Sauna verplaatsen naar andere ruimte

The headhunter

Specialist Elektra
  • #21
Elke 2 geleider eindgroep dient te zijn voorzien van een dubbelpolige groepsschakelaar.
 

DeKlusKaboutertjes

  • #22
Ik vraag me dan wel af waarom er enkelpolige automaten te koop zijn. Wanneer worden die dan toegepast? Of betreft het een opwaardering van de norm, door de tijd heen?

Heeft een enkelpolige automaat overigens niet het voordeel, dat je direct af kunt lezen op welke groep iets fout ging. (aan de hand van de schakelaar?)

Het is in ieder geval jammer dat je een huis koopt met op het oog een mooie gerenoveerde stoppenkast, maar dat achter de behuizing zo'n zootje schuilt.

Ook jammer dat de persoon/firma die dit kunstwerk heeft gemaakt, zijn visitekaartje/sticker niet heeft geplaatst, zodat ik weet wie ik niet hoef te bellen om het te reorganiseren.

Nog een (wellicht overbodige) vraag: als er op de hoofdaansluitingskast waar de meter op gemonteerd is, staat 25A en het is er zijn 3 fasen, dan betekent dat toch 3x 25A? Op mijn energienota moet ik dit ook kunnen bevestigd kunnen zien, toch?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #23
Is dit in Nederland?

Zo ja, dan klopt er inderdaad geen jota van.

Zo nee, dan heeft de gemiddelde bezoeker hier denk ik niet de kennis om dit knutselwerkje te beoordelen volgens de lokaal geldende normen. Kun je beter een goede lokale partij zoeken.

Enkelpolige automaten zijn in Nederland nooit toegestaan geweest. Maar in Duitsland bijvoorbeeld wel, daarom worden ze gemaakt en verkocht...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #24
Dit soort groepenkasten werden wel door beunhazen via marktplaats in NL verkocht inclusief montage.

Alles er uit en opnieuw volgens de norm laten aanleggen.
Indien er bij brand de verzekeringsmaatschappij komt kijken wordt er niet uitgekeerd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #25
@xanderh, enkelpolige automaten zijn zeker wel toegestaan in NL.

Echter moet de groep zijn voorzien van een dubbelpolige groepsschakelaar,
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #26
Ik verwoord het wellicht niet helemaal handig.

De groepen moeten tweepolig geschakeld worden, in de praktijk wordt daar in 99% van de gevallen een 1P+N automaat voor gebruikt (fase beveiligd, nul meegeschakeld).

In theorie zou je zo'n 1P automaat kunnen gebruiken met daar achter een 2 polige groepsschakelaar. Ben dat in de praktijk echter nog nooit tegengekomen in een woonhuisinstallatie en het kost ook onnodig veel ruimte... Dus naar mijn idee zijn er in Nederland geen praktische toepassingen voor deze 1 polige automaten.

In diverse landen bestaat de eis dat groepen dubbelpolig geschakeld worden echter niet, bijvoorbeeld (vroeger?) in Duitsland. Daar zijn dergelijke kasten met een nulrail en allemaal enkelpolige automaten wel gebruikelijk.

Vooral dat laatste verschil wilde ik even aangeven in mijn reactie, zonder al te inhoudelijk op de automaten in te gaan. "Enkelpolige automaten zijn in Nederland nooit toegestaan geweest" is dan wellicht wat te kort door de bocht. Maar dat doe je zelf in je reactie van 21:31 dan ook. ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu