Isoleren enkelsteensmuur schuur met pir+fermacell

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #21
Wat is hier ongeloofwaardig?
Dat spouwen niet ok zijn heb ik al een paar keer tegengesproken en iedere keer komt uit de Ubakus simulaties dat spouwen prima werken. Ik heb in de praktijk nog nooit (ook niet op dit forum) een probleem gezien met een goed uitgevoerde spouw. Geventileerd of niet.
Prima tegen vocht problemen en in andere situaties (waar er ruimte over is) geven ze gratis extra isolatie waarde. Ook veel beter in de zomer.

Leuk dat een stel semi ambtenaren een verhaal schrijven, maar als daar niet aangeven wordt hoe ze aan hun informatie komen, kunnen ze niet zo goed in een rondje aan het lopen zijn.

In het geval hier zal een geventileerde spouw helpen de buitenmuur sneller te laten drogen.
PIR aan de binnenzijde zal zorgen dat vocht niet van binnenuit de buitenmuur in kan. Dat geldt zelfs als het niet verwarmd wordt, maar dat is een slecht idee. Zonder verwarming zal in de ruimte vochtig worden met als gevolg schimmel en roest, alleen veel ventilatie kan dat tegengaan, dat moeten minimaal twee punten tegenover elkaar zijn zodat er verse lucht kan stromen.

ps. Een spouw bij muur 4 kan vanaf de zijkanten dus door muur 3 en 1 geventileerd worden.
 

Charel

  • #22
Ik heb niet veel zin om hier aanbevelingen door de overheid die gesteund zijn op wetenschappelijke studies te gaan verdedigen bij een enkeling die er geen vertrouwen in heeft.
Ieder moet maar zelf uitmaken wat hij het meest betrouwbaar vindt en welk risico hij daarbij al dan niet wil lopen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #23
Graag allemaal even diep ademhalen en tot 10 tellen...

Volgens mij hebben jullie beide gelijk en ongelijk: Aan de koude zijde van de isolatie mag best een luchtspouw zitten, zowel om doorslag te voorkomen als om eventueel vocht weg te ventileren.

Aan de warme zijde wil je dit absoluut niet.
 

Charel

  • #24
Als ik nog één goede raad mag geven aan TS:
Vermits je hier tegenstrijdige meningen krijgt en vanwege het groot risico dat je loopt met een verkeerde beslissing zou ik mijn oor te luisteren leggen bij andere professionals, bij mensen die op de hoogte zijn van de veranderde inzichten in zake isolatie en dan vooral in zake binnenisolatie wat nog altijd de meest risicovolle manier van isoleren is en waarbij in het verleden vele fouten zijn gemaakt met kwalijke gevolgen.
Maar vooral zou ik het nut van binnenisolatie in dit geval sterk betwijfelen. Het lijkt me beter om te focussen op ingrepen die de muren droogmaken en drooghouden. Hierna kan je die muren aan de binnenkant fatsoeneren met eventueel nieuwe pleister of kalei en zo nodig met schilderwerken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #25
Mijn advies: simuleer de situatie met Ubakus
.
Zie je meteen dat spouwen aan de warme kant ook geen probleem hoeven te zijn en extra isolatie geven.
O.a. luchtkussens in een kruipruimte halen hun isolatie uit stilstaande lucht en reflectie.
 

Benitotito

  • #26
Ik ben nu wel in dubio ja. Wat ik sowieso ga doen is de muur injecteren. Isoleren twijfel ik nu sterk over. Ik heb nog een paar blikken van de verf liggen die de vorige eigenaar heeft gebruikt voor de buitenmuur, daar zie ik een teken op waarbij een pijl op de binnekant van de muur is gericht en een pijl van buiten op de buitenmuur, beiden tegen elkaar in dus, weet niet of het dus dampopen is. Het gaat om schrobvaste latex. Zit te denken aan dan de muur nog eens van de verf voorzien, met injectie het beetje opstijgende vocht te verhelpen om dan vervolgens de boel netjes laten maken met waterdichte cementpleister. Kalei wist ik niet van dus dat zal ik ook eens bekijken. Ik zal de boel ook eens door Ubakus gooien.
 

Charel

  • #27
Wellicht betekenen die twee pijlen dat de verf zowel voor binnen als buiten geschikt is.
Maar als ik lees "schrobvaste latex" dan vrees ik dat die verf te dampdicht zou kunnen zijn waardoor die niet geschikt is om aan de buitenkant te gebruiken.
Je spreekt van waterdichte cementpleister maar dat is eerder iets om keldermuren mee te behandelen en is dan ook te dampdicht.
Indien je de muren wilt bepleisteren dan zou ik eerder een pleister gebruiken op basis van kalk ipv op basis van cement. Dus ongeveer een samenstelling van 2 delen tot drie delen zand en 1 deel hydraulische kalk. Met diezelfde samenstelling en enkel wat meer water zou je ook de muren kunnen kaleien. Dat is kwalitatief minstens even goed als een pleisterlaag, veel gemakkelijker aan te brengen en veel minder materiaalgebruik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu