Schoorsteen trekt niet.

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #21
Wacht even, CO2 is een gas dat ook door mensen geproduceerd wordt, en bovendien ongevaarlijk. Kan het niet zo zijn, dat wanneer de kachel brandt er lucht uit een ander vertrek (waar mensen verblijven) de kamer in gezogen wordt? Dat is natuurlijk totaal ongevaarlijk en bovendien logisch.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #22
Als je bovenin je kanaal te veel afkoeling hebt ongeacht de temperatuur buiten condenseren je afvoergassen [dauuwpunt]als je dit punt bereikt krijg je dus water maar niet alleen aan de binnenkant.maar als je aan de buitenkant dus ook vocht waterdamp krijgt wat condenseert en er ook voor zorg dat bv je gevel of schoorsteen nat blijft [niet op droogt]ga je om je flex ventileren dan zorg je door de luchtstroom dat je kans hebt dat je kanaal[ metselwerk enigzins kan drogen Maar door die luchtstroom gaat de afvoergastemperatuur tijdens het stoken zoveel omlaag dat je kans hebt dat je het dauwpunt al in je flexibel krijgt. dit moet je voorkomen door te proberen bovenin een hogere afvoergas temperatuur te krijgen.dit lukt dan door de schoorsteen te isoleren.bij hogere temperaturen zal de kachel minder constant branden waardoor je dus telkens tegen een koude kolom aanstookt met dus ook weer uitslaan van de kachel tot gevolg. het plaatsen van een kleinere kap kan er soms voor zorgen dat de doorstoming iets constanter is en dat de totale oppervlak van de kap kleiner is[minder snel condensatie ].maar waarschijnlijk in dit geval waarschijnlijk als het kouder wordt meer last.ook stromen er waarschijnlijk nog steeds afvoergassen de ruimte in alleen reageert een ttb pas bij een bepaalde temperatuur zoals je met je co2 detector wel kunt meten.
 

Bernhard

  • #23
@hessie even niet wachten. CO2 is wel gevaarlijk! CO2 wordt opgenomen in je bloed. Daar verdringt het de zuurstof. Langdurige inademing van CO2 kan dodelijk zijn.

@sermo om te proberen kan je de kap eraf halen.
Je kan er dan later een open kap op zetten.
Als de gaskachel aan de voorkant helemaal open is moet de trek van rookgaskanaal behoorlijk hoog zijn. De zgn trekkracht van de een schoorsteen is al op een korte afstand van de aanzuigopening nihil. Probeer maar een kaars uit te zuigen. Uitblazen gaat veel beter.
Openkap is een extra buis die over de rookgasafvoer buis geplaatst wordt. Bv. RGA heeft diameter 100 dan een buis er overheen van bv. 130mm. Er is dan rondom een speling van 12,5mm. De overschuifbuis is onder en boven open en steekt cica 50cm boven het einde van de rookgasafvoer uit. Op de RGA geen kap plaatsen.
De overschuifbuis zorgt ook voor het afvoeren van regenwater.
De regen komt tegen de binnenkant van de overschuifbuis en kan aan de onderkant op het dak lopen. Het zal alleen inregenen indien de regen verticaal naar beneden valt. Dat komt zelden voor en een beetje regenwater zal weer snel verdampen.bernhard
 

Sermo

  • #24
Geachte GDelea,

Onderaan de aansluiting van de gaskachel zit een ingemetselde nisbus die is aangesloten op het RVS flexibele enkelvoudige rookkanaal.

Het RVS flexibele enkelvoudige rookkanaal is luchtdicht gemaakt op de nisbus door gebruik te maken van aluminiumtape, zodat er geen valse trek kan ontstaan en/of er geen verbrandingsgassen buiten om het RVS flexibele enkelvoudige rookkanaal kunnen komen in de bakstenen schoorsteen.

Ik heb begrepen van anderen (of dit juist is weet ik niet?) dat je altijd de bovenkant van een schoorsteenkanaal (deels) open moet laten, zodat eventuele condensatie tussen het RVS flexibele enkelvoudige rookkanaal en het bakstenen kanaal kan verdampen naar buiten, anders zou je vochtdoorslag kunnen krijgen in de muren van je huis waar het schoorsteenkanaal loopt.

U zei: "ook stromen er waarschijnlijk nog steeds afvoergassen de ruimte in alleen reageert een ttb pas bij een bepaalde temperatuur zoals je met je co2 detector wel kunt meten".

Dat klopt helemaal wat u zegt!
Want het CO2 gehalte stijgt als ik niet in de huiskamer ben en er geen andere bron is van CO2.

Nadat er een aluminium trekkap was geïnstalleerd, sloeg de TTB niet meer uit, (dat was al een vooruitgang), maar als het nu buiten kouder wordt dan ongeveer 5 graden Celsius loopt het CO2 gehalte op tot boven de 850 PPM bij windstil weer.

De gebruikte TTB slaat uit overigens uit bij 90 graden Celsius.

Aluminium schijnt ongeveer 4.5 keer sneller warmte te geleiden dan RVS; zou een RVS-trekkap niet voor een betere trek kunnen zorgen, omdat RVS veel minder snel zijn warmte afgeeft aan de koude buitenlucht?

Groet,

Mike
 

Sermo

  • #25
Geachte Bernard,

Zonder een trekkap; b.v. een simpele regenkap wordt de verbrandingslucht teruggeblazen en slaat de TTB uit van de gaskachel als de kachel zijn ingestelde temperatuur heeft bereikt.

Kunt u een afbeelding verzenden van een dergelijke open kap?

Groet,

Mike
 

Sermo

  • #26
Geachte Hessie,

De CO2 wordt door de kachel zelf uitgestoten in de huiskamer.

Als de kachel niet brandt is de CO2 waarde ongeveer 500 PPM, als de kachel een uur heeft gebrand boven de 5 graden Celsius, is de waarde opgelopen tot ongeveer 650-700 PPM.
Als het buiten kouder wordt dan ongeveer 5 graden Celsius loopt het CO2 gehalte op tot boven de 850 PPM bij windstil weer.

Er komt geen andere, (met CO2) verontreinigde lucht de kamer binnen omdat de deur huiskamer dicht zit en goed is afgesloten met afgekitte rondom tochtstrips; er staat wel een ventilatierooster open in de huiskamer en een bovenraam op een kiertje van 5 centimeter.

De ARBO grenswaarde van het gehalte aan CO2 in een vertrek is 1200 PPM.

Zie o.a. deze link:

http://www.arbocataloguspo.nl/WebCatalog/Catalog.aspx?type=Solution&id=38

Groet,

Mike
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #27
De deur potdicht, een raampje op een (klein) kiertje en een ventilatierooster, ik vind het maar doodeng.

Het gevaar dat er een moment komt met te weinig zuurstof in de lucht is hier erg groot. Als dat optreedt, bijv. tijdens visite van meerdere personen, dan onstaat er in de kachel koolmonoxide. En dat in combinatie met een slecht trekkende schoorsteen...

Je zegt in het begin dat je de deur open hebt staan, nu staat ie juist weer dicht. En je hebt een koolmonixide melder, maar daar zou ik mijn leven niet aan willen ophangen door te vertrouwen dat ie me wel zal waarschuwen als de onveilige situatie nog onveiliger wordt.

We lezen het straks wel weer bij het nieuws, weer zoveel koolmonoxide slachtoffers erbij. :?
 

Sermo

  • #28
Geachte Kees,

Bedankt voor uw waarschuwing!

De huiskamerdeur staat ALTIJD op een kier van ongeveer 20 centimeter, tevens staat er een ventilatierooster open in het huiskamerraam om te voorkomen dat je onderdruk krijgt, waardoor de schoorsteen gaat werken als ventilatiekanaal.

Ik heb de huiskamerdeur dicht gedaan, (wel met een ventilatierooster en een raam op een kiertje van ongeveer 5 centimeter) om te kunnen meten hoeveel CO2 de kachel nu werkelijk uitstoot als er geen mensen in de huiskamer waren; de waarde liep op van ongeveer 500 PPM naar 850 PPM bij windstil weer.
Ook heb ik in dit geval geen CO kunnen meten.

Verder was er geen CO te meten met een Testo 317-3 CO-meter; dus niet zo'n slecht/niet werkende consumenten CO-metertje van een paar tientjes.

Groet,

Mike
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #29
Bij het kouder worden meer last,natuurlijk dan meer last je moet meer stoken en je hebt meer afkoeling bovenin., dus meer water. als je als er verder niks aan de hAND ZOU WEZEN IS HET SOMS BETER OM DE AANSLUITING BOVEN OPEN TE HOUDEN maar door de stoming die dan ontstaat koel je de afvoergas temperatuur teveel met als gevolg meer condensatie.en het rendement van de tegenwoordige kachels is redelijk hoog dus hoeft er maar iets aan de hand te zijn en je hebt problemen.soms is het inderdaad beter om helemaal geen kap te plaatsen [geen condensatie meer tegen de onderkant van de kap, maar misschien is die geplaatst omdat misschien in de omgeving iets staat wat hoger is als uw uitmonding?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #30
Toch vreemd, er stroomt rookgas terug maar de TTB doet niets.
Is die TTB wel goed?
 

Sermo

  • #31
Geachte GDelea,

U zei: "Soms is het inderdaad beter om helemaal geen kap te plaatsen [geen condensatie meer tegen de onderkant van de kap, maar misschien is die geplaatst omdat misschien in de omgeving iets staat wat hoger is als uw uitmonding?".

Zou er condensatie ontstaan tegen de onderkant van een eenvoudige dunne regenkap waarbij er een vrije 360 graden opening is van ongeveer 10 centimeter hoog?

Deze regenkap zorgde er trouwens wel voor dat er verbrandingslucht terug kwam, zodat de TTB werd ingeschakeld.

Dat vroegen trouwens alle schoorsteenexperts; of er misschien iets in de omgeving staat wat hoger is dan mijn schoorsteen uitmonding.

Er staat wel een grote eikenboom op 30 meter afstand die minimaal 10 meter boven de schoorsteen uitmonding uitsteekt, maar die heeft nu geen bladeren meer.

Als je geen schoorsteenkap plaatst, slaat de wind dan juist niet in je schoorsteen waardoor de TTB wordt ingeschakeld?

Groet,

Mike
 

Bernhard

  • #32
Als een gevel in de luwte ligt kan je juist onderdruk in de kamer krijgen door een raam te openen. Je zal de toevoer lucht dmv een 2e buis vanaf het dak moeten halen.
Je kan met een rookpijpje of een kaars controleren wanneer en waar de rookgassen uit de kachel komen. Je kan ook de luchtdruk meten in de kamer, achter je huis en voor je huis.
Luchtdruk meten als er wind is.
Maak een paar foto's van de kachel en de uitmonding. Wat is de capaciteit van de kachel. Heeft de buis wel de juiste diameter. Je kan de buis op het dak een meter langer maken. Is de buis wel helemaal open?
Staan er hoge gebouwen naast je huis? bernhard
 

Sermo

  • #33
Geachte headhunter,

De betreffende TTB slaat uit bij ongeveer 90 graden Celsius.
Voor de zekerheid heb ik de TTB getest en inderdaad bij ongeveer 90 graden Celsius werd de verbinding verbroken.

Tevens heb ik om alles uit te sluiten een nieuwe TTB gekocht van exact hetzelfde merk en type; exact dezelfde reactie; de TTB onderbrak de gastoevoer.

Groet,

Mike
 

Sermo

  • #34
Geachte Bernhard,

De gevel ligt niet in de luwte, het is een hoekpand.

Wel staat er een eikenboom op ongeveer 30 meter afstand.

Er staan geen hoge gebouwen naast/voor of achter mijn huis.

Het is een 13 jaar oude kachel met een circulatiekast en een capaciteit met een nominaal vermogen van 7.3 KW en een verbrandingsuitgang van 100 mm.

De enkelwandige flexibele RVS pijp van 100 mm is ongeveer 6 meter lang eindigt in de keramische schoorsteenpot (van ongeveer 20 centimeter hoogte), de bakstenen schoorsteen zelf steekt 1.5 meter boven het dak uit.

U zei: "Maak een paar foto's van de kachel en de uitmonding".

Een foto van de uitmonding gaat nu lastig, het is een puntdak met dakpannen en het waait en regent.
Foto van de kachel zonder mantel komt eraan.

De buis op het dak is nu niet helemaal open, omdat er een aluminium tregakap in zit, die er voor zorgt dat de TTB niet meer uitslaat.

Er zat een eenvoudige regenkap met een opening van ongeveer 10 centimeter ruimte (360 graden rondom) op de keramische schoorsteenpot geklemd, hierdoor sloeg de TTB steeds uit, wanneer de kachel zijn ingestelde temperatuur had bereikt.

De huiskamer ligt op het zuidwesten, als er voldoende wind staat en het niet kouder is dan 5 graden Celsius, ongeveer vanaf windkracht 3, zijn er nauwelijks problemen.

https://www.klusidee.nl/Forum/userpix2

De enkelwandige flexibele RVS pijp maakt trouwens ongeveer na 20 centimeter na het begin van de ingemetselde nisbus een hoek van 90 graden. Zie foto:

(In mijn eerste bericht stond 45 graden, maar dat kon ik niet meer veranderen/viel mij helaas te laat op).

Groet,

Mike
 

Sermo

  • #35
Geachte Bernhard

Hierbij de foto's van de schoorsteen en de kachel.

Groet,

Mike




 

Bernhard

  • #36
De zgn trekkracht van een rookkanaal ontstaat door het verschil in gewicht tussen de warme kolom, het rookkanaal, en de koude kolom, dat is de buiten lucht.
Een grotere trekkracht ontstaan bij een groter verschil van de lengte van het rookkanaal en bij een groter verschil van de temperatuur in het rookkanaal met de buitenlucht.
Als het rookkanaal een te kleine diameter heeft of teveel wrijvingsweerstand van de rookgassen zal de trekkracht kleiner worden. bernhard
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #37
Om te proberen zou je ook de uitmonding boven op de schoorsteen misschien hoger kunnen plaatsen soms treed net boven de schoorsteen een soort van onderdruk op die tegen de kap aanslaat dus in dit geval de kap hoger plaatsen.
 

Sermo

  • #38
Geachte GDelea,

Dat zal ik gaan proberen.

Welke kap kan ik het beste gaan gebruiken voor het meeste succes; een RVS tregakap of een RVS trekkende regenkap: zie afbeeldingen.

Groet,

Mike



 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #39
Is zon ronddraaiende kap niet nog beter?
 

Sermo

  • #40
Geachte Ingmar89,

Daar dacht ik ook, een rotorvent of iets dergelijks aan, maar experts zeggen dat een draaikap niet geschikt is voor een gaskachel, omdat je geen mogelijkheid hebt om het rookkanaal (iets) af te sluiten zoals bij een houtkachel.

Een draaikap zou bij een flinke wind al veel te veel onderdruk in de huis veroorzaken en alle warmte uit je huis trekken; aldus experts.

Ik weet weinig van schoorstenen, dus ik moet wel afgaan op wat experts zeggen.

Groet,

Mike
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu