Demontage roldeur garage

Peter1969

  • #1
Kan iemand mij aanwijzingen danwel tips geven om mij roldeur van de garage te demonteren. Ik wil em er graag netjes uithalen.

Is het gewoon doorslijpen van geleiders? Hoe kan ik dan het beste de rol zelf eruit krijgen?
 

Black Knight

  • #2
Ik heb er geen idee van hoe de poort ineen zit, maar pas op met die rolpoorten als ze een veer bovenaan hebben. Deze kan namelijk sterk gespannen zitten! Een kameraad van me die zo eens een poort heeft helpen demonteren heeft door het uitschieten van die veer (laatste van de 4 schroeven die overbrak) 3 vingers tot het bot open gehad en hij zat door zijn kleding gekneld aan de veer. Gelukkig was er nog iemand voor hem los te krijgen, anders was het misschien nog erger geweest :roll:
 

Toon

  • #3
Plaats anders even een foto.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Netjes eruit halen om nader hand weer te kunnen gebruiken? In dat geval moet je eerst de veer die in de trommel van de deur zit ontspannen. Doe dit als de deur open is, dan staat er het minste spanning op. Vervolgens kun je de kantgeleiders gewoon losschroeven van de muur en wegnemen. Daarna maak je de as van de deur los van de wandsteunen en kan je de deur opgerold en wel wegtillen. Als laatste de wandsteunen verwijderen.

Dingen doorslijpen lijkt mij niet nodig bij zo'n deur.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik weet zo niet zeker of er een veer in een polynorm deur zit. Mijn ouders hebben zo'n deur gehad, deze is echter al jaren geleden afgevoerd en ik kan het mij niet meer herinneren.

Het lijkt mij echter wel waarschijnlijk dat er een veer inzit. Deze geeft tegengewicht aan de deur waardoor je hem op elke gewenste stand open kunt zetten en hij niet dichtvalt. Ook zorgt de veer er dan voor dat de deur open blijft staan.

De veer zit dan op de as waarop de deur wordt opgerold. In de rol dus. Vanaf de zijkant zou je de veer moeten kunnen zien als je in de rol kijkt.

Als er een veer inzit moet de spanning eraf, anders gaat de as bij het losmaken allerlei ongecontroleerde bewegingen maken.

succes
 

Peter1969

  • #7
Bedankt voor de reactie! Ik kan inmiddels de veer voelen zitten, maar alleen als de deur gesloten is en de rol dus in zijn geheel uitgerold.
Van de zijkant kan ik deze niet zien en er ook op die manier niet bij.

Is het gevaarlijk als ik de veer losdraai als de deur gesloten is? Of is dat geen probleem?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Het is goed mogelijk dat de veer in ontspannen toestand is als de deur open is. In theorie zou je dan de as los kunnen maken en de rol met as en al van de muursteunen kunnen tillen. Zeker weten doe ik het niet, maar je zou het voorzichtig kunnen proberen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Is het gevaarlijk als ik de veer losdraai als de deur gesloten is?
Ja, er zit een geweldige spanning op de veer, ook wanneer de deur open is staat er teveel spanning op om de veer zomaar te verwijderen.
Op de foto is niet te zien hoe de veer op spanning gebracht wordt, wanneer dat zichtbaar/bekend is kan bekeken worden hoe u de spanning eraf haalt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Is het niet zo dat je de veer op spanning brengt door de as te draaien als de deur al in de wandsteunen hangt? Bijvoorbeeld door een pen door de as te steken, vervolgens de as draait en deze daarna vastzet. Plaats is een foto van de wandsteunen.

De spanning is wel veel lager als bij sectionaaldeuren. Het eigengewicht van zo'n roldeur is namelijk veel lager. Zou de spanning te hoog zijn dan gaat de deur al snel vanzelf open.

Als de deur dicht is, is de spanning op zijn sterkst. Dan moet je hem in geen geval losmaken.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #11
Bericht verwijderd, geen adressen op het forum. Ik heb je bericht per pb aan de ts gestuurd, mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7
4
4
10
16

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu