Hotelschakeling scheiden

Amateur2k

  • #1
Op de overloop van de eerste verdieping zit een hotelschakeling, die twee lichtpunten op zolder bedienen. Op zolder zit een enkele schakeling die ook beide lichtpunten bedient.

Wij willen de zolder gaan verbouwen, waarbij deze wordt opgedeeld in een slaapkamer en een hal. Door de verbouwing gaan beiden lichtpunten in de slaapkamer vallen, maar willen wij niet dat het licht in de slaapkamer bediend kan worden vanaf de overloop op de eerste verdieping.

Hoe scheiden wij de lichtpunten (verzonken in de betonnen muur) zodat de hotelschakeling nog wel geldt voor de hal op zolder, maar niet voor de slaapkamer (waar een nieuwe schakelaar wordt aangebracht.) Het licht in de hal zullen wij dus vanaf één van de bestaande lichtpunten moeten gaan leiden.

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Met de info die je geeft: Dit doe je door de juiste zwarte schakeldraad te onderbreken en uit de leiding naar boven te verwijderen. Zo te lezen heb je nu geen hotelschakeling, maar een wisselschakeling met een enkele wisselschakelaar boven en een dubbele wisselschakelaar beneden. Dan kan al nooit helemaal goed gewerkt hebben... Boven zou je ook een dubbele wisselschakelaar moeten hebben, of 2 enkele.

En zorg dat je boven de beschikking hebt over bruin, blauw en geel/groene draden om zowel de schakelaar als de stopcontacten van spanning te voorzien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu