Schuur isoleren voor vocht.

Toetertoet

 • #1
Hallo,

Onlangs heb ik redelijk wat dure houtbewerking apparatuur gekocht en wil ik die in mijn garage gaan stallen, en daar ermee aan de slag gaan. Er is echter een probleem; het is niet geïsoleerd en ik denk dat de vocht schadelijk is voor de apparaten die ik heb gekocht (tafelzaag, afkortzaag etc.)(heb weleens 80% gemeten). Ook vind ik het domweg te koud om er aan de slag te gaan. Dus mijn doel is om de luchtvochtigheid naar een acceptabel niveau te krijgen (dit is het belangrijkste) en het er wat warmer te krijgen. Tevens wil ik op de vloer een werkbank, kast en zwaar gereedschap zetten, en van de wand een ophangsysteem voor gereedschap.

Ik heb nooit met andere dingen dan glas/steenwol geïsoleerd en zelfs daar beperkt mee dus ik voel me beetje overweldigd door alle informatie op het internet, dus ik heb graag dat mensen die er wat meer over weten even over mijn schouder meekijken en ook denken dat ik de goede afwegingen maak;

Het gaat over een nieuwbouw "kubus" met een ongeïsoleerde betonnen vloer, enkelsteens muur met stootvoegen, en een dak met uitstekende houten balken (bovenop het dak ligt over het gehele dak een plantenbak, dus dat is wel voordelig in dit geval denk ik. Ik was van plan het als volgt aan te pakken;

 • De betonnen vloer; XPS platen erop leggen i.v.m. het drukvaste karakter ervan, de platen met aluminiumtape bij de naden op de vloer te leggen en met isolatiedoorns aan het beton hechten. Vervolgens wil ik met een lijm er underlayment overheen leggen. Hier vraag ik me een paar dingen over af:
  • Ik vraag me af of jullie weten hoeveel je er ongeveer per plaat nodig hebt van 125 x 60 cm, want ik zie ze op de website deze doorns alleen staan per dozen van 250 stuks, maar ik verwacht er lang niet zoveel van nodig te hebben. Ongeveer 6 per plaat?
  • Welke rd waarde zou deze XPS moeten hebben om het doel dat ik wil behalen te bereiken? Ik wil de vloer niet te veel ophogen ivm dat ik dat een hele nare situatie krijg bij de drempel. Liefst onder de 5 cm
  • Welke soort lijm kan ik gebruiken ? Dacht zelf aan een montagelijm voor isolatieplaten. Is dit genoeg om de underlayment niet te laten verschuiven?
 • De enkelsteense muren; Hier was ik van plan PIR-platen aan te bevestigen met een aluminium cachering en een toplaag van OSB of underlayment.
  • met ventilatielatten (i.s.m. de stootvoegen) die ik met slagpluggen aan de muur zou bevestigen vervolgens lijm en schroef ik de PIR-platen ertegenaan. Zou dit de gereedschapophangsysteem houden? hoeveel afstand hou ik tussen de latten?
  • Wederom hoe dik en wat voor rd is goed om aan te houden? het is een klein schuurtje dus elke cm is mooi meegenomen
 • De dakbalken wilde ik uitsparingen in frezen of zagen en met panlatten er mooi afgewerkt glaswol in doen met spijkerflens. Moet hier nog gipsplaat overheen? van mij hoeft het persoonlijk niet maar ik hoef ook geen glasvezels in mn nek elke keer...
Dus wat denken jullie?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Als je niet gaat verwarmen, heeft isoleren geen nut. Je kunt beter gaan zorgen voor betere ventilatie.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #3
  Als je uitsparingen in de dakbalken freest worden ze constructief wel zwakker. Verder moet je geen normale gipsplaten gebruiken in onverwarmde plafonds. Door het vocht wordt de plaat zwakker en scheuren de schroeven door de gipsplaat heen en vallen de platen op de grond. Heb dat in de praktijk zien gebeuren. Stond de auto van mijn schoonvader onder :?
   

  Jackd

  • #4
  " De betonnen vloer; XPS platen erop leggen i.v.m. het drukvaste karakter ervan, de platen met aluminiumtape bij de naden op de vloer te leggen en met isolatiedoorns aan het beton hechten. "
  Ga je het verwarmen en hoe warm wil je het houden? In de winter zal de vloer een hogere temperatuur hebben dan de buitenlucht, de vloer verwarmt de ruimte dan. In de zomer het omgekeerde, de vloer koelt de ruimte, hoewel dit beperkt is.
  Isolatiedoorns zijn niet nodig, wel als je de platen op wilt hangen, als je zo op de vloer legt kan dat los of ook lijmen.

  Als je het dak niet perse af wilt werken, is een pir plaat daar dan geen optie? Dat kan met pur tussen de balken vastgezet worden. Bij spijkerflens de naden afplakken en je krijgt geen glaswol in je nek, maar het is wel kwetsbaar.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu