Schouw en rookkanaal verwijderen.

Elineklusmachine

 • #1
Haiii, ik ben sinds kort eigenaresse van een prachtige jaren 70 woning, waar iemand 45 jaar in heeft gewoond en nooit iets aan gedaan heeft. #trotsopmijneerstehuis

Het is een maissonette 1e en 2e verdieping. Nu staat er op de 1e verdieping nog een oude schouw met een rookkanaal dat doorloopt in de slaapkamer erboven, en daarna door de vliering naar de schoorsteen. Ik ben 99% zeker dat hij niet dragend is, aangezien alle buren de schouw al eerder hebben verwijderd.

Mijn vraag is kan ik deze schouw en rookkanaal zomaar slopen? Waar moet ik op letten (naast asbest)? Verkoolde vogels die uit de schoorsteen kunnen vallen? Schade aan de muur of plafond?

Ik hoor graag jullie advies!

106_2160.jpg 131_2160.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Gefeliciteerd met je eerste huis! Lekker van genieten, komt vast goed als 'klusmachine'.

  Of die schouw dragend is valt vanaf deze foto's niet te zeggen. Wil je alles verwijderen? Dus ook op de 2e verdieping? Er staat ook nog een schoorsteen op het dak neem ik aan?

  Vraag het anders eens bij de buren na. Wellicht dat er eentje gedegen onderzoek heeft gedaan voor die alles heeft gesloopt.
   

  ABCDE

  • #3
  ^ Wat hij zegt met de felicitaties :p

  Zijn die balken voor de sier?

  Maar maisonette impliceert VVE... dus dan mag niet zomaar alles. Wat staat er op het dak? Een gemetselde schoorsteen? Je rookkanaal gaat niet ergens in de muur samen met een kanaal van de onderburen?
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Elineklusmachine

  • #4
  Dank voor de snelle reacties! Goede tip om even bij de buren na te vragen. En ja, die balken zijn voor de sier, die zijn hol. Vroeger was dat blijkbaar hip.
  Het rookkanaal zit overigens niet "in" de muur, maar "op" de muur in de slaapkamer op de 2e verdieping. En daarboven loopt het nog door de vliering naar de schoorsteen.


  Misschien toch maar even iemand erbij halen voordat ik mijn sloophamer erin zet :)
   

  ABCDE

  • #5
  Kanalen kunnen er van buiten uitzien als zijnde opbouw, maar soms is de woningscheidende spouwmuur onderbroken ter plekke van schoorstenen en blijft er alleen een halfsteens muur over als je van beide kanten de boel weghakt. Of is de andere kant van de muur ook van jou?
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #6
  Lijkt me wel sim er even iemand bij te halen. Als de schoorsteen dadelijk bij de benedenbuur naar binnen valt, is ook zoiets....
   

  Elineklusmachine

  • #7
  Haha oke, jullie hebben me overtuigd. Een klus voor iemand die er verstand van heeft. Thanks voor het advies!
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #8
  Nou ja, in ieder geval een klus die goed voorbereid moet worden door iemand die er verstand van heeft.

  Als je eenmaal zekerheid hebt dat je het veilig kunt slopen, dan is dat prima zelf te doen.

  Als er asbest bij komt kijken wordt het wel weer ingewikkelder.
   

  Sander 1972

  • #9
  Wellicht kun je als de buren de schoorsteen hebben verwijderd, ook de schoorsteen op het dak eraf halen. Scheelt weer onderhoud.

  Je zal even een proef stukje kunnen maken, om te kijken of de schouw vertand zit.
  Dit doe je door de stuc laag in de hoeken eraf te bikken.
   
  • Like
  Waarderingen: Elineklusmachine

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu