Gaskookplaat: max lengte RVS Slang / vaste leiding na kraan

Ironis

  • #1
Hallo,

Ik heb dit ook in Keukens geplaatst. Sorry voor de dubbele post, maar ik hoop dat ik hier de mensen met de juiste kennis beter kan bereiken :)

Ik kan nergens uitsluitsel vinden over hoe lang een RVS-slang maximaal mag zijn tussen kraan en kookplaat.
Ik weet inmiddels dat een RVS-slang als permanente oplossing geldt (zonder tussentijdse vervanging) dus dat hiervoor dezelfde zouden gelden als voor een aansluiting direct op een roodkoperen pijp.

De vraag is dus eigenlijk: hoe lang mag de afstand zijn tussen komfoorkraan en gaskookplaat, ongeacht gebruik pijp of RVS-slang?

De kast links naast de gaskookplaat is een ladekast met laden die tot de achterwand lopen (IKEA), daar kan ik geen kraan plaatsen / slang doorheen halen. Het liefst leid ik dus de slang onder de kast door naar de volgende kast: de spoelbakkast met 'halve' laden, waardoor alle aansluitingen makkelijk bereikbaar zijn.
De horizontale afstand tussen aansluiting en begin van de spoelbakkast is ongeveer een meter. Daar moet nog speling bij om aan te kunnen sluiten zonder spanning op de slang. Doordat er een ladekast naast zit moet de slang misschien zelfs onder de kast door, waardoor de afstand al snel tegen de 2m loopt (60cm min. hoogte voor kraan, 40 cm naar rechts, 100cm diagonaal omhoog naar kookplaat (aansluiting zit rechts op de plaat, niet omkeerbaar). Wordt erg lang en onhandig.

Een andere mogelijkheid die ik zie is na de kraan een stuk koper die achter de kookplaatkast uit de muur komt waar ik een korte RVS-slang op zet, of direct aan de kookplaat koppel.

Wat zijn mijn mogelijkheden binnen de restelde richtlijnen? MAg ik na de kraan een combi koper/rvs gebruiken, of mag ik na de kraan niet meer koppelen? Moet ik dan voor vol koper gaan of vol RVS?
Wat zijn de gestelde maximumlengtes (en minimumhoogte van de gaskraan) die ik moet hanteren?
 

Bernhard

  • #2
Die slangen mag je niet zelf maken. In de handel zijn standaard lengtes te koop met koppelingen. mvgr bernhard
 

Ironis

  • #3
Ik ben ook niet van plan zelf een slang te maken. Ik hou van doe-het-zelf, maar RVS gieten en er een slang van maken gaat me te ver :)

Het gaat me om de maximale lengtes volgens de richtlijnen. En of ik dan koper of RVS moet doen, en of ik een combi mag gebruiken NA de kraan. Uiteraard alles met slangen in lengtes die in de winkel te koop zijn (tot 2m).
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
Ik meen mij te herinneren uit een vaag verleden dat de
toestelkraan max 1.2M vanaf het toestel moet zitten, dus
zeg maar binnen handbereik, en moet vrij toegankelijk zijn,
dus zonder schroefwerk oid te sluiten zijn in geval van nood.
Na de kraan mag je met koper of rvs werken om een permanente
aansluiting te maken, een combi mag volgens mij alleen als
alles zichtbaar is, en niet achter de kastjes lopen....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu