Ringleiding met dubbele aanvoer

Ringleiding

  • #1
Met enige regelmaat kom ik via Google uit op dit forum. Echt enorm veel informatie is hier te vinden, waar ik ook al een aantal keer dankbaar gebruik van heb gemaakt. Helaas kon ik echter niet een antwoord vinden op mijn prangende vraag.

De situatie is als volgt. Wij gaan een project uitvoeren waarbij wij 20 koffiemachines moeten aansluiten. Hiervoor moeten wij natuurlijk een goede watervoorziening hebben. De machines zijn namelijk aangesloten op de waterleiding. Qua afname is het natuurlijk beperkt. De eerste keer moeten de boilers vullen (max 1 liter per boiler). En daarna is het een kwestie van getapte bakjes koffie. Het kan natuurlijk voorkomen dat er bij 10 machines (of misschien nog wel meer) tegelijk een kopje wordt getapt, dit vraagt dan ook wat van de wateraanvoer.

Nu de oplossing. Er ligt een waterleiding van 12 mm. Ik ben bang dat dit gevoelsmatig niet genoeg is, en dat er bijvoorbeeld een teruggang in druk is die ervoor zorgt dat een koffiemachine in storing schiet. Ik wilde een ringleiding aanleggen met 20 aansluitpunten zodat deze van 2 kanten wordt gevoed. Nu de vraag, ik kan vanaf de meterkast een tijdelijke waterleiding aanleggen (22mm?). Is het nuttig om de ringleiding dan met 2 aanvoeren te voeden? Of is dit niet verstandig?

Hoor graag hoe jullie dit zien. Thanks!
 

ABCDE

  • #2
Tapdebiet van die dingen is nihil en 10* nihil is nog steeds minder dan 1 wastafel kraantje.

Tenzij de waterdruk bij binnenkomst al op het minimum zit zou ik er verder niks aan veranderen.
 

ADDave

  • #3
Ringleiding mag per definitie niet.

Tapvolume van een koffiemachine is gemiddeld 0,042 l/s bij 1 bar.

12mm kan als die er al ligt, maar als je het nog moet aanleggen dan zou ik gewoon alles 15mm maken. De koffiemachines zullen wel een 1/2 of 3/4 wartel op de slang hebben zitten.
 

Ringleiding

  • #4
Kijk aan, dit is top informatie. Ik had stiekem de hoop maar dit is goed te horen.

Helaas is de druk wel erg laag.. een emmertje water van 5 liter duurde 50 seconden om te vullen.. In de toilet ernaast ging het aanzienlijk sneller (30 seconden) dus ik denk dat de vele vertakkingen een probleem spelen. ik zal vanuit de toilet een tijdelijke leiding aanleggen.
Veel dank!

Nog even een ander vraag, nu ik toch de kenners aan de hand heb. De koffiemachines varieren qua vermogen van 2300 tot 3500 watt. Wat zou nou het praktijk verbruik hiervan zijn? Ik kan toch wel een machine van 3500 en eentje van 2300 watt op 1 groep zetten?
 

ADDave

  • #5
Ligt eraan wat voor groepenkast je hebt dacht ik.
De standaard groepen zijn vaak 16 ampère.

230v x 16A = 3680 watt per groep.
Dus dat gaat niet.
Als je dan machines gelijktijdig gebruikt vliegt de automaat eruit.

Ben overigens geen elektricien dus kan er naast zitten. Je zou deze vraag ook nog even in de rubriek elektra kunnen stellen.
 

ABCDE

  • #6
Dat aansluitvermogen zit voor 90% gewoon in een verwarmingselement... en als 'ie aan het opwarmen is... dan trekt hij dat. 3500 + 2300 / 230 = 25A, dan is het ergens tussen de ca. 45 seconden 5 minuten voordat een 16A automaat zou moeten trippen. Spul van 3,5 kW normaliter op eigen groep.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Je gaat 20 koffieapparaten aansluiten maar je weet niet hoe je het met de waterleiding moet doen, en van de stroomvoorziening heb je ook geen idee? Sorry, blijf er dan gewoon af!
 
  • Like
Waarderingen: Onderhoudtje en Vonken_trekker

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
20 koffiezetapparaten aansluiten valt niet onder de huis, tuin en keukenklussen, daarom gaat dit topic op slot.
Zie de forumregels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu