Scheuren en lichte buiging in muur

Williebam

 • #1
Goedemorgen,

Recent ben ik bij het vervangen van een raamkozijn erachter gekomen dat de muur van de aanbouw (foto 1 links van de dilatatie) een lichte buiging / bolling heeft. Het huis( Foto 1 rechts van de dilatatie) en de aanbouw ijn zo'n negentig jaar oud.
Ze hebben waarschijnlijk een aparte fundering en zit een dilatatie tussen waar beweging in zit en nu deels open ligt. Ook zitten er wat scheuren in deze muur foto 2 en 3 binnenzijde van de aanbouw, foto 4 zelfde plek buitenkant). Het is een halfsteensmuur die verder niet veel draagt. De dakbalken lopen parallel aan deze muur en steunen op de muur van het huis en de muur van een oude stal aan de andere kant.

De bolling zit in de muur van de aanbouw is is naar binnen toe en ongeveer een cm, zie foto 5 en 6.
De man de de nieuwe raamkozijnen kwam brengen, zei dat er mogelijk instortingsgevaar was. Een anker in de muur is geen optie vanwege de werking tussen de twee muren. Hij suggerereerde voegen uithakken en opnieuw voegen, maar dat leek mij constructief niet veel te doen.

Zelf dacht ik aan het plaatsen van enkele metalen hoekankers met een verticale sleuf. Als ik deze met de een hoek aan de binnenkant van de muur van de aanbouw bevestig en de andere kant tegen het huis, kan de muur verticaal bewegen. maar houdt deze horizontaal wat meer stevigheid.
Graag jullie mening of versteviging volgens jullie nodig is en deze oplossing zin heeft.

1.jpeg 2.jpeg 3.jpeg 4.jpeg 5.jpeg 6.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Er zijn koppelankers voor dilataties. Maar hier is meer aan de hand. Op de foto zie ik trouwens geen dilatatie of aanbouw.

  Je kan hier beter een deskundige bij halen. De meeste constructeurs kunnen dit prima beoordelen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu