RVS of aluminium?

Handypete

  • #1
Binnenkort ga ik samen met mijn broer zijn cv ketel vernieuwen. Op dit moment hangt er een gesloten Agpo MFT1322 (1999) met een gekoppelde WTW unit. Deze cv ketel onttrekt de verbrandingslucht aan het ventilatiesysteem. Op het toestel zit een dikwandig rookgasafvoerkanaal aangesloten van 130 mm. Om de 2 meter zie je een lasnaad.

Deze zouden we willen hergebruiken voor de nieuwe cv ketel, d.m.v. een verloop 130x80. Er moet alleen een nieuwe buis 80 mm worden aangelegd voor de verbrandingsluchttoevoer. De bestaande wtw unit wordt vervangen voor een normale ventilatiebox.
Nu willen we zeker weten of die bestaande rookgasafvoer wel van RVS is. Hoe kan je dat (fysisch) vaststellen? Zowel aluminium als rvs worden niet magnetisch aangetrokken.
 

Chathanky

  • #2
Aan de binnenzijde van de rookgasafvoer zie je bij aluminium een vorm van corrosie. Bij rvs is dat niet zo, condens van rookgas tast het rvs niet aan.
 

Tiho

  • #3
Kan je een las van dichtbij op de foto zetten?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Als echt beslist om het WTW systeem te slopen, dan door de 150 mm alu buis een 80 mm alu buis trekken, dan heeft u de tussen de binnen en buiten buis lucht toevoer en door de 80 mm buis verbrandingsgas afvoer.

Het broekstuk pas maken op de nieuwe 150 mm buis met een verloop 150/125mm.
En op het dak een nieuwe combipijp plaatsen ook met een verloop 150/125. en aan de 80 mm buis de nieuwe langere buis van 80 mm maken naar het broekstuk en de aansluiting op de ketel voor afvoer

Wat ik me wel afvraag is hoe u in de nieuwe situatie gaat ventileren in het huis, het is voorzien van toe en afvoer kanalen, met alleen een box om af te zuigen krijgt u mogelijk toch problemen met de lucht verversing, want daar is het WTW systeem wel voor gemonteerd.

Vr Gr en succes ermee
 

Handypete

  • #5
Schept dit meer duidelijkheid of het aluminium of rvs is?





 

Tiho

  • #6
Aluminium, zo naar de grofheid van het laswerk te kijken. Kun je een stuk ff loshalen, het gewicht is ook een goede meter.
 

Chathanky

  • #7
Ik hou het op RVS als ik de foto`s zo zie. Daaronder zit nog een spiraliet buis van gegalvaniseerd staal, duidelijk herkenbaar.

Neem daarnaast de reactie van cvolieboy ter harte.
Een wtw haalt zijn verse lucht uit het ventilatiesysteem en bij de keuze van een centrale afvoerventilatie dien je wel de aanvoer te waarborgen.
Dit kan door natuurlijke toevoer middels roosters op de juiste woonruimtes te plaatsen.
Daarbij heeft deze ingreep negatieve gevolgen voor je EPC waarde van je woning.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Ik zou zeggen aluminium.
 

Tiho

  • #9
Ik ook nog steeds, een staalborstel heeft 'haren' van rvs, deze zouden in een rvs pijp niet zulke diepe krassen maken. In aluminium wel, dat is veel zachter.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #10
En daarbij, Alu word gegoten zoals hier duidelijk zichtbaar is en RVS word in een mal gevormd, dus imo is dit ook Alu.
 

Grashopper

  • #11
Inderdaad aluminium
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
Duidelijk aluminium.
 

Gamgra

  • #13
Aan het laswerk te zien is dit aluminium.

Bij het lassen van roestvrijstaal treden veel hoger temperaturen op, dit geeft aanloopkleuren op het laswerk en de directe omgeving van de las.
De aanloopkleuren zijn als de kleuren in een regenboog, soms ook te zien op de uitlaat van een motorfiets.

Bij het lassen van aluminium is de smelttemperatuur aanmerkelijk lager, hier geen aanloopkleuren, het laswerk oogt ook veel minder fijn.

Samengevat: 100% zekerheid, wat betreft de voorbeelden in de foto's
 

Chathanky

  • #14
Datzijn idd de beter herkenbare aanwijzingen. Het verkleuren van rvs kan worden voorkomen door ze daarna na te behandelen met een speciaal goedje.
Ik zat meer te kijken naar de kleur en het aluminium heeft z`n kleur in de jaren goed behouden waardoor het verekt veel op elkaar kan lijken.
Fysisch gezien aan de las gezien aluminium.

Ik neem aandat de ketel al hangt. :mrgreen:
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #15
De wtw laten vervallen dan een afzuigbox plaatsen met een Combi ketel.

Die mft 1322 zijn echt probleem toestellen :cool:
 

Tiho

  • #16
Aluminium verkleurt nooit ongeacht de hoogte van de temperatuur, om de oxidehuid te smelten is zelfs een hogere temeratuur nodig dan om staal te lassen.

Bovendien als je er zo overheen ragt als hier gedaan, is de verkleuring ook weg, beitsen geeft een iets mooier resultaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu