Scharnieren voor oude tuindeuren

2handen

 • #1
Ter versteviging / voorkoming van doorhangen (preventief) wil ik op een stel oude naar buiten openslaande tuindeuren (jaartal 1910) een extra set scharnieren plaatsen. Dit type deuren zijn het:
De vraag is alleen welke. Ik heb vrij uitgebreid op het internet gezocht maar vind niet zomaar iets soortgelijks. Uiteraard is de maat belangrijk. De huidige scharnieren zijn c.a. 65mm breed (en slechts 55mm hoog, maar de hoogte maakt volgens mij niet zoveel uit). Ik ik naar het huidige assortiment scharnieren dan zijn dit scharnieren voor binnendeuren.

Nog een vraag, op welke hoogte kan ik de scharnieren het beste plaatsen, halverwege de twee oude scharnieren of juist hoger, zeg op driekwart?

Op het internet kom ik veel plaatjes tegen van nieuwerwetse deuren met een derde scharnier halverwege de andere twee, maar ik heb ook oplossingen gezien met bovenin 2 scharnieren.

Het dichtste in de buurt komen dit soort scharnieren van 63mm maar die zijn volgens de info voor binnendeuren:


Alle tips zijn welkom!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Als het niet nodig is zou ik ze niet vervangen, een druppel olie en ze kunnen nog jaren mee.
  Ik vermoed dat de scharnieren ingelaten zijn in het kozijn en in de deur, als dat zo is zijn ze moeilijk zonder schade te verwijderen.
   

  2handen

  • #3
  Hallo Jan, dank voor je reactie. Je hebt gelijk, ik wil de bestaande scharnieren ook niet vervangen, die werken nog goed ondanks dat ze er misschien belabberd uit zien. :)

  Wat ik wil is er een extra scharnier bijplaatsen voor de stevigheid, mede omdat er met de komst van dubbel glas meer gewicht aan komt te hangen. Wat is dan de beste optie voor een nieuw scharnier?

  En is er echt een fundamenteel verschil tussen bovenstaande ijzeren "binnenscharnieren" en de ouderwetse ijzeren(?) buitenscharnieren?

  Anders gezegd, ik snap dat moderne buitenscharnieren eigenschappen hebben als kogellagering en inbraakwerendheid, maar is er verder nog een fundamenteel verschil?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Het extra scharnier vlak onder de bovenste plaatsen.

  Kijk evt. bij een tweedehands bouwmaterialenzaak voor zulke scharnieren.

  Een scharnier voor binnen is meestal niet geschikt voor buiten. Gaat snel roesten.
   

  2handen

  • #5
  Bedankt voor de tip, een centimeter of 20 onder de bovenste?

  Ik ben druk op zoek naar scharnieren maar het is nog niet zo eenvoudig. Tweedehands kan ik eigenlijk helemaal niks vinden.

  Een standaard "scharnier smal met losse pen" 63x63mm van verzinkt staal, is dat een optie voor buiten? Wat breedtemaat betreft zou dat net moeten passen.  Het liefst heb ik iets een beetje in de stijl van de bestaande scharnieren dus met zo'n vaaskop, maar die vind ik in verzinkt staal vanaf breedtemaat 76mm. Te groot dus. Zijn er nog andere materialen mogelijk voor buiten?
   

  2handen

  • #6
  Update: deze heb ik ook nog gevonden van massief brons:  En ook nog messing:  Is brons zwakker dan messing of verzinkt staal? Is messing de beste keuze voor buiten? Wat zouden jullie doen?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Nee, dat is niet zwakker.
  Brons en messing zijn prima voor buitengebruik.
   

  2handen

  • #8
  Mooi! Dan ga ik voor een van die twee opties. Bedankt voor de hulp! :prima:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Die ene van verzinkt staal is dan weer niet geschikt ;)

  Afstand tussen de bovenste scharnieren één tot anderhalf keer de scharnier maat.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu