Schade door 400 volt

Rob van W

  • #1
Elektricien heeft mijn groepenkast vervangen. Bij aanzetten nieuwe kast sprongen alle inbouwspot kapot, adapters, laders, printplaten airco's, smartlampen, afzuigkap, routers, en de modem. Elektricien zegt dat er een fout zat in een nieuw geplaatste tussenmeter. Heeft verder netjes alle schade opgelost. Nu 2 weken laten vertoont de tv kuren: bij aanzetten strepen in beeld, na uit en aanzetten is het weg. Kan de tv beschadigd zijn geraakt dat nu pas tot problemen leidt? Elektricien zegt dat het dan meteen zichtbaar had moeten zijn.
 

DaKo

  • #2
Zou kunnen natuurlijk dat er een component beschadigd is geraakt, maar het verband is na twee weken moeilijk aan te tonen. Zal een welles nietes spelletje worden.
 
  • Like
Waarderingen: Rob van W

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ja, dit kan heel goed verband hebben, maar het is inderdaad lastig aan te tonen.

Hoor heel vaak van mensen die met zo'n akkefietje te maken hebben gehad dat er in de weken daarna bovengemiddeld veel apparatuur overlijdt.

Is er een verzekering bij betrokken geweest? Schade door "overspanning" ongeacht de oorzaak is vaak gedekt door de inboedelverzekering, mijn ervaring is dat zij niet raar opkijken als je later nog extra schade claimt. Maar misschien is het nu lastiger als de eerdere schade niet bij de verzekeraar is gemeld.

(Zit er nog garantie op de TV? Niet helemaal netjes natuurlijk maar net zo goed als dat het voor jou lastig is aan te tonen dat het hier mee te maken heeft, zal de leverancier / fabrikant ook moeite hebben om aan te tonen dat het hier mee te maken heeft... En mochten ze dat toch voor elkaar krijgen dan heb je een mooie stok om mee te slaan toch?)
 
  • Like
Waarderingen: Rob van W

dennistd

  • #4
Klinkt alsof je een zwevende nul hebt gehad. In een 3-fasen-systeem leidt dat tot hoge spanningen waarvan apparatuur kapot kan gaan, wat zit niet direct hoeft te openbaren natuurlijk.

Hier staat onderaan een uitleg over wat er dan precies gebeurd: https://elektrische-ketel.nl/e-weerstand/
 
  • Like
Waarderingen: Rob van W

DaKo

  • #5
@dennistd : Mooie pagina! Ben net het driehoekje aan mijn dochter aan het uitleggen voor Natuurkunde Havo. Deze site gaat wel een stapje verder:icon-study:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu