Rookkanaal verwijderen - wat laten zitten?

Kaastosti

  • #1
Volgende week krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis en gaat de grote verbouwing beginnen. Stap 1 is slopen, waarbij ik ook graag één rookkanaal wil verwijderen.

De schoorsteen die er boven zit wil ik nog wel wat heen kunnen brengen in de zin van aan- en afvoer van lucht, dus wil ik een stukje rookkanaal laten zitten. Daarnaast steunt de schoorsteen op het rookkanaal wat vertand is in de muur.



Mijn idee is om twee meter (?) van de nok een randje rookkanaal te verwijderen en wat er boven zit vervolgens te ondersteunen met stevige houten balken. Die kan ik vast maken in de muur en aan het dak. Als dat goed vast zit, kan de rest van het rookkanaal er onder veilig weggehaald worden.

Wat is de vraag:
- Kan ik dit zomaar doen? (Uiteraard met beleid)
- Is er een gegeven lengte onder de schoorsteen die moet blijven zitten voor stevigheid?

Tips zijn heel erg welkom. Beleid is altijd goed, maar zonder ervaring op dit gebied blijft het een risico. Alvast bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Haal er een bouwkundige bij, op afstand is niet te zien hoe de schoorsteen opgebouwd is, hij kan wel vertand zijn maar hoe vaak er een vertanding is toegepast en of dat ook in de scheiding tussen de twee kanalen het geval is kan op afstand niet beoordeeld worden.
Een plaatselijke bouwkundige kent meestal het soort woningen in zijn omgeving en kan u daarom gericht advies geven.
 

Kaastosti

  • #3
Heel helder antwoord, dat hebben we dan ook maar gedaan.

Die kon ons precies vertellen hoe het in elkaar steekt en wat we zelf wel of niet konden doen. Uiteindelijk bleek het allemaal heel stevig in elkaar te zitten en hebben we zonder problemen (maar wel met veel beleid en ondersteuning) een groot deel van de schoorsteen kunnen verwijderen.

Alles staat nu met stempels gestut klaar, volgende stap is het plaatsen van permanente ondersteuning en het verdelen van alle mogelijke krachten over de rest van het dak.

Een klus die we goed zelf kunnen doen, maar wel zo prettig om wat zekerheid te hebben over wat er qua constructie wel en niet kan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu