet. Wordt echt wel fulltime werken dan.
Als je zwart met spullen van de baas s avonds nog een rondje maakt, ja dat is goed verdienen...
 

Sander 1972

  • #16
Dat zijn de tarieven van een loodgieter, maar daar gaat ook nog veel vanaf. Gereedschap kopen en onderhouden, een bus vol met van alles, een bus aanschaffen, loods, a.o.v zwaar werk duurste tarief, verzekeringen o,ja loodgieter dus ook dakwerk duurste tarief, dan de belasting die geld van je wil, boekhouder, kantoor, 7 dagen per week aan de gang, ook in de avond voor offertes vergeet nog een aantal zaken
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #17
Op de leeftijd die u heeft gaan heel wat monteurs iets anders ondernemen, want tegenwoordig worden er ook heel veel koel klussen gedaan door de installateur.
Als je dat iedere dag tegenkomt, begint op hogere leeftijd de rug te klagen, het werk is in sommige gevallen lichter geworden (geen gietijzeren kachels meer) maar daarvoor in de plaats zijn er wel zwaardere werkzaamheden zijn ervoor terug gekomen.
De gemiddelde leergierige jongen die in het installatie vak terecht komt heeft ongeveer 8 jaar nodig om zelfstandig werkend service monteur te worden en alle reparatie klussen die een service monteur tegenkomt op te kunnen lossen.
Een werkgever zal zoals hierboven al eerder is genoemd een hoge leeftijd meestal te duur vinden als daar een volledige opleiding voor moet worden gestart.
Het is een veel omvattend vak want alle facetten komen er in voor water, gas, elektra, meet en regeltechniek, behalen koel certificaten, goede computer vaardigheden (besturen op afstand)
Allemaal nodig voor het uitoefenen van het vak van service monteur.
En dan ook nog voor je zelf beginnen, lijkt me heel overmoedig, ik zou er nog eens goed over na denken of dit wel echt is wat u wil gelet op de opmerking rustig aan doen.
Ik heb bijna 50 jaar in het installatie vak met alle boven genoemde facetten gewerkt, en de laatste jaren het gemakkelijkste en lichtste werk kunnen uitvoeren, dit komt dan door de ervaring en het begeleiden van leergierige jongens (die dan het zware werk doen).

Heel veel geluk met wat je verder onderneemt.

PS. het is natuurlijk een prachtig vak laat dat duidelijk zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Nono123 en Auto-Geen

Nono123

  • #18
Nog een interessante site.

link verwijdert door moderator.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Tommy24

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #19
Als je een dak op durft kun je zonnepanelen leggen of repareren; dat leer je in een paar weken in de praktijk. De elektricien doet het lastige deel van het werk wel. Werk genoeg. Maar ook dat is flink bikkelen. Het is zelden 20 graden met een zonnetje en die panelen worden ook steeds groter en zwaarder.
 

Tommy24

  • #20
@Nono123 Dankjewel voor deze link, ziet er goed uit. Ik ga ze maandag bellen.

Ik zie weinig positieve reacties, misschien ergens snap ik dat ook want zo ben ik ook zelf. Maar ff voor complete beeld ik ben wel technisch. Van de jongste al bij motorfietsen gesleuteld. 2 klus huizen gekocht en helemaal verbouwd, van A tot Z. In de tussentijd doe ik altijd klussen ook bij anderen dus ik ken beetje dat wereld maar niet specifiek installatietechniek . Maar dat lijkt me leuk en die kant wil ik gaan. Ik ga me oriënteren via tips die heb ik hier ontvangen en we zullen zien. Thanks allemaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu