Schimmel/vocht in wandkast

henk1122

  • #1
In onze kast boven de voordeur, welke een kleine overstek heeft van 0.5 meter, is een hoog vocht percentage en schimmels op de binnenmuren. Over het algemeen is het vocht percentage daar 70-75%. Vergeleken met de kasten links en rechts, welke geen overstek hebben is het vocht 55-60% en geen schimmel aanwezig.

Het probleem was altijd al aanwezig rond de voordeur, maar het lijkt nu verergerd na het toepassen van spauwmuur isolatie. Het vocht percentage in de rest van het huis is gemiddeld 45-55%.

Wat zouden we hier tegen kunnen doen? We hebben een stuk vloer losgemaakt en het lijkt erop dat de overstek met beton is gemaakt. Kan hier een koudebrug plaatsvinden? Bij het aanbrengen van de spauwmuur isolatie is bij de verticale stuk muur wel meegenomen, maar niet van onder.

PXL_20220122_093847845.jpg PXL_20220122_093810339.jpg PXL_20220122_093842950.jpg PXL_20220122_094258628.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het niet-geïsoleerde deel is inderdaad een koudebrug. Je zou als oplossing de binnenmuren van de kast kunnen bekleden met gecacheerde PIR-isolatieplaten. Vergeet dan niet om de naden af te plakken met een dampdichte tape.

Wat is het bouwjaar van de woning? Want aan de materialen (multiplex, groene spaanplaat) te zien is het nog niet zo heel oud. En zou extra spouwmuur-isolatie niet nodig zijn.
 

henk1122

  • #3
De binnenmuur waar je tegenaan kijkt in de kast is juist wel spauwmuurisolatie aangebracht (dat is de verticale muur in de laatste foto). Echter denk ik dat er ook een spauw zit tussen het stuk betonnen vloer en horizontale buiten muur. Hier is denk ik geen spauwmuur isolatie aangebracht. Althans, ik zie geen boorgaten. Als deze buitenmuur direct tegen het beton aangemetselt is lijkt me dit wel een koudebrug, toch?

In ons huis was totaal nog geen isolatie aanwezig. We hebben begin vorig jaar spauwmuur isolatie en kruipruimte isolatie laten aanbrengen. Schimmel problemen met kasten op de vloer is opgelost nu, het vocht percentage algemeen in huis is gedaald. Echter in deze kast lijkt het dus erger geworden te zijn.
 
Laatst bewerkt:

henk1122

  • #4
Ook besef ik me net dat het kleine stukje muur achter het rolluik ook geen spauwmuur isolatie is aangebracht. Maar ik betwijfel of daar ook een spauw tussen zit.

PXL_20220122_101937896.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Als de rolluik-kast een opbouwmodel is, zal er zeker een spOuw achter zitten.
 

henk1122

  • #6
Mmh. De houten plaat de recht omhoog staat in de eerste foto is de "binnenmuur" van het stukje steen achter het rolluik. Ik kijk daar beneden op een stuk lood, wat lijkt op het lood wat tussen het kozijn en het stukje muur is aangebracht. Zit maar een paar cm tussen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Dan ook daar isoleren. Of in overleg gaan met het bedrijf dat de spouwmuren heeft geïsoleerd. Hopelijk was het niet de firma "niet te duur en snel weer weg".
 

henk1122

  • #8
Even gecheckt. De stenen aan de onderkant van de overstek zijn gelijmd aan het stukje betonnen vloer. Dat is dus een enorme koudebrug! Dat lijkt mij dan het voor de hand liggende probleem, toch?

Ik weet zelf alleen niet heel goed hoe we dit kunnen verhelpen. Dit stuk beton zit natuurlijk aan alle binnenmuren vast. Vandaar dat de schimmel helemaal doorslaat op de binnenmuren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu