Oud Rookkanaal waterdicht afdichten

jfspr

  • #1
Ik ben recent begonnen met het klussen in mijn nieuwe huis. In het huis zit een oude niet meer in gebruik zijnde openhaard, met rookkanaal/buis. Ik zou graag het rookkanaal afsluiten, om zo van de openhaard met behulp van gipsvezel platen een kastje te maken.

Hoe zorg ik er echter voor dat het rookkanaal aan de binnenzijde van de woning goed wordt afgesloten? Ik wil geen druppels via het rookkanaal richting de gipsvezelplaten van het kastje hebben.

Alvast bedankt voor het meedenken!

20230905_125137.jpg 20230905_125143.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een schoorsteen is een enorme koudebrug, dus condensdruppels zijn altijd te verwachten. Het beste verwijder je de schoorsteen geheel.

Alleen afdichten kan door eerst te checken of de buitenkant is voorzien van een goede regenkap, en de binnenkant af te werken met een plaat die tegen vocht kan. Het zal een koud (en dus vochtig) kastje worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
IJkenhout schreef:
Een schoorsteen is een enorme koudebrug, dus condensdruppels zijn altijd te verwachten.
Het nadeel is dat die metalenbuis niet poreus is dus het water wordt niet opgenomen zoals bij een schoorsteen van steen. Condenseren is een proces dat niet altijd van toepassing is er zijn ook momenten dat er niets gebeurd.
Zelf zou ik als test even het papier eruit halen en daar iets van plastic nemen om doen.
Als er geen lucht van onder naar boven kan stromen zou het condenseren moeten stoppen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu