Roest aan gasleiding, wat te doen?

BorisC

  • #1
Ik ben momenteel de berging annex het CV-hok in m'n appartement aan het opknappen. Daarvoor heb ik tegels verwijderd omdat ik nieuw tegelwerk wil gaan doen. Daarbij ontdekte ik dat de gasleiding die uit de muur kwam roestvorming had. Na een stukje uithakken bleek dat de buis feitelijk met een kniestuk de vloer in gaat en dat de knie wat gebladderd roest had. Het roest heb ik zoveel mogelijk met een scherpe beitel weggekrabt en daarna heb ik het oppervlak blootgelegd met wat schuurpapier. Het resultaat is op de foto te zien.



Te zien is dat er een deukje bovenop het kniestuk zit, ietsje naar links. Het zal niet echt diep zijn want je ziet het alleen goed als de boel van opzij belicht wordt. De vraag is nu natuurlijk wat de wanddikte van zo'n stalen kniestuk is.

Moet ik me zorgen maken en is het aan te raden om de boel te laten vervangen? Of is dat waanzin en kan ik de boel met een antiroestmiddel behandelen om verder roesten te voorkomen. Ik hoor het graag :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is nog ouderwets met hennep gefit, hennep mag al jaaaren niet meer gebruikt worden.

Vervang de hele ijzeren leiding nu toch aan het breken bent, komt er over 2 jaar een lekje voor in de installatie dan moet alles alsnog opnieuw aangelegd moeten worden.
Laat de leiding in elk geval afpersen door een installateur, meestal zit er een lek in een ijzeren leiding van die leeftijd.
 

BorisC

  • #3
Het gebouw is uit 1975 en is het zo dat dit soort constructies dan eigenlijk structureel vervangen zouden moeten worden? In dat geval is het misschien zinvol om het bij de VVE aan te kaarten en als collectief onderhoud vergoed te krijgen.

De hele leiding vervangen is erg zuur. Ik was net bijna klaar met de renovatie van m'n woning. In de hal ligt de vloer net en die zou dan weer open gebroken moeten worden :shock: Het betegelen van het CV-hok was bewust de laatste grootste klus :-|
 

Fwalraven

  • #4
Knie vervangen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Kaart het in elk geval aan bij de VVE, zij zullen weten of het vervangen vaker is gebeurt.
De kleine "deuk" stelt niets voor, die ontstaan bij het gieten van de knie.
 

BorisC

  • #6
De kleine "deuk" stelt niets voor, die ontstaan bij het gieten van de knie.
Dat is goed om te weten. Ik heb zojuist contact gehad met iemand van de technische dienst van het energiebedrijf en die raadde me aan om de boel gewoon te testen en daarna te behandelen. Uithakken is wat hem betreft niet nodig. Zelfs de fitting met hennep is geen ramp, al kan ie met het moderne droge gas ietsje lekken. Nat maken of verven is meestal al voldoende om 'm lang dicht te krijgen. Vervangen door een nieuwe fitting en tape gebruiken is aan te raden zodra er een nieuwe CV-ketel wordt geplaatst maar niet van levensbelang.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ongelofelijk dat iemand van de technische dienst van het energiebedrijf zoiets zegt. Vraag of hij dat verhaal zwart op wit wil zetten en tevens daarin zet dat hij de verantwoordelijkheid draagt als er gevolgschade ontstaat.
 

BorisC

  • #8
De knie heeft een dikke wand en is niet echt serieus verroest. Als ie behandeld wordt zal er verder niet veel meer gebeuren. De fitting met hennep zal ik wel laten vervangen, en degene die dat doet kan dan meteen beoordelen of de ijzeren leiding in de vloer kan blijven zitten. Voor uithakken voel ik heel weinig als het overdreven is.
 

Demyz

  • #9
Ziet er niet zo best uit!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
@ Cyruse, dat is wel erg dramatisch gesteld, u hoeft mensen niet aan het schrikken te maken.
Het is volledig normaal dat dit soort sporen op ijzeren fittingen zitten.


@ Demyz, geef dan ook even aan wat er mis is en draag een oplossing aan, loze kreten schiet niemand iets mee op.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #11
@Jan: het ging mij niet om de sporen op de knie (die kunnen inderdaad geen kwaad) maar om deze opmerking: Zelfs de fitting met hennep is geen ramp, al kan ie met het moderne droge gas ietsje lekken. Nat maken of verven is meestal al voldoende om 'm lang dicht te krijgen.

Ik zette mijn vraagtekens bij dit advies, en vond het opmerkelijk dat iemand van de technische dienst dit vertelde. Wat feitelijk wordt gezegd is dat een lekkende koppeling met nat maken en/of verven weer dicht gemaakt kan worden.

Ik weet ook wel dat dit technisch kan, maar of het een goed advies is van een bedrijf richting een particulier..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Oké, misverstandje.

Ik zet ook vraagtekens bij het nat maken, wanneer er voldoende fitterskit is gebruikt lukt dat trouwens niet, de hennep neemt dan geen water op.
Gasdicht schilderen is vrijwel onmogelijk en zeker niet verstandig.
 

Chathanky

  • #13
Waneer er fitterskit is gebruikt heb je sowieso een gasdichte verbinding en is water zeker overbodig.
De combinatie fitterskit en hennep wordt nog steeds toegepast.
En bovendien mag een gasleiding "lekken" binnen de gestelde normen.

Over de corrosie: maak de leiding zover mogelijk schoon en bescherm deze tegen verdere oxideren, in de vloer gaat dit niet lukken natuurlijk maar als de vloer altijd droog blijft zal de leiding niet snel doorroesten.
Een dun laagje roest of enkele spikkels zal een dikwandige leiding niet dramatisch aantasten.
 

BorisC

  • #14
Heren,

Inmiddels heb ik de leiding mooi blank gemaakt met een Dremel met staalborsteltje. De menie staat klaar.

Toch zat ik te bedenken hoe e.e.a. te vervangen zou kunnen zijn zonder hakwerk. De leiding is een dikke en hij loopt over ongeveer 3 meter van de meterkast naar de berging. Uithakken is geen fijne optie ivm een vloer die er net ligt en stucwerk plus schilderwerk dat net klaar is. Is er geen mogelijkheid om een niet al te dikke flexibele buis door de oude dikke buis heen te trekken? Ik las tenminst dat die flexibele systemen bestaan. Uiteraard ga ik niet zelf knutselen maar ik vroeg het me gewoon af.

Het ENIGE dat gas nodig heeft in mijn woning is de CV-ketel. Gas in de keuken is er niet en dat was vanuit de bouw al zo.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Wat verstaat u onder een dikke leiding ?
Kunt de buitenmaten van de leiding hier vermelden ?

Het is de vraag of deze leiding voldoende capaciteit heeft voor de c.v. ketel, dat hangt van het vermogen van de ketel en de lengte van de leiding af.
 

BorisC

  • #16
Met de schuifmaat meet ik 27mm. Nu is natuurlijk de vraag of het een 26mm met een dikke laag verf is :mrgreen: Of toch een 28mm? Ik hou het maar op 26mm. De ketel is een HR Solide van Vaillant, niks exotisch.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu