Scheiden data- en stroomkabels

donateCake

  • #1
regenpijp.png

Ik heb twee loze rechte 70mm HWA buizen pal naast elkaar door de voorzetwand van de garage naar de kruipruimte lopen waar ik de volgende dingen doorheen wil leggen:
  • 7 aparte 230V groepen voor droger, wasmachine, gereedschap, warmtepomp, airco, tuinverlichting, servers (7 maal 3x2.5 YMVK-AS kabel, buitendiameter 15mm)
  • 2 aparte groepen voor 11 KW laadpaal en zonnepanelen (met 16KWP met micro-omvormers) (1 maal 5x6 en 1 maal 5x4 YMVK-AS kabel, buitendiameters resp. 20 en 18mm)
  • 6 datakabels (CAT6A SFTP, buitendiameter 8mm)
Mijn plan was 1 buis te gebruiken voor stroomkabels en de ander voor data. Ga ik dan last krijgen van interferentie op de data kabels gezien de afstand naar de stroomkabels? Kunnen de stroomkabels uberhaupt allemaal door 1 buis? Volgens deze conduit fill calculator kom ik met een binnenmaat van 63mm uit op een vulling van 60%. Heb een 3x25A aansluiting.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Als je Ymvk gebruikt dan mag je de kabels bundelen ja.

Qua utp signaal zal het niet ideaal zijn maar je kunt het altijd proberen wat het doet.
 

donateCake

  • #3
Dank voor je bericht! Mag ik op een 3x25A aansluiting de meterkast (momenteel 2 ABB groepenkasten van 12+6 groepen) verlengen naar de garage met een aanvullende groepenkast? Dan hoef ik minder kabel te trekken en is het wellicht wat overzichtelijker waar het binnenkomt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Nee dat mag niet. Je moet de kabel selectief voor beveiligen met 16A en zou in de garage dan maar 6A eindgroepen overhouden. Dat schiet niet zo op.
 

DrFlo

  • #5
Zou wel S/FTP kabel nemen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
@DrFlo
donateCake schreef:
6 datakabels (CAT6A SFTP, buitendiameter 8mm)
TS heeft al aangegeven dat hij dat gaat gebruiken.
 

donateCake

  • #7
@Vonken_trekker ik begrijp het niet helemaal. Met de overgang van 1x35A naar 3x25A heeft de electricien de meterkast uitgebreid met een tweede groepenkast met 6 extra groepen (elke kast heeft 3 aardlekschakelaars):

Screenshot_20220321_131033.png

De groepen in deze kast zijn volgens mij gewoon 16A. De load die normaal over de tweede groepenkast gaan zal dan naar de garage gaan, over meer groepen (10 ipv 6). Kan er op dezelfde manier geen derde groepenkast bij met 16A aardlekschakelaars, waarbij de tweede blijft als toekomstige extra capaciteit (evt. bij upgrade netaansluiting in de toekomst)?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Indien de uitbreiding met het benodigde aantal groepen en bijbehorende aardlekschakelaars (die trouwens 30mA zijn, geen 16 A) in de getoonde groepenkast plaatsvindt, mag je er in principe net zoveel bij (laten) zetten als je wilt en waar door midel van een (eventuele) extra kast plaats voor is.

Maar indien je een kabel naar de garage wilt laten lopen (evt. met 3 fasen), dien je die in deze kast af te zekeren met 16 A (groter mag niet wegens selectiviteit). En de onderverdeling in de garage zal dan, alweer vanwege selectiviteit, twee stappen lager moeten zijn. Dus kom je op maximale groepen van 6A.

Het is dus veel practischer om de verdeling (en alle zekeringen/aardlekschakelaars) in de hoofdkast te (laten) plaatsen en per gewenste groep een kabel naar de garage te laten gaan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Als je een 16A groep naar een onderverdeler leidt en daar weer opdeelt in meerdere 16A groepen dan spoel je jouw geld gewoon door het putje.

In geval van overbelasting zal 99% van de tijd de groep in de hoofdverdeler eruit klappen. Die onderverdeler die je wilt aanleggen is nutteloos en weggegooid geld.

Zoiets heeft enkel nut als je selectiviteit zekerstelt wat betekent dat je 6A groepen aanlegt in de onderverdeler maar daar heb je dan weer zo weinig aan. Alleen in dat geval zullen bij overbelasting waarschijnlijker de groepen in de onderverdeler uitschakelen.
 

donateCake

  • #10
@Kees en @Vonken_trekker, dank jullie voor de antwoorden! 6A groepen lijkt me inderdaad een beetje krap worden, dus zal er dan voor kiezen om de YMVK kabels door te trekken naar de garage en ze te bundelen door de 70mm buis.

Wat heeft de voorkeur tussen YMVK met een vulfactor van 33% en YMVK-AS met een vulfactor van 60%?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Het verschil tussen het groter maken van 1 groepenkast en het plaatsen van een onderverdeler, is dat je bij de eerste geen voedingskabel legt welke beveiligd dient te worden.

Als de kabel door de grond loopt YMVK-as toepassen, anders gewoon YMVK. De laatste werkt een stukje prettiger ook.
 
  • Like
Waarderingen: donateCake en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu