Schade door te lage netspanning; fabel?

Gks mech

  • #1
Ik kocht een nieuwe elektrische kettingzaag. 2400 W. 230 V. De verkoper drukte mij erg op het hart een dik snoer te gebruiken omdat de groothandelaar hem uitgelegd had dat een te lage spanning schade aan de motor veroorzaken zou. Er zou dan een te grote stroom gaan lopen. Hij had er zelf geen verstand van, maar de Stiga deskundige vertrouwde hij zo te zien erg.

Ik vind dit tegen intuïtief. Een motor gaat kapot door een te hoge spanning die een te hoge stroom kan veroorzaken lijkt mij, maar niet andersom.

Maar je weet het met de moderne techniek maar nooit, misschien zitten er wel (vermogens-) tunneldiodes in(ik bedenk maar wat onzin) . Stiga klinkt Zweeds maar blijkt ook uit het zuiden, Italië, te komen. Kortom tegenwoordig lijkt alles anders dan in de goede oude tijd.

Het is de SEV 2416 Q. Van Stiga dus. Hij zaagt mij overigens wel naar de zin op een netspanning van 211 volt onbelast die inzakt na inschakelen tot circa 200 volt aan het begin van 50 meter 2x 2,5mm2, dus de motor draait op een nog wat lagere spanning aan het einde van het snoer.

Nu had ik al een dikke drie fasen regel trafo in stelling gebracht, maar dat is toch wel erg omslachtig, zo'n 120 kg in de windsingel achter mij aan slepen, kabels die veel zwaarder zijn, etc. Dan zou ik twee fasen kunnen gebruiken om de juiste spanning van 230V te maken. Ik heb niet een 1fase trafo die het vermogen kan leveren. Of ik zou die al uit de driefasentrafo moeten slopen wat ik niet doe.

Fabeltje?

Of speelt de menselijke factor nog een rol in de bediening? (iets heel anders maar je ziet mensen ook vaak met te weinig gas verbrandingsmotoren overbelasten die daar ook niet beter van worden)

Groeten gks mech.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Dit hangt van het soort motor af.
Als het een motor is waarbij het toerental afhankelijk is van de frequentie, dan klopt dit inderdaad.
Als de spanning lager wordt, wordt de stroom hoger.(bij hetzelfde vermogen)
Er zijn ook motoren die op een lagere spanning gewoon langzamer zullen gaan draaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Er zit een koolborstelmotor in die machine.
Ik vermoed dat de verkoper het verkeerd begrepen heeft, hoe langer het verlengsnoer hoe meer weerstand, bij een dun snoer is de weerstand groter dan bij een dik snoer.
Bij gebruik van een dun snoer over een grotere lengte kan er door warmte-ontwikkeling kortsluiting ontstaan in het snoer of verbrande (contra)stekers. Theoretisch zou de machine misschien schade kunnen oplopen, in de praktijk heb ik dit nog niet meegemaakt, wel verbrande snoeren en (contra)stekers.
Alleen door een te zware belasting van de motor zou er dan schade kunnen ontstaan

Over welke lengte van het snoer gaat het eigenlijk ?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
2400w is een aardig zwaar apparaat
daar moet je inderdaad wel een redelijk snoer voor gebruiken.

ik weet niet of het schade geeft aan je zaag
maar kortsluiting door het smelten van je kabel kan je beter niet hebben.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wij gebruikten 1600W voor hetelucht lassers. Moest je, en dat was meestal in de nieuwbouw de electra kast stond ver weg, veel kabelhaspels aan elkaar knopen dan was de snelheid van het lassen ver te zoeken. Oplossing met 380 naar het dak, 3 x 220 voor volle bak vooruit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Of een generator huren als het ver weg is.
 

Gks mech

  • #7
Allen hartelijk dank voor het meedenken.

Niemand bevestigd dat een koolborstel motor door alleen een te lage spanning maar met verder een normaal gebruik kapot kan gaan. Ik hou me daar dan ook maar bij en haal de regeltrafo er maar weer tussenuit. Daar had ik de spanning tussen twee fasen ingesteld op 230 volt. Nu krijgt ie zonder trafo op een fase weer 213 volt onbelast die dan bij belasting zo'n 11 volt terugloopt. Ik denk niet dat ie er kapot van zal gaan. Belast hem voorzichtig.

Nogmaals: Bedankt voor de genomen moeite.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu