Roldeur voor een kast

Eatme

  • #1
Ik wil een opbergkast maken onder een het raam van een dak-kapel van zo'n 80 cm hoog en 2 m breed.

Om daar makkelijk bij te kunnen dacht ik aan een roldeur, want als ik de kast opdeel in 2 deuren van een kleine meter komen die zo ver naar voren bij openen. Met 3 of 4 deuren worden de openingen zo klein.

Weet iemand waar je roldeuren kan kopen? En zijn ze leverbaar in deze breedte voor de zelfbouw? Op internet kom ik alleen bij (leverancier verwijderd, mod) uit en die geeft aan dat ze ze alle roldeuren uit het assortiment gehaald hebben.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij de doehetzelfzaken hebben ze mooie rails voor schuifdeursystemen.
 

Eatme

  • #3
Met schuifdeuren heb ik maximaal de helft van de kast open, voor de andere helft zit de deur. Ik zoek een kast die helemaal open kan, zodat ik in 1 keer een grote opbergkrat erin kan schuiven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een foto maakt de vraag wat duidelijker, bovenaan in de rubriek staat hoe u die op kunt sturen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Roldeuren die horizontaal "rollen" zullen, zeker over zo'n grote afstand, volgens mij niet werken, omdat ze vast zullen lopen. Als ze al bestaan van die lengte.

Wanneer je echt alle deuren makkelijk wilt kunnen verwijderen, dan monteer je een (aluminium) u profiel op de vloer.
Je maakt deurtjes van spaanplaat of mdf, die in dat profiel passen, en aan de bovenkant maak je op de balk snapslots.
Handvaatje erop, verfje of beplakken en klaar...

Je steekt de deur in de onderrail en klikt hem aan de bovenkant vast.

Werkt dus niet echt als een draai- of schuifdeur, maar gaat wel efficiënt met de ruimte om en toch afgewerkt. 10 mm plaatmateriaal is dik genoeg.
 

Eatme

  • #6
@Jan: De kast moet nog gebouwd worden :)

Sorry voor de onduidelijkheid, maar ik bedoel eigenlijk een soort rolluiken (verticaal op en neer, vergelijkbaar met garagedeuren). Bij een groot meubelwarenhuis hebben ze wel kasten hiermee van 80 cm breedte, maar ik zoek dus alleen de rol deur of iets dergelijks.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat kun je gewoon helemaal vergeten. Een dergelijk systeem zal nooit goed werken bij een breedte van 2 meter. Heel even scheef en hij loopt vast in de zijgeleiders.

Op een smallere breedte vormen dergelijke deuren vaak al een probleem om soepel open en dicht te gaan.

Dan zou je nog beter een houten zonwering met horizontale lamellen kunnen nemen en die ervoor laten zakken. Of twee naast elkaar.
 

Eatme

  • #8
En smaller? Is een meter breed wel mogelijk? Anders moet ik of gewone deuren maken of iets van rolgordijnen ervoor. Misschien ook wel een leuk idee. In ieder geval bedankt voor het advies
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dergelijke systemen lopen in zijgeleiders, dus bij 2 x 1 meter zullen die in de weg zitten, wanneer je de hele breedte open wilt kunnen doen.
Heb je een "paal", die je niet weg kunt halen, in het midden.

En of zoiets los te koop is: ik betwijfel het eigenlijk.
Meestal een onderdeel van complete (kantoor-)kasten.
Het lijkt me er echt niet geschikt voor.

Een twee meter breed rolluik zou misschien kunnen, maar waar laat je de kast waar het luik in moet als het omhoog is? En ik denk dat dat ook wat te prijzig is voor het doel.

Er zijn sommige goedkope huishoudelijke winkels, die dergelijke houten horizontale lamellen voor weinig geld verkopen. Je zou het daarmee eerst een tijd kunnen proberen. Een rolgordijn lijkt me wat zwak voor een afsluiting van een kast.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Een mogelijkheid is misschien het plaatsen van twee dubbele geleiderails achter elkaar, u kunt er dan vier schuifdeurtjes in maken die naar believen te verschuiven zijn, in dit geval de vier smalle deurtjes achter elkaar, mits u gebruik maakt van verzonken handgrepen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dan kom je in de richting zoals ik het heb gemaakt:

Eerst heb ik gezorgd, dat de onderkant van de balk, waaronder de deurtjes moesten gaan lopen, vlak werd (houten lat in model geschaafd)
Vervolgens onder en boven aluminium u profiel 15 x 15 mm (2 stuks achter elkaar) geschroefd, de bovenste vastgeschroefd ná inzetten van de deuren.

De deuren bestaan uit 10 mm wit geplastificeerd spaanplaat, dat past precies in die u profielen, die overigens met verzonken schroefjes vast zitten.

Handvaatjes verzonken, kwestie van twee gaten boren en met decoupeerzaag tussenstuk verwijderen, waarna met tweecomponentenlijm handvaatjes vast.

Ik heb in elke rail twee deurtjes zitten (4 totaal dus) dat betekent, dat ze niet verder open kunnen dan de helft van de totale breedte. Bij gebruik vier u profielen (of twee dubbele rails) achter elkaar kun je alle deurtjes achter elkaar schuiven en heb je een gat van maximaal 3/4 van de totale breedte.

Op deze manier ga je veel efficiënter om met de beschikbare ruimte dan met de kant-en-klare railsystemen voor slaapkamerkasten. Die zijn eigenlijk veel te groot voor dit doel (vond ik).

Foto:

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Gewoon een gedachte:
Neem een rolgordijn.
Plak op de zichtzijde latjes van de gewenste breedte van de deur en een hoogte van 5 a 10 mm en een dikte van ±4 mm. (multiplex)

Maak 2 geleiders aan de linker en rechterkant met een tussenruimte van ca. 5 mm, en laat daar het gordijn met de latjes inzakken.

Je zal de steunen van het rolgordijn wel op een grotere afstand van de wand moeten hangen omdat anders de latjes vastlopen tegen de wand.
en je zal aan de bovenzijde een eindaanslag moeten maken anders zal hij aan de bovenzijde steeds uit de geleider lopen.

Zoals ik al zei, gewoon een gedachte.
Wie ziet hierin practische problemen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het rolgordijn kan niet goed oprollen omdat de latjes mee opgerold moeten worden.
Het wordt dan een hele dikke bundel, en denk niet dat dat lang heel blijft.

En ik vrees dat de zijkanten, net als bij een rolluikkast, in die geleiders snel vastlopen.

Ik denk dat je dan net zo goed alleen een (zwaar) rolgordijn kunt nemen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Wat Kees op de foto heeft staan bedoel ik maar dan met vier deurtjes.
 

H@ns

  • #15
De roldeuren (Amsterdammertjes of jalouziedeur) die je bedoelt zijn te maken maar voor de gemiddelde doe het zelver niet makkelijk!
Ze zijn echter ook te koop, incl. geleiders en sluitingen. Let wel de meeste modellen zijn voor vertikale deuren!

Je wint wat ruimte vanwege het uitblijven van openslaande deuren maar hou rekening met de ruimte die de roldeur inneemt in de kast zelf, dit verlies je weer namelijk.
Voor leveranciers google je best een keer op woorden als: roldeur, blum, jalouziedeur, haffle, roldeur beslag, wurth en/of geleidingsprofiel.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Wat TS echter wil is een verticale roldeur, maar dan 2 meter breed...

Hoe kijk jij daartegenaan, H@ns?
 

H@ns

  • #17
Even GOED zoeken bij de Tusen de regels door genoemde leveranciers via google.

Maar het blijft lastig in de zin van ruimtewinst.
Je verliest namelijk een hoop ruimte in de kast!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu