Rookmelders doorgebrand ivm grootverbruiker

MauriceJ

  • #21
Aanvulling: meten is gelukt.. ik meet in ieder geval op alle centraaldozen waar de rookmelders op zitten 227-230V. De rode koppeldraad meet (zit niets op aangesloten qua rookmelders) 1,5V.

Als er ergens een slecht contact op de nul zou zitten, dan zou ik dat toch ergens moeten meten? Moet ik daarvoor alle apparaten af op die groep? Of alleen de centraaldozen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #22
Een slecht contact ga je jammergenoeg niet meten met een multimeter. Je krijgt ook alleen spanningsval over een slecht contact als er stroom loopt.

4,5V spanningsval bij 10A klinkt niet abnormaal, dat klinkt wat beter dan het scenario wat je hiervoor leek te schetsen.

Begrijp ik goed dat je alle centraaldozen tussen de groepenkast en de rookmelder al hebt open gehad? Bekijk dan of de verbindingen er goed uit zien. Of las die dozen desnoods even opnieuw op met goede nieuwe lasklemmen. Daarna zou ik het persoonlijk wel aandurven om de nieuwe rookmelders te monteren en het te proberen. :roll: Misschien eerst met 1 melder beginnen. :lol:

Blijf het wel een raar verhaal vinden. Vooral omdat ze alle 3 tegelijkertijd kapot gingen. Ik kan geen verklaring verzinnen, anders dan die ik eerder gaf. Maar je test met de waterkoker maakt een slecht contact al minder aannemelijk. Of het moet ondertussen opgelosr zijn, aangezien je eea al opnieuw hebt aangesloten?
 

MauriceJ

  • #23
Nou ik heb de 3 centraaldozen op het plafond waar de melders op zaten doorgemeten. Die van de lampen nog niet.. die moet ik dus nog even doen begrijp ik? Of vallen die daar niet onder?

Ik heb het volgens mij niet anders aangesloten dan het al zat, maar ja het kan natuurlijk iets van een defecte lasklem zijn geweest. Dat de melders alledrie doorgebrand zijn komt neem ik aan door de koppeldraad. Dat is de enige verklaring lijkt me.. Als ik even terug graaf in mijn geheugen herinner ik mij het volgende:

Een maand geleden is de rookmelder verplaatst van nok naar verlaagd plafond. Ik heb tijdens die klus een brandlucht ergens geroken en de rookmelders zijn afgegaan. De klusjesman dacht dat ze afgingen doordat ze van stroom afwaren en "gereset" moesten worden. Ik dacht dat de rooklucht van het boren was en heb helemaal niet aan de rookmelders zelf gedacht... Als ik er nu aan terugdenk zou het volgende wel eens het geval geweest kunnen zijn:

De klusjesman heeft om wat voor reden dan ook per ongeluk de nul in contact laten komen met de IC-aansluiting van de koppeldraad. Vervolgens is rookmelder 1 beschadigd. Deze rookmelder is wellicht van binnen zo doorgebrand dat de IC en Nul met elkaar in aanraking komen of een ander defect. Die rookmelder is gewoon teruggezet op de plek destijds. Vervolgens ging de rookmelder enkele dagen geleden af (door piekbelasting met als gevolg rookontwikkeling wederom in de rookmelder..) en werd het signaal via de koppeldraad naar de andere twee gestuurd (maar dan wel met daarop 115V ipv 9V waardoor die andere 2 ook doorgebrand zijn).

Morgen komen 3 nieuwe rookmelders (a 30,- per stuk, dus erg zonde als ze direct weer kapot gaan). Ik neig eigenlijk naar 1 melder aansluiten en even de waterkoker er weer op zetten. Als dit weer tot problemen leidt, dan moet ik de hele boel na laten kijken door een elektriciën.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

XanderH

Specialist Elektra
  • #24
Wat wil je precies meten dan? Spanning meten heeft geen enkel nut. Een eventueel slecht contact vind je daar dus niet zomaar mee, tenzij je een zware belasting inschakelt. Maar dat heb je al gedaan en vervolgens heb je op het verste punt (op zolder) gemeten. De spanning op een tussenliggende doos kan niet lager zijn.

Alle verbindingen controleren (visueel) kan natuurlijk geen kwaad als je de boel niet vertrouwt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

MauriceJ

  • #25
Ok, goed om te weten. Visueel gecontroleerd. Als de melders binnen zijn ga ik het er gewoon op wagen:cool:
Resultaten volgen..
 
Laatst bewerkt door een moderator:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #26
Als alle.melders dezelfde schade hebben door een losse nul zit de fout na de eerste melder in de kring en voor de 2e melder in de kring.
 

MauriceJ

  • #27
En dan de eerste gezien vanaf welk punt? Degene die het dichts bij de meterkast zit? Of degene die als eerste stuk ging?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #28
Degene die elektrisch gezien het dichtste bij de MK zit
 

MauriceJ

  • #29
De leverancier heeft me nog een beetje op weg geholpen:

Een zwevende nul is inderdaad lastig, je moet weten hoe de electra installatie is opgebouwd en dan toch gaan meten tussen de nul eindpunten.

Onderstaand schema helpt je misschien, deze laat een zwevende nul zien, met achter de zwevende nul dus een lamp als belasting, de stroom van de lamp krijgt via de route van de rode pijlen (over de IC draad) toch kans weer bij de niet zwevende kant te komen.

Met melders op de sokkel en zonder belasting erachter moet je op beide einden van de nul ohms hoogohmig een waarde kunnen meten, verwijder je daarna de melders van de sokkels dan is de onderlinge IC verbinding weg en mag je niets meten.

schema-rookmelder.png
Ok dit zou ik wel eens willen toetsen. Ik heb echter geen idee hoe ik specifiek deze dingen doe:

"op beide einden van de nul ohms hoogohmig een waarde kunnen meten" waar ze ik (de gele) multimeter op om dit voor elkaar te krijgen? En welke draden meet ik dan?

Dank alvast!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #30
Met een haspel in je stopcontact.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #31
Je kan denk ik simpeler even alle lasdoppen vervangen.
 

MauriceJ

  • #32
Lasdoppen vervangen zal ik doen.
 

MarkCr

  • #33
Die zwevende nul met 1 fase begrijp ik niet is gewoon een open schakeling.
of....heb je krachtstroom in huis en een verdeling van fases door je huis liggen??
dus (kamer 1 fase 1) (kamer 2 fase 2) (kamer 3 fase 3) en 1 gezamenlijke nul.
Dan een zwevende nul resulteert in 400+V op je leuke spulletjes...das jammer.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #34
Dat is in NL. Niet toegestaan.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

MauriceJ

  • #35
Bericht van het front:
Heb de draden en lasklemmen vanaf de centraaldozen naar de rookmelder en WCD vervangen. Vervolgens per nieuwe rookmelder aangesloten, WCD doorgemeten met multimeter, met waterkoker de WCD in stelling gebracht, WCD weer doorgemeten, de rookmelders met elkaar verbonden via de signaaldraad en getest. Resultaat: het werkt zoals het hoort, de rookmelders werken geschakeld en de WCD kan ik zwaar belasten. Geen gekke dingen meer gezien.
Dus ik had wellicht een defecte lasklem, een kapotte draad of 1 van de rookmelders is beschadigd geraakt door een verkeerde aansluiting enige tijd geleden en gaf te hoge spanning door via de signaalkabel naar de rest. Het blijft een beetje een vreemd verhaal, maar het lijkt mij nu ok.

Dank allen voor de hulp! Nu maar hopen dat het goed blijft werken:lol:
 

MarkCr

  • #36
The headhunter schreef:
Dat is in NL. Niet toegestaan.
Ja klopt maaaarrrr......Toegestaan en Klussen hebben geen relatie met elkaar. ;-)

Ooit bij een klant op een vrij grote zolder nieuwe verlichting moeten plaatsen, waar ik na 2 min het werk al neer legde. De hele zolder etage was voorzien van enkel draden in de kleur groen/geel omdat de goede man daar nog veel van over had. deze waren ook nog in een sleuf van 1 cm breed en 1 cm diep in gips weggewerkt en op de balken met spijkerclips vast gezet.
Opzicht maakt t niks uit en werkt t prima en zag er echt strak uit. Maar volgens de norm zou je de doodstraf krijgen.
En wat je na je KWh-meter doet "als particulier" is aan geen enkel norm gebonden.
Verzekering en eventueel Woningbouwvereniging zijn natuur anders van mening. :-)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #37
Onzin, wat je na de kWh meter doet is wel degelijk aan de norm verbonden.
Zou fraai zijn als er geen enkele regel zou zijn voor bijv. groepenkasten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #38
Sorey hoor maar ik heb het gevoel.dat je maar wat roept.

Geen regels na de Kwhmeter?
Bouwbesluit is gewoon wet.
En daarin staat dat een E installatie minimaal moet voldoen aan Nen1010 of aantoonbaar minimaal gelijkwaardig.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Nick elektricien

  • #39
Goedenavond,
Waarschijnlijk heeft er ergens in een lasklem de fase en de nul omgedraaid gezetten. De rookmelders zijn gekoppeld via een koppeldraad en krijgt maar maximaal 10 volt op de koperdraad als dat meer is dan verbrand de rookmelder van binnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu