Hoofdschakelaar scheiden van groepenkast

RolandHommes

  • #1
Hallo,
Ik heb een 3x25A net aansluiting en wil van de hoofdschakelaar naar een andere ruimte om daar de groepenkast aan te leggen. De reden is dat daar mijn powerwall (Tesla accu) staat en de aansluiting naar de auto binnenkomt. Kan ik zonder extra aardlek een kabel naar die andere ruimte trekken en daar de kabel aan de verdeelblokjes koppelen of moet er dan toch nog een (extra) aardlek naast de hoofdschakelaar komen om sluiting in de kabel te kunnen ondervangen?

De kabel is op de groei gekocht en 5x 16mm2.

Bedankt,
Roland
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Welke afstand praten we over?

Er mag maximaal 3 meter tussen de kwh meter en de groepenkast zitten mits brandvrij aangelegd.
 

RolandHommes

  • #3
De kabellengte is wel meer dan 3 meter, maar dat komt omdat ie eerst omhoog moet, de meterkast uit, dan langs het plafond en dan weer naar beneden. Maar fysiek kan ik beide locaties aanraken als er geen muur (achterzijde meterkast) tussen stond.

De kWh meter blijft trouwens waar ie is; in de meterkast met de hoofdschakelaar erboven.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Voor zover mij bekend is het bij een kabellengte langer dan 3 meter niet toegestaan om dit zonder zekering van de kabel uit te voeren.

Je moet dan dus bij de hoofdschakelaar een 3x16A automaat zetten en in de garage moet je dan selectief zijn en dus op 6A afzekeren. Dus daar heb je niet veel aan.

Is er niet een mogelijkheid om door de muur te boren zodat je binnen de 3m blijft?
 

RolandHommes

  • #5
Als ik je reactie lees mag ik na mijn hoofdschakelaar alleen maar 16A automaten hebben. Geldt dat ook als er 3x32A zou zijn?
6A in de garage is natuurlijk niets. De Powerwall levert 7kW (piek, 5kW continue) en heeft een 32A zekering. Middels twee fases en 2x16A zou dat naar de groepenkast kunnen (zoals bij een Fornuisgroep).

De enige opties in de route van de kabel is plafond of vloer. In beide gevallen moet de kabel eerst verticaal voordat er naar horizontaal gegaan kan worden. Idem aan de andere kant. Direct door de muur zou een zwevende kabel in de garage opleveren; ietwat ongemakkelijk.

De groepenkast en/of hoofdschakelaar op de grond of tegen het plafond aan monteren zal ook niet mogen, los van de onpraktische kant.

Kleine berekening: 1 meter omhoog in de meterkast, 2 meter horizontaal langs het plafond, 1.50 meter naar beneden naar de groepenkast. Het zijn de verticale delen die voor >3 meter zorgen.

Kan je een voorbeeld geven van de zekering die op/naast de hoofdschakelaar geplaatst zou moeten worden? Een gewone 3-fase aardlek zou er voor zorgen dat het hele huis op zwart gaat, dat kan de bedoeling niet zijn. Dus dan zouden er 3 aparte aardleks moeten komen of iets speciaals dat op 3 fase werkt en er toch maar 1 fase er uit gooit als er sluiting is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Je hebt een 3x25A netaansluiting. Daarachter mag je dan inderdaad maar op 16A zekeren. Als de netaansluiting groter wordt dan mag de opvolgende zekering ook groter. Zolang selectiviteit maar is gewaarborgd.

Let wel, je gaat serieus meer vast recht betalen als je meer dan 3x25A wilt hebben.

Het hele idee van selectiviteit is juist dat altijd de laatste/laagste zekering in de keten aanspreekt en dat dus inderdaad niet het hele huis zonder spanning zit.

Mits je geen krachtgroepen hebt, zou ik inderdaad werken met 1fase ALS.
 

RolandHommes

  • #7
Is de plek in de keten van de ALS van belang? Als ik nu (de bestaande) 3 aardleks uit de groepenkast haal en naast de hoofdschakelaar zet, dan is de >3m verplaatste groepenkast + de kabel gezekerd.

Ow werkt natuurlijk niet. Dan moeten er minstens 3 nul draden naar de andere kant.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Een aardlekschakelaar plaats je doorgaans in de hoofdverdeler en niet in de onderverdeler. E.e.a. is afhankelijk van de aardverspreidingsweerstand.

Let op: een ALS zeker niet, dat doet een installatie automaat.

Je blijft zitten met 16A zekering in de hoofdverdeler (voor de 3+ meter kabel) en 6A zekering in de onderverdeler (na de 3+ meter kabel).

Ik zou de groepenkast op de huidige plek laten hangen en simpelweg leidingen naar de auto en de powerwall leggen vanuit de groepenkast.
Dan ben je van heel het selectiviteit issue af en heb je gewoon alles op 16A zitten.
 

ABCDE

  • #9
Onderverdelers zijn met de in Nederland gangbare aansluitingen zeer onpraktisch.

Wat extra kabel is bijna altijd (ook hier) veel goedkoper en logischer.
 

RolandHommes

  • #10
Bijzonder die regelgeving. Van hoofdschakelaar naar, wat je noemt, een onderverdeler mag max 3 meter zijn, maar als ik de auto aansluit met zo'n 10 meter is het geen probleem. Terwijl die toch ook 11kW (later 22kW) kan hebben.

De garage gaat dan 7kW voor de Powerwall doen, dat zal dus een 3 fase aansluiting moeten worden, en de auto was al een 3 fase aansluiting alleen op de verkeerde plek, namelijk in de meterkast terwijl de 'exit' in de garage zit.

Weet je zeker dat die 3 meter hard is en niet gekoppeld aan de dikte van de kabel(s)?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Er mogen best meer dan drie meter tussen hoofd- en onderverdeler zitten. Alleen moet vanaf een leidinglengte >3 m de leiding worden afgezekerd in de hoofdverdeler. Als je dat doet, dan zit je met de eisen van de selectiviteit en kun je in je onderverdeler alleen nog maar automaten van 6 A plaatsen.


RolandHommes schreef:
De Powerwall levert 7kW (piek, 5kW continue) en heeft een 32A zekering.
Een 32 A zekering achter een 25 A hoofdzekering kan niet. Dat begrijp je hopelijk.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Edit: Tom was me net voor :wink:

Dat is niet vreemd want die kabel tussen hoofdschakelaar en onderverdeler zou anders enkel gezekerd zijn door de hoofdzekering en dat is dus niet de bedoeling.

De kabel tussen auto en groepenkast is gezekerd door de automaat in de groepenkast. Dat is dus prima in orde.

Voor zover mij bekend is die 3 meter hard.

Nogmaals: beste en gemakkelijkste is dus de groepenkast op de huidige plaats de houden en simpelweg leidingen naar de auto en powerwall te leggen.
 

RolandHommes

  • #13
Ik wordt er niet gelukkig van. Maar wel hardstikke bedankt voor de uitgebreide antwoorden.
 

ABCDE

  • #14
Twee keer drie meter kabel... ik zie het probleem niet zo. Je hebt nu toch veel meer leidingen die uitkomen bij de huidige plek van je groepenkast?
 

ABCDE

  • #16
Ja. Onzalig idee om de keuze aan de architect te laten..
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Waar zou die 3 meter vandaan komen?
Als vraagsteller die 3 meter in een rechte lijn kan aanleggen mag dat wel,
terwijl het met een omweg en dus meer dan 3 meter niet mag. Terwijl die omweg waarschijnlijk in de praktijk veiliger is.

Ik zie het probleem bij de vraagsteller trouwens ook niet, maar ken wel een voorbeeld van een grote verbouwing die veel mooier was geworden als ze de groepenkast(en) op een andere plek hadden kunnen aanleggen.
 

RolandHommes

  • #18
ABCDE schreef:
Twee keer drie meter kabel... ik zie het probleem niet zo. Je hebt nu toch veel meer leidingen die uitkomen bij de huidige plek van je groepenkast?
Het gaat idd niet om een paar meter kabel. Het gaat er om dat de 'grote jongens' (auto en powerwall) vanuit de garage werken en dat mijn meterkast nu al uitpuilt (er hangt ook een 19" rack in voor computer zooi) zodat ik nu de kans zag om het geheel op te schonen. Zeker met in het achterhoofd dat er nog domotica bij moet komen. Aangezien, misschien dit jaar al, het huis op de schop gaat en daardoor de bestaande meterkast verplaatst moet worden (anders staat ie midden in de nieuwe hal) diende zich nu de kans aan om het geheel uit elkaar te trekken en de groepenkast ('mijn' deel) op de plek van de garage te plaatsen en de nieuwe meterkast ('hun' deel) alleen met het hoogstnoodzakelijke in te richten.

Gezien de antwoorden ziet het er naar uit dat de omlegging moet wachten tot het verplaatsen van de meterkast, misschien dat er dan een tweede kans komt om de hoofdschakelaar en de groepenkast te splitsen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Maar als de nieuwe opstelling aan de andere zijde van de muur is kan je daar toch ook doorheen?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

RolandHommes

  • #20
De huidige opstelling is aan de andere zijde van de garage, 2 meter tegenover de rug van de meterkast. De nieuwe meterkast komt een meter dichterbij maar gaat ook meer zijwaarts. Omdat het 3m hoog is, en de vloer open gaat (garagevloer, epoxy en zo), kan de kabel dan in de vloer en schuin gelegd worden waardoor er per saldo een korter traject ontstaat.

De auto en powerwall aansluitingen zijn in beide opstellingen niet aan de achterzijde van de meterkast ingepland.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu