Schommelende druk Nefit Ecomline

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste forum gebruikers,

Ik wil graag weer gebruik maken van jullie grote kennis en kunde zoals al eerder (aug.2011) i.v.m een Nefit Ecomline HRC 22H ketel: Ketel vervangen of niet
Jullie hebben ons toen heel goed geholpen met het nemen van een beslissing. Tot nog toe is het een goede beslissing geweest, nogmaals dank hiervoor.

Nu heb ik een andere vraag over de zelfde ketel (geplaats in dec. 1996) waarbij belangrijke onderdelen in 2005/2006 (o.a. de computer en boiler en nog wat andere, minder belangrijke onderdelen) vervangen zijn.

Natuurlijk heb ik eerst gekeken of anderen ook met onderstaand probleem te maken hebben. Hoewel ik wel wat wijzer ben geworden weet ik niet zeker of het ook van toepassing is in mijn situatie, vandaar dat ik toch maar een nieuwe onderwerp ben gestart.

Even een situatie schets:
Tijdens de onderhoudsbeurt van de zomer is de expansievat (€ 25) vervangen omdat t volgens de monteur lek was aangezien de druk op het metertje (beneden) steeds opliep tot over de maximale cijfer en de expansievat was helemaal vol met water.
De cijfers op het metertje gaan tot 4 en de wijzer ging er overheen tot het niet meer verder kon (dus boven de 4½ bar??). Er is één drukmeter beneden, aangesloten op een verwarming en één op de bovenverdieping, onderdeel van de ketel zelf.

Ook brandt het water tekentje op de thermostaat (vanaf onze intrek in de woning 2011) regelmatig alsof er ergens een kraan aan het lopen is (je hoort het ook echt) terwijl niemand van ons water tapt. Deze gaat na een paar minuten weer uit.
De monteur kon hiervoor geen verklaring geven en vond t ook niet verontrustend, dus hebben wij het erbij gelaten.

Na vervanging van de expansievat, ontluchting en een instelling op 2 bar (beneden) schommelt de druk op het metertje nog wel maar niet meer tot over maximaal.
De druk blijft nu beneden rond de 3½ bar en boven rond 2½ bar staan maar zodra de warmwaterkraan loopt daalt de druk beneden weer terug tot ongeveer 2 bar en gaat in rust weer naar een maximum van 3½ bar.

Verder doet de ketel zijn werk nog steeds uitstekend.
Van de zomer was de verwarming natuurlijk uit maar nu het weer aan is loopt de druk op het metertje weer tot over de maximale aanslag (beneden boven de 4½ bar en boven tot 3.75 bar). Toen heb ik de verwarming maar weer uit gedaan omdat het al 19 graden was maar ook deels uit angst.

Mijn vragen aan jullie zijn:
-Waar zou het nog aan kunnen liggen dat de druk weer tot maximaal oploopt bij het aandoen van de verwarming? (Toch nog de boiler zoals bij een andere topic???)
-Hoe en waar kan ik zelf het e.e.a. controleren?
-En heeft het regelmatig branden van het waterkraantje hiermee te maken?
-Moet ik zo snel mogelijk weer de monteur bellen i.v.m. gevaar voor schade (ketelschade, waterschade etc....)?

Deze leek kijkt al uit naar al jullie reacties.
 
Zou toch maar eens overwegen te gaan voor een andere ketel.
Lekke wisselaar waardoor tapwater je CV circuit in gaat.
Daardoor hoor je water lopen en gaat de ketel veelvuldig aan.
Ook dat is de reden van het oplopen van de druk in de installatie.

René.
 
Neesje,

Wat houd een lekke wisselaar precies in? Als ik je reactie goed interpreteer behoort er dus geen tapwater de CV circuit in te gaan.

Is het ook mogelijk dat een lekke wisselaar ook voor een verdubbeling van de energie rekening kan zorgen? Wat zal een reparatie gaan kosten?

Deze leek leert met de minuut :D
 
René, sorry dat ik je met Neesje aansprak. Ik keek naar je profiel naam en heb niet goed je eigen naam onder je bericht gezien.
 
Obelix 2,

Dus toch de boiler net als bij een andere bericht hier op forum.
Klopt het dat het nu toch echt in de papieren gaat lopen bij vervanging?
 
Ik bedoelde ook de boiler, automatisch zei ik wisselaar.
Dit gaat inderdaad flink in de papieren lopen en vind persoonlijk dat je dit niet meer zou moeten doen.
Geen probleem Snuffy, profielnaam is Neesje want mijn eigen naam René kan ik meestal niet gebruiken omdat die op de meeste sites al vergeven is.

Groetjes, René.
 
René,

Ik geloof inderdaad dat wij er zo langzamerhand toch aan moeten geloven om een nieuwe ketel te kopen. Binnen twee jaar tijd eerst €240 aan reparatie en nu weer een paar honderd voor een nieuwe boiler is toch wel een beetje te veel van het goeie.

Wij hebben afgelopen jaar een behoorlijk hoge energie rekening gekregen (dubbel zoveel dan jaar ervoor) zonder dat wij iets anders hebben gedaan dan het jaar ervoor.
Wij hebben geen extra apparaten gekocht of meer gas, water en electra gebruikt, m.a.w we zijn niet ineens groot verbruiker geworden.

Waar ik toch wel erg benieuwd naar ben of zo'n kapotte boiler waarbij de ketel veelvuldig aan gaat ook zorgt voor een verdubbeling van onze energie rekening? Misschien een wel wat hogere rekening maar een verdubbeling???
 
Dat is dus idd een vraag waar ik persoonlijk geen antwoord op kan geven maar het zou kunnen
 
Wat mij in deze situatie opvalt is dat je aangeeft dat de druk 4,5 bar wordt. Normaliter kan dit niet, het overstort ventiel zou bij 3 bar reeds open moeten gaan. Ik zou deze ook eens (laten) controleren). Je kunt in deze situatie ongewenst hoge drukken in het systeem krijgen. Mocht het overstort ventiel minstens 15 meter hoger zitten dan de ketel dan is eea verklaarbaar.

Als je boiler continue je cv installatie iets bij staat te vullen dan zal deze ook vaker aanslaan om het vat bij te verwarmen. In deze situatie zou op een geven moment moeten normaliseren omdat de installatie op een gegeven moment vol is, tenzij het overstort ventiel is aangesloten op een afvoer en deze iets doorlekt.

Indien je een Nefit Excellent uitvoering hebt, het overstort ventiel zit dan binnen in de ketel en is aangesloten op de afvoer van de ketel.

Succes.
 
De druk blijft nu beneden rond de 3½ bar en boven rond 2½ bar staan maar zodra de warmwaterkraan loopt daalt de druk beneden weer terug tot ongeveer 2 bar en gaat in rust weer naar een maximum van 3½ bar.

Hieruit maak ik op dat de druk schommelt tijdens bedrijf of stilstand. Een pomp veroorzaakt ook drukschommelingen, is er bij vervanging van het expansievat wel de juiste maat met een juiste voordruk geselecteerd? En zit het vat op de juiste plek gemonteerd?

Bij een lekke boiler loop de druk inderdaad op maar dan zou de druk zowel tijdens cv- als ww-bedrijf hoog moeten blijven.

Je overstort is waarschijnlijk ook defect deze had bij 3 bar allang moeten lozen. Mits hij juist gemonteerd zit.
 
Xr8,

Als ik het goed interpreteer, naar aanleiding van jullie beschrijving en doornemen van de handleiding, zit de overstort ventiel bij de ketel (zie foto)
Voor onze intrek had deze gelekt en heeft door roestvorming zichzelf weer gesloten. Er waren geen druppels meer aan de buitenkant. De monteur heeft een nieuwe afsluitdop geplaatst en zei dat het niet meer lekte.

Volgens mij is de overstort ventiel inderdaad aangesloten op de afvoer. Hij is op de buis met blauwe hals aangesloten die naast de buis met rode hals zit.
Zou de lek nog steeds bij de roestplek kunnen zijn (zonder druppelvorming aan de buitenkant) of moet ik ergens anders naar kijken?

Overstort ventiel ??
92543_overstort_ventiel_1.jpg



Arie1,

Het klopt dat de druk schommelt. Als er in huis niets gebruikt en de verwarming staat uit dan is de druk zoals op de foto (beneden en boven).

Als je het warmwater lang genoeg laat lopen dan daalt de druk richting de 2 bar (beneden). Als je alleen de verwarming aandoet dan stijgt de druk tot het wijzertje niet meer verder kan (meter beneden 4½ bar, meter boven 3.75 bar).

Als de verwarming aan is en de wijzer over het maximale en je draait dan de warmwaterkraan open dan daalt de druk zolang de kraan loopt. Sluit je de kraan dan is het beneden binnen 15 minuten weer over het maximum heen en boven weer 3.75 bar.


De expansievat heeft dezelfde grootte en hangt op exact dezelfde plaats. Waar kan ik uit afleiden wat de juiste voordruk en de juiste maat voor het expansievat is?

Drukmeter beneden
92543_drukmeter_beneden_1.jpg


Drukmeter boven aan de ketel zelf
92543_drukmeter_boven_1.jpg
 
Boudenwijn0318,

Oorspronkelijk zat er een ander dop erop maar de monteur heeft indertijd het doorgeroeste dopje vervangen door wat je nu op de foto ziet.

Volgens de installatie handleiding (zie printscreen) is nr. 40 het overstort ventiel vandaar mijn foto.
Ik wil wel op zoek naar dat ding maar ik weet niet eens hoe het eruit ziet.
Kan jij me misschien uitleggen hoe het eruit ziet en waar het wel zit?

Uit installatie handleiding Nefit Ecomline HR Excellent

92543_overstort_ventiel_nefit_1.jpg


92543_overstort_ventiel_nefit_2_1.jpg
 
67445_image_5.jpg

Dit is een overstort.
Hij hoort inderdaad in de ketel te zitten, kan eventueel ook ergens anders onder de ketel zitten.
Vroeger zetten ze hem ook weleens ergens anders in de woning, badkamer, kelder, kruipruimte.
Als jouw monteur een overstort heeft vervangen voor een vul en aftapkraan, mag die zich in mijn ogen geen monteur noemen.
Het rode dopje kan ook heel goed een zwart dopje zijn.


Groeten b
 
Boudewijn0318,

Wat de monteur vervangen heeft zag niet zo uit als jou foto.
De monteur heeft een metalen eindafsluiting vervangen. Het zag er precies hetzelfde uit als de uitvergroting van nr. 40 uit de handleiding (zie rode pijl).

Misschien ben ik niet zo duidelijk geweest met mijn uitleg/beschrijving van "doorgeroeste dopje"

Ik ga op zoek naar zo'n ding als op jou foto. Dank voor je heldere uitleg.

uitvergroting eindafsluiting
92543_overstort_ventiel_2.jpg
 
Obelix2,

Van de zomer is het expansievat vervangen. Ik weet niet of je deze gegevens bedoeld maar dit is wat ik onder het vat kon vinden.

Merk: Reflex
Serienr.: 13N 0223 4702
Voordruk: 0.5 bar
Werkdruk: 3.0 bar
Volume: 18 L
Max. aanvoertemp: -10/120º
Max. duurbelasting: -10/70º

Boudewijn0318,

Ik heb niet zo'n overstort als die van jou kunnen vinden. Ik heb wel iets anders gevonden wat volgens mij als overstort dient (zie foto). Ze eindigen allebei bij een soort van afvoerpijp.

De ene (met rode pijl) is de verlening van wat ik eerder als "de buis met blauwe hals" heb genoemd (wat zonet erg heet aanvoelde) en waar de monteur een vul en aftapkraan erop gezet heeft en de ander zegt me niets.

92543_overstort_ventiel1_1.jpg


Op de rode knop staat:
PenTec
3 bar
120 kw

Op de Groene knop staat:
PenTec
8bar
800kPa

Ik hoop dat alles wat duidelijk verwoord is. Kunnen jullie met deze gegevens wat mee?
 
Ik begrijp nu eigenlijk niet goed meer wat iedereen de vraagsteller allemaal wil vertellen over expansievat en overstort want er is namelijk maar 1 mogelijkheid en dat is dat de boiler gewoon lek is.
Niks meer en niks minder dus, oftewel over en uit voor deze ketel, of je moet er gewoon heel veel geld in willen pompen maar gezien de leeftijd van de ketel is dit eigenlijk niet meer verantwoord.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan