Verwijderen schouw begane grond met behoud rookkanaal

Mark uit Zwolle

 • #1
Hallo,

Deze zomer gaan wij verhuizen en willen de nieuwe woning (bouwjaar 1965) renoveren. O.a. de haard en schouw in de woonkamer willen wij verwijderen en vervangen voor een inbouw houtkachel. Daarom zouden we de schoorsteen op de eerste verdieping en dak willen behouden. Nu lijkt het erop dat de schouw dragend is (er staat op de hoek een zwarte stalen pijp onder en de schoorsteen loopt ook door op de 1e verdieping. De schouw staat wel in de hoek van twee dragende muren (de balklaag van de houten verdiepingsvloer ligt op de muur met de toog erin).

Iemand een idee hoe wij het schoorsteenkanaal op de eerste verdieping en dak het beste kunnen stutten?
Schouw begane grond.png

schoorsteen 1e verdieping.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Teun65

  • #2
  Ik neem aan dat de schoorsteen van boven tot onder gemetseld is, en dat de tussen verdieping vloer van hout is met houten draagbalken (terracotta broodjes vloer kan ook nog)?
  Dan zou ik de gehele schoorsteen verwijderen. Een constructie maken op de houten vloer of muur is geen optie, de schoorsteen op het dak die zou je kunnen opvangen, daar de dak constructie meestal wel toerijkend is om de schoorsteen op te vangen en deze door middel van metselwerk aan je binnenblad te ondersteunen..

  Mooie schoorsteenpijp beneden boven een mooie koof er om heen, beetje stuc werk hier en daar, en je bent voor de winter klaar...

  Succes
   

  Mark uit Zwolle

  • #3
  De schoorsteen lijkt inderdaad van onder tot boven gemetseld. Op de begane grond in een hoek van twee draagmuren. Op de muur met de toog erin liggen de balken van de houten verdiepingsvloer.

  Ik dacht dat het wellicht mogelijk was om met een stalenconstructie of balk de schoorsteen van de verdiepingsvloer op te vangen. Zodat er boven niets gebroken hoeft te worden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu