Schroeven scharnieren: Afgebroken !

Hvdk

  • #1
Huis uit 2005. Waarschijnlijk hadden ze toen haast om alles snel in elkaar te zetten. Bij de meeste ramen en deuren (hardhout) zijn een aantal schroeven afgebroken. Ik merk dat als ik ze iets vaster wil draaien of er uit wil halen.

De deuren zijn iets aan het "verzakken". Als ik de bovenste scharnieren de schroeven wat vaster aandraai komt de deur wat rechter te hangen. En dat is wat ik wil.
Echter het aandraaien is niet altijd mogelijk omdat de schroeven dus zijn afgebroken. Hierbij vind ik de gebruikte schroeven wat aan de dunne kant: 4,0 x 40mm.

Ik zit aan 2 opties te denken:
1) Uitboren: met metaalboor diameter van het gat in het scharnier uitboren bij de afgebroken schroeven. Maat nog even opmeten (AXA 3mm met lagers, 89x89mm). Opvullen met deuvel van dezelfde maat als gat. Zal ws 4 a 5 mm zijn of zo en weet niet of deze maat deuvels er zijn? Er in lijmen, voorboren en nieuwe schroeven. Maat nieuwe schroeven?? 4,0x45mm of 4,5x50mm in hardhout??
Heeft de nieuwe schroef dan voldoende houvast in de deuvel (andere houtsoort)??

2) Scharnier verzetten (5 a 10mm). Als ik dat doe bij een dubbele deur, waarvan ik er 2 heb misschien wel veel werk?? Nieuwe uitsparing maken in deur en kozijn en dat dan natuurlijk bij de linker en rechter deur, anders zitten de scharnieren op verschillende hoogte. Plus dat ik gedeelte "oude" uitsparing moet opvullen en opnieuw moet aflakken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Er zijn zgn renovatiescharnieren in de handel verkrijgbaar. Deze hebben een groter scharnierbled aan de kozijnzijde. Waardoor ook de bevestigingsgaten op een andere plaats zitten.
 

Hvdk

  • #3
Probleem: Schroeven zijn ook soms afgebroken aan deurzijde. Ook dan moet ik uitsparing opnieuw uithakken. Is natuurlijk ook het geval als ik het scharnier verzet.
 

Ambidexterity

  • #4
Hardhout kozijnen met gewone schroeven? Waarschijnlijk ook niet voorgeboord. Als de kozijnen van hardhout is, dan bij de nieuwe schroeven kiezen voor RVS en even voorboren met een kleine boor.
 

Hvdk

  • #5
Denk zeker niet voorgeboord. Ook van de raamsluitkommen zijn veel schroeven gebroken.
Probleem : hoe krijg ik de oude eruit? Of toch scharnieren verplaatsen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Boor een extra gat in de scharnier en schroef hem daarmee vast.
De schroef uitboren in hout lukt niet.

waarschijnlijk is er juist wel rvs gebruik die breken namelijk makkelijker

normaal gesproken zitten schroeven gewoon vast in een houten kozijn en heeft vaster draaien geen enkel gevolg voor de stand van het scharnier je draait alleen het schroefdraad dol of de schroef breekt.

Als er bij jouw wel beweging in het scharnier komt zou ik de deuren er uit halen en helemaal opnieuw afhangen.

hoeveel scharnieren zitten er op die deur? een beetje deur heeft er wel 3 nodig soms 4 als er veel zwaar glas in zit
heb je een foto?
 

Hvdk

  • #7
Zit niet echt beweging in of zo. Maar heb gemerkt als ik bovenste scharnieren de schroeven iets vaster draaide, dat de deur toch een tikkeltje rechter kwam te hangen. Bij balkon- en voordeur zitten er 4 scharnieren op. De tuin- en terrasdeuren 3 stuks. Die zijn wat smaller, dus minder zwaar.
En de scharnieren een cm of zo verplaatsen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Vaster draaien van schroeven heeft alleen nut als je het scharnierblad kan bewegen in het kozijn.
Rvs schroeven alleen bij merbau en eik, anders gewoon verzinkte.
Extra gaten in de scharnieren boren is prutsen.
Scharnieren 5 mm verzetten of andere scharnieren, er zit nu 3,5" op, er is ook 4".
 

Hvdk

  • #9
Gaten erbij vind ik er ook niet uitzien. Omdat een aantal schroeven zijn afgebroken. Op een scharnier van een deur zelfs 3 van de 4! Zit het scharnier gewoon niet zo goed vast, waar door de deur niet meer helemaal goed hangt. Vandaar mijn vraag. Ik heb er toen wel schuin een nieuwe schroef ingedraaid, maar de schuine kop steekt er dan soms weer te ver uit, zodat het wat gaat wringen bij het sluiten.

Ik ga kijken of ik het scharnier ga verzetten of een ander scharnier neem.

Ps: hoe lang en dik moeten de schroeven zijn in hardhout. Nu zijn ze volgens mij 4,0x40.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Probeer eens of een schroef van 4,5 mm dik ook past.
 

Hvdk

  • #11
Past, zelfs 5,alleen is daarvan de kop te breed en valt deze niet meer helemaal goed in het verzonken gat. Maar je hebt meerdere kopmaten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
De richting van de schroef wordt bepaald door de souverein in het scharnier. Standaard altijd loodrecht.

Bij schuin schroeven gaat het niet alleen wringen, ook de schacht van de schroef krijgt een knik en zal hier afbreken. Bij RVS nog eerder dan bij verzinkt.
 

Hvdk

  • #13
Snap ik dat je de schroeven er recht in moet draaien. Alleen zat er een afgebroken schroef in de weg. Vandaar dat ik de nieuwe er naast moest schroeven, dus kwam deze automatisch scheef.
 

Tiho

  • #14
Ambidexterity schreef:
Hardhout kozijnen met gewone schroeven? Waarschijnlijk ook niet voorgeboord. Als de kozijnen van hardhout is, dan bij de nieuwe schroeven kiezen voor RVS en even voorboren met een kleine boor.
En waarom rvs? Deze breken juist eerder. Het is niet buiten en de scharnieren zullen hoogstwaarschijnlijk ook niet van rvs zijn, dus rvs schroeven zijn echt niet nodig.
 

Hvdk

  • #15
Rvs binnen vind ik ook niet noodzakelijk. Deze breken ook eerder. Maar als je juiste maat voorboor is dat ook geen probleem.

Mijn enige probleem nu is, dat er afgebroken schroeven zitten, die in de weg zitten voor een nieuwe schroef.

Ik heb voldoende reacties gehad, mag een slotje op.
 

Ambidexterity

  • #16
@Tiho,

Omdat in sommige soorten hardhout looizuren kunnen zitten die na verloop van tijd verzinkte schroeven kunnen aantasten.

RVS schroeven zijn sterk zat (niet de bouwmarkt schroeven), mits je eerst voor boort met de juiste diameter boor en normaal er indraait, dus niet met 10 man aan die schroevendraaier hangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu