Verwijderen rookkanaal zolder

Niels_

  • #1
Aankomend jaar gaan wij onze zolder verbouwen waarbij wij een dakkapel krijgen en de CV ketel zullen verplaatsen. Graag zouden wij aan de zijkant van de zolder ruime zolder kasten willen maken voor opslag. Het grote nadeel is dat er nu een rookkanaal zit die onderdeel is van de schoorsteen die gedeeld is met de buren. Dit rookkanaal zit alleen op zolder en is buiten gebruik. De vraag is, kunnen wij dit rookkanaal voorzichtig verwijderen (of deels) waarbij wij de schoorsteen op het dak dus wel laten zitten? Het gaat hierbij een om oude woning uit 1938 (rijtjeshuis).

WhatsApp Image 2023-01-16 at 20.44.13 (1).jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
In theorie kan dat vast, maar dat gaat wel lastig worden. Er moet een opvangconstructie gemaakt worden om het deel op het dak op te vangen. Dit moet door een constructeur berekend worden.

Er zal dan een voorzetwand moeten komen, omdat roetsporen nooit volledig weg te krijgen zijn. Dus dat kost ook weer wat van de ruimte die je net gewonnen hebt.

Let bij de nieuwe plek voor de ketel erop dat de afvoer gebeugeld wordt. Op deze foto zie ik geen beugeling, dat geeft een risico op co-vergiftiging. Spreek de onderhoudsmonteur erop aan dat die dit niet gesignaleerd heeft!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
IJkenhout schreef:
Op deze foto zie ik geen beugeling, dat geeft een risico op co-vergiftiging.
Is dit onvoldoende?

Rookgasafvoer .jpeg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
En vergeet ook niet dat er in de bestaande schoorsteen soms andere ventilatiekanalen kunnen zitten.
Deze komen dan vaak uit in de badkamer en/of keuken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat horizontale deel moet gefixeert zijn zodat het niet uit kan zakken. Als daar al een beugel zit, heb ik niets gezegd :wink:

1677172426817.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu