Ruimte tussen trappaal en muurwand vullen en trappaal fixeren

Nick8k

 • #1
Hallo klussers,

Op zolder heb ik een wand laten zetten van cellenbeton blokken, waar eerst een trap hek stond. Hierdoor is de bovenste trappaal niet meer gefixeerd aan het voormalige traphek en staat deze nu vrijstaand, naast de nieuw geplaatste wand. De ruimte tussen de trappaal en wand is niet overal gelijk en varieert van 4 tot 9 mm. Hoe kan ik:

- De paal fixeren aan de wand (want er zit nu een lichte speling op van enkele millimeters) &
- De tussenruimte op een manier opvullen waardoor het een steen- of houtachtig uiterlijk heeft en hiermee meer op 1 geheel lijkt?


P.s. de trappaal volledig weghalen is niet een optie, want het bied toch houvast wat wel fijn is en onderop zit een contactdoos gemonteerd.

Foto's.
Photo 31-12-2021, 14 22 55.jpg
Photo 31-12-2021, 14 23 16.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  1) Niet, het hek zat vast aan de baluster, niet andersom.
  2) Hout blijft werken, dus onzichtbaar gaat die naad nooit worden
   

  Nick8k

  • #3
  Rola schreef:
  1) Niet, het hek zat vast aan de baluster, niet andersom.
  2) Hout blijft werken, dus onzichtbaar gaat die naad nooit worden
  Bedankt voor uw reactie. Als ik de baluster toch wil fixeren en de tussenruimte wil opvullen, wat kan ik dan gebruiken?

  Aan de andere zijde van de trap staat de andere baluster vrijwel strak tegen een andere muur, dit heb ik opgelost door er kit tussen te zetten waardoor de werking van het hout nog opgevangen wordt door de elastische kit.
   

  Sander 1972

  • #4
  Dat doosje was mooier als die in de muur verwerkt was met een inbouwdoosje
   

  Nick8k

  • #5
  Sander 1972 schreef:
  Dat doosje was mooier als die in de muur verwerkt was met een inbouwdoosje
  Helemaal mee eens, achteraf gezien.. Om dat nu nog te doen is een hele klus, ik zou er een bocht tussen kunnen plaatsen en alle kabels opnieuw kunnen trekken of een inbouwdoos in de muur kunnen maken. Hoe dan ook, blijf je het wel zien, omdat de aanvoer vanuit de vloer komt en de muur in moet.

  Mijn idee was om die baluster wat op te knappen en een kleine houten koof te maken om die doos te verbergen.

  Nog ideeën hoe ik met deze situatie om kan gaan?

  Photo 03-01-2022, 14 48 52.jpg
   

  Sander 1972

  • #6
  Ik zou kijken of ik dat ding kan wegzagen, en in de wand een inbouw doosje plaatsen. waar je een stopcontact in maakt. Je draden zijn lang zat
   
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
  Waarderingen: Nick8k

  Nick8k

  • #7
  Sander 1972 schreef:
  Ik zou kijken of ik dat ding kan wegzagen, en in de wand een inbouw doosje plaatsen. waar je een stopcontact in maakt. Je draden zijn lang zat
  Ontzettend bedankt voor je reactie, Sander!

  Ik heb het plan even uitgetekend. Zou ik jullie feedback kunnen krijgen of dit een goed plan is? Ik twijfel nog over de locatie van de inbouwdoos, kan ik deze bijv. centreren op de bestaande pvc buis of kan ik deze beter er naast positioneren?

  Het idee is om:
  1). Inbouwdoos te plaatsen, gecentreerd op de plek waar de huidige PVC pijp al in de muur zit. Zodat ik deze vanuit de achterkant of bovenkant in de doos kan invoeren, afhankelijk van hoe de leiding in de muur loopt.
  2). Inbouwdoos locatie aftekenen en met een normale boor, voorzichtig uitboren en uitbikken. Met een dozenboor ben ik bang dat ik de bestaande pvc buis raak.
  3). 90 graden bocht plaatsen op de aanvoer vanuit de vloer, vanuit daar met een stukje flexbuis, in de muur, de inbouwdoos in.
  4). Ruimte opvullen met snelcement, bedrading aansluiten en afwerken.
  5). Trap baluster afkorten, tot onderkant inbouwdoos om zichtbare pvc buis toch nog enigszins te verbergen.

  P.s. de aanvoer vanuit de vloer ook wegwerken, zie ik niet echt zitten, want dan moet ik in de vloer gaan frezen.
  Inbouwdoos zolder.jpg
  Photo 31-12-2021, 14 22 55.jpg
   

  Sander 1972

  • #8
  Zou het buisje altijd in de vloer verwerken, gewoon met een beitel de boel een beetje weg haken ook rond om het buisje. voorzichtig inzagen stukje flex erover en in de muur plaatsen. boel aan helen en klaar.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Nou het is niet zo maar even gebeurd.
  De vloer afwerking (laminaat of dergelijke) zal er ook een stukje uit moeten.
  Dan de bestaande buis in de vloer doorzagen, wat het risico geeft om de draden te beschadigen.
  Dan een inbouwdoos in de muur maken, met kans dat je de bestaande leiding en draden die daar zitten door te boren zodat je nieuwe bedrading moet trekken.
  Dan kun je beter het bestaande doosje zo laten zitten, paal net boven de doos doorzagen en dan eventueel een houten kastje strak om de paal en doos maken zodat de paal en doos wegvallen.
  Dan wel zorgen dat je een soort luikje maakt, zodat je altijd bij de draden kunt mocht dat nodig zijn.
   
  • Like
  Waarderingen: Klussen.

  Nick8k

  • #10
  Sander 1972 schreef:
  Zou het buisje ...
  Peter schreef:
  Nou het is niet zo maar even gebeurd...
  Bedankt voor jullie reacties. Dit heeft me wel aan het denken gezet, want als dat buisje boven de vloer blijft, dan blijft het een onafgewerkt/vreemd gezicht. Dus of volledig goed doen (suggestie Sander) of anders, doosje laten zitten en iets erom heen bouwen (suggestie Peter).

  Om dat buisje in de vloer te verwerken, hoe diep moet ik dan ongeveer haken? Kan ik dit met de hand doen? Het is gewapend beton, het gebeurd wel eens dat ik het staal raak met een boor als ik wat op wil hangen aan het plafond, vandaar dat ik wat zorgen heb over het raken van de bewapening. Als het niet te diep hoeft en het voorzichtig met de hand te doen is dan zie ik het nog wel zitten.

  De vloer kan er redelijk eenvoudig uit, is PVC verlijmd. Dit kan ik eruit trekken en weer verlijmen. Risico is het raken van de bedrading in de vloer en het maken van een verbinding met flex hieraan. De bedrading in de muur valt wel mee, want de leiding steekt uit de muur, waardoor ik eromheen kan boren/beitsen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
  Er ligt op de beton een cement dekvloer, en die is niet zo hard en daar zit ook geen beton ijzer in.
   
  • Like
  Waarderingen: Nick8k

  Smits23

  • #12
  Ik zou er als ik jou was gewoon een strakke “koof” omheen maken. Je elektra doos kan blijven zitten en je kunt de koof strak aan de muur laten aansluiten.
  Zorg dat hij er strak omheen zit en misschien nog op 1 of 2 plekken een schroef om te fixeren of een kleine dot kit. Zo blijft de koof ook makkelijk demontabel om bij de elektra te kunnen.
   
  • Like
  Waarderingen: Nick8k

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #13
  Hier in huis heb ik ook een zolderindeling gemaakt, waar bij het hekwerk is vervangen door een wandje.

  Ook hier zat de schakelaar op het de paal van het traphek gemonteerd...

  - Spanningsloos maken
  - Draden verwijderen
  - Vloer vrijmaken
  - Buis verlengen naar een inbouwdoos in de wand
  - nieuwe draden trekken.
  - Schakelaar in de wand monteren
   
  • Like
  Waarderingen: Nick8k

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #14
  Het is een halve dag werk als je dit niet vaker doet maar ziet er dan wel netter uit ja.

  Als de draden lang genoeg zijn, is het een optie om de buis door te doen met de draden erin maar zonder de juiste tang valt het niet mee om geen draden te beschadigen. Veiligste keuze is dan om gewoon even nieuwe draden te trekken. Dat is het werk dan ook niet meer.
   
  • Like
  Waarderingen: Nick8k

  Nick8k

  • #15
  Bedankt allemaal voor jullie reacties :wink:.

  Ik heb besloten om het allemaal mooi te gaan weg werk in de vloer en met een inbouwdoos in de muur. Het is wel even wat werk en vereist wat voorzichtigheid, maar het geeft wel het mooiste resultaat.

  Deze week al materialen gekocht: koude elektriciensbeitel (10mm), Knauf snelgips, scherp stanley mes voor doorsnijden leiding, flexbuis en inbouwdoos. Ook heb ik nog een PVC knie van 16mm besteld. Het lijkt mij wel praktisch om een knie te gebruiken voor de aansluiting op de leiding vanuit de vloer, richting de muur.

  Ben al begonnen met het voorzichtig openbreken van een stukje van de vloer, ging redelijk eenvoudig. Ga het nu verder openbreken. Nog bedankt voor de tip om de draden eruit te halen en opnieuw te trekken. Er zitten 6 draden in, bij voorkeur laat ik ze daarom zitten en werk ik er om heen. Tenzij het risico op beschadigen er is, dan kan ik ze inderdaad beter eruit halen en opnieuw trekken. Hier alvast een foto en ik laat het weten zodra het is afgerond :wink:.

  Photo 15-01-2022, 16 30 56.jpg
   
  • Like
  Waarderingen: Sander 1972

  Nick8k

  • #16
  Het heeft even geduurd en ik ben er bijna, het wil wel lukken alleen heb ik nog even jullie advies nodig.

  Hoe kan ik het beste de haakse aansluiting maken vanuit de pvc buis uit de vloer met de flex buis naar de doos? Ik heb nu beide buizen 45 graden gesneden (zo goed als mogelijk), alleen blijft er een spleet open en kan ik de vloer zo weer dicht maken?

  Ik had eerst een pvc knie in gedachte maar dat werkt niet, ik krijg geen 6 draden door een 16mm knie. De flexbuis ga ik ook 19mm van maken. Misschien een 19mm knie eraan lijmen?

  Sander 1972 schreef:
  Zou het buisje altijd in de vloer verwerken, gewoon met een beitel de boel een beetje weg haken ook rond om het buisje. voorzichtig inzagen stukje flex erover en in de muur plaatsen.
  Hoe kan ik een stukje flex erover doen?

  Photo 01-02-2022, 11 41 32.jpg
   

  Sander 1972

  • #17
  Ziet er al beter uit, is die buis in de vloer 16 of 19mm
  je zou de las klemmen los kunnen halen en een langer stuk flex aan doe. En het buis je in de vloer nog iets verder slopen en dan een dus de flex er in of over. En die buig je in de gewenst richting. Dek vbloer en muur aan helen
  netjes
   
  • Like
  Waarderingen: Nick8k

  Nick8k

  • #18
  Sander 1972 schreef:
  Ziet er al beter uit, is die buis in de vloer 16 of 19mm
  je zou de las klemmen los kunnen halen en een langer stuk flex aan doe. En het buis je in de vloer nog iets verder slopen en dan een dus de flex er in of over. En die buig je in de gewenst richting. Dek vbloer en muur aan helen
  netjes
  Bedankt Sander! Ik heb je adviezen opgevolgd. Het project heeft even geduurd, maar is inmiddels volledig afgerond. Buis in de vloer was 16mm, heb er een 19mm flex overheen gezet tot aan de doos. De vloer wat verder open gebroken om een betere bocht te maken i.p.v. 90 graden hoek. Klein knipje in de flex om hem erover heen te schuiven en vast gelijmd met pvc lijm. Met 19mm flex is het ook makkelijker om in de toekomst kabels er door te trekken.

  Bedankt allemaal voor jullie hulp, met name @Sander 1972 ! Super bedankt, ik heb weer een hoop geleerd over elektra en het plaatsen van elektra dozen, wat ik weer toe kan passen op toekomstige klussen en om andere klussers te helpen :wink:.

  IMG_3351.JPG


  Foto's voor en na de verbouwing :lol:. Uiteindelijk een blindplaat erop gezet, omdat een stopcontact niet meer in de doos paste. Ook nog de trapleuning beter ge-herpositioneerd.
  Photo 31-12-2021, 14 22 55.jpg
  IMG_3401.JPG
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #19
  Ik ben niet zo'n fan van dat geknutsel met flexpijp maar het eindresultaat is wel strak :prima:
   
  • Like
  Waarderingen: Nick8k

  Sander 1972

  • #20
  Ziet er top uit, netjes werken heeft zijn tijd nodig. En dat zie je in het resultaat
   
  • Like
  Waarderingen: Nick8k

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu