Twee apparaten (sauna en kookplaat) via omschakelaar, magda?

Quesjer

  • #1
Een huurcomplex met gemeenschappelijke voorzieningen. In een ruimte hebben we een sauna, en daarnaast een inductiekookplaat. (geen water) Beiden hebben een stekker, beiden werken op krachtstroom, en er is nu in de meterkast een CEE-contactpunt van 16A. We pluggen dus de benodigde stekker om, en de vraag aan de installateur was om dit te wijzigen naar een nette omschakelaar in de ruimte zelf.
Welnu: de situatie van ompluggen is door de installateur van de woningbouwvereniging afgeschoten. De eis is dat apparatuur die er zit tegelijkertijd gebruikt moet KUNNEN worden. Dus ook de gevraagde omschakelaar-optie is afgeschoten. Er moeten nu twee krachtgroepen worden aangelegd. Wat vinden jullie van die opstelling? Heeft de installateur een punt? De twee gebruikers worden per definitie nooit tegelijk gebruikt. Het is OF de sauna, OF de kookplaat.....Je gaat niet in je blote kont koken.....

Mijn gevoel was dat het juist veiliger is met omschakelaar, de kookplaat is zo stroomloos als de sauna in gebruik is.
Pluspuntje was wel dat de installateur het niet als natte ruimte kwalificeerde. Anders hadden we nog een aardnet in de vloer moeten brengen....
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De kookplaat en de sauna zijn dus gemeenschappelijke voorzieningen? Jij bent niet de enige huurder die hier gebruik van maakt en beide blijven achter als jij de huur opzegt?

Dan lijkt het me niet meer dan logisch dat de pandeigenaar of zijn installateur hier iets over willen meebeslissen. Misschien wil een andere huurder of volgende huurder wel een ei bakken in zijn of haar blote kont. Sowieso heb jij zelf niet zo veel te beslissen over gemeenschappelijke voorzieningen natuurlijk. In zelfstandige woonruimten wordt het een ander verhaal. Maar dit is niet echt een klusvraag zo.

Als ik het goed begrijp ligt de stekker van beide toestellen al in de meterkast, de boel dan op aparte groepen aansluiten is dan kinderspel. Dat blijft natuurlijk altijd de fraaiste oplossing.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Werk van derden beoordelen we hier niet...
 
  • Informatief
Waarderingen: Quesjer

Quesjer

  • #4
Dank voor je reactie. Het gaat om een Centraal Wonen project. 35 zelfstandige woningen, en de vereniging is de gebruiker van de gemeenschappelijke voorzieningen. Er is dus geen "volgende huurder" dat is het punt niet. Want die snap ik natuurlijk wel.
Er zijn 4 logeerkamers voorzien, waarvan we eentje hebben ingericht voor andere doeleinden. Dat is dus een sauna, en een kookplaat. En in een aanliggend halletje is de rest van de keuken, waar wel water is.
Ik ben een van de bestuursleden, dus het is niet zo dat ik alleen maar voor mijn eigen belangetje op kom. We vragen dit als vereniging. Maar wij moeten ook betalen. De installateur vraagt nogal wat voor een tweede krachtgroep, en ik vraag me af wat er dan mis is met mijn voorstel voor een omschakelaar. Waarmee je toe kunt met de al bestaande krachtgroep. Ik herhaal: ze worden per definitie nooit tezamen gebruikt.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een krachtgroep is er al, dus er hoeft er maar eentje bij.
Is dit in Nederland?
Vindt de installateur de huidige opstelling een probleem?
(zoek een andere installateur?)
Ik zou niet weten waarom beiden tegelijk gebruikt zouden moeten kunnen worden. Wat is hier het verschil met een wasmachine/droger schakelaar.
 

Quesjer

  • #6
Ja, dit is in Nederland, en helaas, dit is de vaste installateur van de woningbouwvereniging, dus daar moeten we het mee doen. We hebben hier zelf, volgens alle regels die we konden vinden, e.e.a. aangelegd. Ook hier al advies gevraagd en gekregen. Alleen de meterkast wordt door de WBV gedaan, en volledig terecht.
De man wil duidelijk dingen afkeuren. Zoals: Er moet een Perilex WCD zitten. (en die zit er ook, op de muur, met grondplaat, maar hij heeft niet onder het blad gekeken) Alles wat hij mag afkeuren, daar verdient ie natuurlijk op. Mag hoor, als het fout is, dan is het fout. Maar als het mag, en correct is aangesloten....Een tweede groep aanleggen levert natuurlijk meer op dan alleen een omschakelaar plaatsen.
Ik probeer dus uit te vinden wat de regels wel of niet zijn, zodat ik uiteindelijk de installateur een goede reactie kan geven. En op andere punten heeft hij gewoon groot gelijk. En krijgt hij dat ook ruiterlijk.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zitten jullie wel vast aan die installateur?
Ik denk dat als jullie het betalen je die zelf kan kiezen.
Helemaal als het alleen om een schakelaar buiten de meterkast gaat, maar ook de meterkast is onderdeel van hetgeen dat jullie huren, het kan hooguit bij het opzeggen van de huur weer in originele toestand gebracht moeten worden, hoewel dat voor duidelijke verbeteringen al niet meer zo is. Misschien de moeite om uit te zoeken, misschien wil je daar niet eens aan denken i.v.m. met de verstandhouding met de woningbouwvereniging.

Verder lijkt mij de eis van de installateur dat beiden tegelijk gebruikt moeten kunnen worden onzin.
Daarover zou je contact kunnen opnemen met de woningbouw, als die het verder prima vinden, zie ik geen probleem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu