Vouw/roldeur

Deenik

  • #1
Beste mensen,

Ik ben bezig mijn huis een beetje op te knappen. Ik heb een huis met een erg smalle en kleine gang/hal. Ik wil daarom graag ruimte besparen met de meterkastdeur zodat ik een fatsoenlijke kapstok kan maken. Daarom zit ik te kijken naar mogelijkheden. Ik weet dat er vouwdeuren bestaan, maar een roldeur zou weer iets meer ruimte kunnen besparen natuurlijk. Maar wat is nou het verstandigst? Het gaat uiteraard om een normale afmeting deurpost. Of hebben jullie verder nog suggesties/adviezen? Ik heb momenteel (nog) geen foto om te plaatsen.
 

Fiesiekus

  • #2
Deenik schreef:
Ik wil daarom graag ruimte besparen met de meterkastdeur zodat ik een fatsoenlijke kapstok kan maken.
Ik denk dat dit de clou van de vraag is. En ik begrijp niet goed het verband tussen: meterkastdeur, ruimte besparen en kapstok.

Kunt u e.e.a. toelichten?
 

Kees61

  • #3
Als er een kapstok hangt, dan kan de deur van de meterkast niet meer behoorlijk open.

Misschien zijn er wel voorschriften voor een meterkast?

Je zou er ook twee halve deuren in kunnen maken.
 

Deenik

  • #4
Ja... dat klopt. We hebben een hoekje waar de jassen hangen, maar waar de meterkastdeur ook open moet.. En eigenlijk wil ik daar geen haakjes meer.. maar gewoon jassen aan hangertjes, want dan kan ik er meer kwijt. Ruimte is 94cm breed, en dan moet de deur nu nog open kunnen. Dus het zou mooi zijn als de deur niet naar buiten gedraaid hoeft te worden om te openen, maar opzij geschoven.. dat bespaart wat ruimte. Maar ik ben niet zo op de hoogte van de mogelijkheden en de bouwmarkten word ik ook niet echt veel wijzer van... die mensen weten er ook niet veel vanaf.
 

Pepjo

  • #5
Het lijkt me het makkelijkst als u een foto van de situatie plaatst, anders valt het moeilijk te beoordelen.

U kunt een foto plaatsen via "afbeelding uploaden", boven het antwoordscherm.
 

Deenik

  • #6




 

Pepjo

  • #7
Voor een schuifdeur heb je ruimte nodig om de deur naartoe te schuiven : die lijkt me hier ontbreken.

Een soort rolluik is inderdaad handig, maar ik weet niet waar je die kunt verkrijgen, zelf maken van latjes is misschien een oplossing maar wel aardig arbeidsintensief.

Het simpelst is misschien, zoals al opgemerkt, de deur overlangs doormidden zagen en een pianoscharnier monteren tussen de twee helften.

Dan kunt u de deur, mocht u in de meterkast willen zijn, met de helft van de diepte wegklappen.
 

Kees61

  • #8
Voor een rolluik..

.. heb je boven in de kast ruimte nodig om het opgerolde luik in kwijt te kunnen.

Hier is het mechaniek waarbij het opgerold wordt


Je hebt ongeveer 20 cm nodig voor het oprol mechanisme bovenin.
Ik dacht dat het ook andersom kan, naar beneden toe openen.

Het valt niet mee om het direct in een bestaande kast te bouwen. Misschien kan je een kast maken die je zo in de meterkast kunt schuiven. Zonder achterwand en eventueel ook zonder bodem (of als je het naar beneden toe opent, zonder bovendek).
 

Deenik

  • #9
Ja... dat klopt. Ik zal er eens naar kijken. Een roldeur die van links naar rechts opent is geen optie? Of zitten daar teveel nadelen aan ofzo?
 

Kees61

  • #10
Van het beslag dat ik gezien heb, staat er bij dat de max. hoogte 1m20 kan zijn.
Dat kan ik me ook wel voorstellen, want het hele spul steunt alleen op de onderste geleider. Je wringt het pakket snel scheef bij het openen of sluiten en dan zit het vast.

Is een harmonika vouwdeur niet goed?

Of je koopt zo'n rolhor, eigenlijk bedoeld om vliegen tegen te houden. Misschien is dat ook met een ander stofje te koop en anders kan je dat zelf wel maken. Dan is de rommel in de meterkast ook uit het zicht.

Maar of het mag, dat weet ik niet. Dat moet je een een elektricien vragen, of er nog eisen aan een meterkast zijn.
 

Deenik

  • #11
Ja... ik kan me ook voorstellen dat er voorschriften voor zijn. Net als dat niemand eigenlijk plankjes in zn meterkast mag hebben, wat ook half nederland heeft..
Maar een harmonica/vouwdeur lijkt me dan het handigst. Heb je daar nog tips over? Zijn die gewoon bij de bouwmarkt verkrijgbaar voor een standaard maat deurpost?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu