Schimmel plafond - zwarte uitslag

Robbie's

 • #1
Op 1 plek in mijn badkamer wordt het plafond beetje zwart, zwarte uitslag. Lijkt schimmel. Ben niet van plan om hele plafond opnieuw te witten maar met plakband af te plakken en te behandelen. Hoe en met wat voor verf pak ik dit goed aan.

20230225_094053.jpg
20230225_094529.jpg
 

Harry Bols

 • #2
Iets van Hg om het schoon te maken en dan een isolerend latex. Blijft lastig om te voorkomen. Harder stoken is het beste
 

Robbie's

 • #3
Ok, bedankt. We hebben nooit de radiator in de badkamer aanstaan. Iets wat ik dan zeker in de winter maar eens ga doen na het douchen. Isolerende muurverf of latex zal ik naar kijken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
In een badkamer hoort een afzuigpunt voor de vochtige lucht (Mechanische ventilatie). En zéker geen ventilatierooster waardoor koude lucht binnen kan komen.

'Verse' lucht moet via de ruimte onder de badkamerdeur binnenkomen, zodat deze voldoende opgewarmd is tijdens de route door de andere vertrekken.

Daarmee voorkom je dat de wanden in de badkamer plaatselijk afkoelen waardoor er condens en schimmel ontstaat.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #5
Ik sluit me aan bij Walker, is geen toeval dat de schimmel bij het rooster zit, het plafond wordt daar koud door de koude buitenlucht en vervolgens condenseert het vocht daar.

Ik neem aan dat je wel afzuiging hebt, check dan dat er een kier van 2cm onder je deur zit en zorg dat in andere warmere ruimtes de roosters open staan zodat de lucht vanaf die ruimtes aangezogen wordt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Harry Bols schreef:
Iets van Hg om het schoon te maken en dan een isolerend latex. Blijft lastig om te voorkomen. Harder stoken is het beste
Isolerende latex? Alleen harder stoken is het beste.
Robbie's schreef:
We hebben nooit de radiator in de badkamer aanstaan. Iets wat ik dan zeker in de winter maar eens ga doen na het douchen. Isolerende muurverf of latex zal ik naar kijken.
Zo fout als het maar kan. Voor het eenvoudige moet je de badkamer op wat hogere temperatuur houden rond de 20 gr. zeker als je deze dagelijks gebruikt.
 

Robbie's

 • #7
Bedankt voor alle reacties. Bij douchen zetten we de mechanische ventilatie altijd aan. Ik heb geen kier onder de deur. Zie foto. Zo is badkamer 8 jaar geleden opgeleverd. Rooster bij raam in winter dus altijd dicht houden? Nu zetten we na het douchen vaak het raam even op een kier / we kantelen het raam.

Blijkbaar heb ik veel verbeterpunten om op te pakken. Bedankt voor jullie hulp.
20230225_115855.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Robbie's schreef:
Rooster bij raam in winter dus altijd dicht houden? Nu zetten we na het douchen vaak het raam even op een kier / we kantelen het raam.
Dat is prima. Maar zodra de luchtvochtigheid in de douche is gezakt naar normaal moet je de kou weren en verwarmen.
Zo worden of krijgen alle oppervlakken een hogere temperatuur dan het dauwpunt, zijn niet meer vochtig en krijgt schimmel geen kans zich te ontwikkelen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #9
Ik zou de 2cm van je deur afzagen, roosters in andere kamers altijd open, en die in de badkamer dicht.

Je zegt met douchen zet ik de afzuiging aan, je hebt dus geen permanente afzuiging? Heb je dan wel een nalooptimer?
 

Charel

 • #10
Schimmel houdt van vocht in combinatie met warmte. Dus enkel maar meer verwarmen en niets doen aan de te hoge vochtigheidsgraad kan nog meer schimmel opleveren.
Het allervoornaamste is dat je op de juiste wijze ventileert.
De juiste wijze is in hoofdzaak dat je liefst constant (aan laag debiet) mechanisch de vochtige lucht buitentrekt terwijl je die ondertussen, door de hierdoor ontstane onderdruk, vervangt door lucht vanuit de woning, bijvoorbeeld via een spleet onder de deur.
Gewone badkamerventilators zijn hiervoor niet erg geschikt, ze zijn lawaaierig, verbruiken veel en zijn niet bedoeld om constant te draaien.
 

Robbie's

 • #11
Bedankt allemaal. Rooster in badkamer heb ik dicht gedaan, ik gebruik Stork mechanische ventilatie van huis (knop in keuken) om vocht af te voeren. Bij douchen zetten we raam open en ducht als vocht weg is. Rooster stond we altijd open, Stuk van deur afzagen zie ik eerlijk niet zitten, ziet er niet uit. Misschien mooie ventilatierooster onder in deur plaatsen?

Ik heb HG schimmelspul gekocht en inspuiten om te zien of het wegtrekt. Vrees van niet en dan na alle maatregelen stukje met latex behandelen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #12
Inderdaad een rooster onder in de deur maken. Dan wordt deze niet geblokkeerd door de verhoogde vloer.

Daarna (zeker in de winter) het raam dichthouden, net als het rooster. Door (overmatig) te ventileren met koude lucht worden plafond en wanden kouder tot onder onder het dauwpunt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
Robbie's schreef:
Stuk van deur afzagen zie ik eerlijk niet zitten, ziet er niet uit. Misschien mooie ventilatierooster onder in deur plaatsen?
Nergens voor nodig. De meeste deuren tochten genoeg om de ruimte op niveau te houden.
Voor dat geld kan je misschien beter een meter kopen die de temperatuur en luchtvochtigheid meet.
Mijn mening.
 

Robbie's

 • #14
Hmmmm. Lastig allemaal. We beginnen in ieder geval met schimmel verwijderen en rooster dicht bij raam.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #15
De ventilatie zuigt 24/24 in de badkamer.
 

Robbie's

 • #16
Dus die Stork ventilatie de je aanzet in de keuken en die dus mechanisch ventileert in WC, badkamer en keuken moet altijd aanstaan? Dat gaat ons een vermogen aan stroom kosten
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #17
Ventilatierooster in deur maken is prima te doen als je dat nooit eerder gedaan hebt. Aftekenen, op de hoek gewoon een gat boren en daarna verder zagen. Als het niet helemaal netjes is geeft dat niet, valt weg achter het rooster. Niets om tegenop te zien.
Dat apparaat is bedoeld om altijd aan te staan..... Tenzij je permanent in verschillende kamers een rooster of kiepraam open zet en natuurlijke trek creeert, maar dat is in de winter niet zo handig (kost nog meer energie).
Misschien tijd om eens naar een nieuwe mv box te kijken, die verbruiken maar heel weinig electriciteit.
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

 • #18
Het gaat mij er niet om dat ik het lastig vind om een rooster te plaatsen maar ik lees ook "nergens voor nodig". Duizend mensen duizend meningen zullen we maar zeggen. Inderdaad goed idee om die 30 jaar oude mv box te vervangen. Eigenlijk ongelofelijk dat zo'n ding na 30 jaar nog werkt. Energie zuiniger variant zal beter zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #19
Die van ons gebruikt in de laagste stand 3W. In de middelste stand 9W. Dat is maar een fractie van je sluipverbruik.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #20
Je kunt ook de deur van de badkamer open laten staan natuurlijk.....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu