Schade aan apparaten door losgeraakte nul

Klungel smurf

  • #1
Hallo medeklussers,

Zonder aanwijsbare reden is bij kenissen de nulleider op een aardlekschakelaar losgeraakt. Gevolg was dat daardoor verlichting "op-halve-kracht" ging branden en sommige apparaten het helemaal niet meer deden.

In eerste instantie wist we niet wat er aan de hand was, maar na inspectie van groepenkast was het euvel snel gevonden: een los zittende nulleider op een aardlekschakelaar. Hierdoor is hoogstwaarschijnlijk over bepaalde apparaten een te hoge spanning komen staan doordat deze in serie geschakeld raakten tussen twee fasen.

Eén van de apparaten die de geest lijkt te hebben gegeven is de familie PC. Tijdens de beschreven stroom-perikelen stond deze echter uitgeschakeld, maar met de stekker in het stopcontact. De vraag is nu: zou de PC werkelijk stuk zijn, of hooguit de voeding? Heeft iemand op het formum hier idee van, of ervaring mee gehad?

groeten,

Knutsel
 

EdP

  • #2
Hallo Klungel (no offense),

Als die pc inderdaad stuk is heb je een goeie kans dat het de voeding is. De moeite waard om even na te lopen of er niet een zekering is doorgebrand. En daarna op een holletje naar de winkel om een overspanningsbeveiliging te smurfen? Ook een leuk woord voor galgje.

Wat je ook vrij gemakkelijk zou kunnen proberen is om de voeding uit een andere pc te "lenen", je kunt gewoon de voedingspluggen aansluiten op het moederbord en andere apparaten. Als het niet smurft met de kabellengte, dan kun je 'm vast wel uitbouwen.

Wat ook kan, even langsbrengen bij een computerwinkel met technische dienst, die kunnen zoiets misschien makkelijker.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat is het euvel met de pc voedingen van tegenwoordig.
Deze schakel je nl met de knop op het front van je pc niet uit maar standby.
De echte uitschakelaar zit nl. op de achterzijde naast de netstekker.

Vermoedelijk is de voeding totaal verwoest.
Condensatoren zijn 400V rated maar de piekspanning van een 3 fasen net is veel hoger dus dan blazen ze op.
De switcher die de spanning voorziet in standby moet opeens ipv 325v 650v schakelen om de standbyspanning op peil te houden en dat kan hij niet.

Ik ben er bijna zeker van dat je goedkoper uit bent met een nieuwe voeding repareren is bijna niet te doen.
Pas op als je het toch opend alle koelplaten staan onder spanning(325v)
 

EdP

  • #4
Naast het elektrisch aspect, misschien de moeite waard om bij de inboedelverzekering te informeren of deze schade ook gedekt is.
 

Klungel smurf

  • #5
Volgens mij heb ik op zolder (dat tot grote smurfenis van vrouwlief) nog wel ergens een oude pc met voeding liggen. Misschien dat ik hen daarmee van dienst kan zijn.
Indien de PC dus niet helemaal uitgeschakeld maar in een soort van stand-by mode was, is er dan een grote kans dat het moederbord etc. ook naar de smurfen is?

In ieder geval dank.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Vaak valt het niet onder de verzekering.
Wat betreft de mamaplank die overleven het vaak wel.
De transistor in de voeding blaast er 90% van de gevallen ruim op tijd uit.
 

EdP

  • #7
Zelf leg ik mijn pc en dergelijke altijd achter een stekkerblok met aan/uit schakelaar, al was het alleen maar om het sluipverbruik tegen te gaan. In dit geval had dat ook nuttig kunnen zijn, maar nog mooier is dus zo'n ding met oversmurfbeveiliging, het allermooist is er eentje die ook nog echt tegen blikseminslag beveiligt (met verzekering). Sommige zijn niet eens duur.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Via een stekkerblok uitzetten is idd een hele veilige methode.

Overspanning had vermoedelijk deze schade niet voorkomen.
De stekkerblokken met zo'n beveiliging zijn veel te traag.
 

Pepjo

  • #9
Ik heb zo'n blok waarbij ook de telefoon/adsl afgezekerd is.
Dit omdat we een keer thuis kwamen en via de telefoonlijn onze PC was opgeblazen (bliksem). De adsl-splitter lag zwartgeblakerd op de grond, die was van de muur afgeblazen. Nog mazzel dat ons huis geen vlam vatte, want de schroeiplekken staan op de muur.
 

Jacovrie

  • #10
Vergeet niet tussen PC's met een aansluiting op de kabel ook tussen de coax een overspanningsbeveiliging te zetten. Geldt ook voor PC's die aansluiting kabel op de videokaart hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu