Stroomaansluiting rookmelder gebruiken voor lamp

Hullepie

  • #1
Ik heb op drie verdiepingen een rookmelder op 230V. De melders zijn met elkaar verbonden via een koppeldraad. Ze zitten op dezelfde groep, maar deze groep bevat ook andere gebruikers. Deze installatie was onderdeel van de nieuwbouw toentertijd.

Nu wil ik de melder op zolder vervangen door een standalone slimme rookmelder op batterijen. Het stroompunt van de huidige rookmelder wil ik gaan gebruiken om een LED lamp met bewegingssensor aan te sluiten. Daarover twee vragen;

1. Mag ik er vanuit gaan dat het geen probleem is om dit als stroompunt te gebruiken voor een ander soort gebruiker aangezien de groep reeds uit verschillende gebruikers bestaat?

2. Wat doe ik met de koppeldraad die nu in de rookmelder zit, met als uitgangspunt dat de rookmelders op de andere verdiepingen elkaar nog wel kunnen triggeren? Is simpelweg afdoppen voldoende, aangezien er maar één draad (dus geen retour) de rookmelder in gaat? Ik kan dit verder niet vinden in de handleiding; https://www.handleidi.ng/brk/7010be/handleiding
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waarom zou je de rookmelder op zolder willen vervangen door een exemplaar op batterijen? Je kunt deze toch ook gewoon laten zitten en een extra aftakking maken voor je lamp?
 

Hullepie

  • #3
" Waarom zou je de rookmelder op zolder willen vervangen door een exemplaar op batterijen? Je kunt deze toch ook gewoon laten zitten en een extra aftakking maken voor je lamp?".

Daar heb ik ook aan zitten denken, ware het niet dat deze melder reeds twee keer midden in de nacht onterecht is af gegaan. We zijn die keren echt verschrikkelijk geschrokken zoals je kunt begrijpen.

Ik heb de melder (de unit) een aantal jaar terug vervangen door eenzelfde type, vanwege de standaard sensor degradatie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als de melder onbetrouwbaar blijkt dan moet je hem vervangen. Door hetzelfde type, of vervang alle 3 de gekoppelde rookmelders door een ander fabrikaat.

Netgevoede gekoppelde rookmelders vervangen door een standalone rookmelder op batterijen betekent een achteruitgang in veiligheidsniveau. Dit zou je in mijn ogen niet moeten willen.

Je kunt op dat ene punt prima een rookmelder en een verlichtingsarmatuur aansluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu