Rookkanaal verwijderen schoorsteen op dak laten staan.

WillyBogard

 • #1
Hallo allen,

Ik ga een slaapkamer verbouwen op de eerste verdieping in mijn huis en daar zit nog een rookkanaal naast een inbouwkast. Op de begane grond is ooit alles al weggehaald door voorgaande bewones. Ik post dit bericht om even te inventariseren of het de moeite waard is en wat erbij komt kijken om dit weg te halen. Daarom zou ik graag jullie mening en expertise willen horen.

Het gaat om een tussenwoning uit 1934. De schoorsteen is gedeeld met de buren dus op het dak moet de schoorsteen heel blijven.
schoorsteen.PNG


In de slaapkamer op de eerste verdieping ziet er het er als volgt uit: Deze deur is dus de deur van de inbouwkast. In de ruimte rechts van de deur zit dus het rookkanaal.
slaapkamer.jpeg


Op zolder ziet het eruit zoals op de fotos hieronder. Het rookkanaal is bekleed met laminaat (haha) en loopt schuin richting de muur en neemt hierdoor dus ontzettend veel ruimte in beslag!

zolder1.jpegzolder2.jpegBij het afbreken is het verstandig om van boven naar beneden te werken. Ik heb al wat zitten googlen en het is belangrijk om te bepalen of de schoorsteen dragend is. Kunnen jullie hieruit al afleiden? Indien nodig kan ik nog wel wat meer weghalen en opnieuw fotos sturen. Het lijkt mij vreemd dat een draagconstructie schuin zou lopen maar ik ben geen bouwtechnicus dus wie weet.
zolder3.jpeg


Ik ben niet onhandig heb veel verbouwervaring en een schuur vol gereedschap en apparatuur. Ik doe in principe alles zelf. Maar als dit kanaal de dakconstructie draagt dan denk ik niet dat ik hieraan ga beginnen. Ook moet zorgen dat de hele schoorsteen op het dak niet instort op moment dat ik dit kanaal weghaal, dus mogelijk het bovenste deel verankeren en het deel eronder weghalen? Ook tips zijn welkom om te voorkomen dat als ik bakstenen zou gaan wegbikken, dat ze het kanaal invallen en daardoor dwas door de gipsplaat in mijn woonkamer vallen...

Alvast bedankt voor jullie reacties het wordt gewaardeerd.


Met vriendelijke groet,

Willem
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Bouwtekeningen zouden fijn zijn.
Als je die niet hebt zijn via bij de gemeente of het (gemeente)archief op te vragen. Gaat in elke gemeente net iets anders, maar bijna zeker dat ze er van dit huis zijn.

Let ook op dat het misschien niet alleen de schoorsteen is, maar dat ook de ventilator van de badkamer er op zou kunnen zitten. Dit ziet eruit als een schoorsteen met meerdere kanalen. Ook dit staat vaak op de bouwtekeningen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #3
Kanaal draagt de schoorsteen op het dak.
Wil je het kanaal weghalen, dan moet er op zolder een ondersteuning gemaakt worden.
Schakel daarvoor een constructeur in.

Een draagconstructie kan gewoon uit het lood staan.
 
 • Like
Waarderingen: WillyBogard

WillyBogard

 • #4
@Jackd, aan de tekening die ik heb gekregen van de gemeente word je denk ik niet veel wijzer van...


1698774708864.png
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #5
Klopt, aan die tekening heb je weinig, ik verwacht wel dat er meer tekening zijn.

Het kan dat de schoorsteen grotendeels op de tussenmuur rust. maar bedenk dat er bij de buren ook een schuine schoorsteen staat, die twee zijn nu mooi in evenwicht.

Maar heel lastig hoeft het niet te zijn, dat is afhankelijk van de details, dus inderdaad een constructeur (dat kan via een aannemer) erbij en de boel laten bekijken.
Ook voor die is het makkelijk als er meer tekeningen zijn, maar zonder komt die er ook wel uit.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #6
De muur links op de eerste foto is de gemeenschappelijke bouwmuur met de buren?
 

WillyBogard

 • #8
@Jackd , dankjewel voor de reactie. Ik zou wel wat partijen kunnen benaderen om te horen wat ze kunnen doen en wat het gaat kosten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #9
praat ook even met je buren die van mij bleken al een paar jaar met het zelfde idee rond te lopen
 

WillyBogard

 • #10
@Boertje125, bedankt. Dat is een goed idee als ik via een constructeur info heb ontvangen zal ik ook even bij de buren horen. Zou voor een constructeur niet veel extra werk zijn als de constructie van de buren een exacte kopie is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
Dan kan je hem ook helemaal van het dak halen.
de schoorsteen draagt normaal gesproken alleen zich zelf maar er zijn altijd uitzonderingen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu