Ontluchting bij een "ringleiding"

Zakraket

  • #1
Vraagje aan rioleringsexperts

Ik ben bezig met een nieuwbouwhuis. Dat huis krijgt een plaatfundering (Hectar). Ik kreeg het advies om niet met centrale afvoeren te werken onder de fundering omdat je dan nooit meer bij de buizen kunt komen, maar om alle afvoeren via de kortste weg buiten de fundering te leggen en aan te sluiten op een ringleiding.

Dat wordt dan schematisch zoiets (al zijn er in de praktijk meer aansluitingen, het komt allemaal op hetzelfde neer)Ik zit even met de ontluchting. De gehele woning is op de begane grond, dus geen enkele afvoer komt hoger dan een cm of 90 (keuken spoelbak, fontein, wastafel). De rest van de afvoer zit daaronder (toilet, douche, bad, wasmachine, vaatwasser )

Vanwege het ontwerp van de woning is het in principe niet mogelijk om in de woning door het dak te gaan (zoals je normaliter bij huizen via een centrale buisschacht naar het dak kunt). Dit zou een heel lastig buistraject betekenen; ons huis is gelijkvloers met een zadeldak zonder verdieping (dus volledig vrije nok van 6,5m hoog, geen binnenwanden oid waarlangs ik naar het dak zou kunnen)

Nu heb ik het besproken met een installateur, maar die was ook niet helemaal overtuigend.

Het plan wat wij verzonnen hebben is om buiten zowel aan het begin van de ringleiding (twee trajecten) als na een zware afvoer (toilet) een ontluchtingsbuis uit de grond te laten komen. Die ontluchtingsbuizen zouden dan achter de houten gevelbekleding geplaatst kunnen worden, al dan niet tot een hoogte van bijv 3m en/of met ontluchtingsklep.

Gaat dit werken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
beluchten is om onderdruk tegen te gaan, en kan inderdaad bij een spoelbak of wasmachine, ontluchten is om eventuele overdruk te laten ontsnappen. Hierbij komen geuren en gassen vrij die je niet in of rond de woning wilt hebben.

Oplossing: een koof in het binnenspouwblad naar boven toe?

Of als het riool toch al buiten de woning ligt, verlengen naar een punt in de tuin waar je wel kun ontluchten.

En een woning geheel zonder binnenwanden? Toilet, badruimte?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik zou die groene buis aan elkaar koppelen en een hemelwaterafvoer als dummie richting de goot laten lopen. Ergens aan de gevel twee buizen en een ervan is voor de riool ontluchting.
 

Zakraket

  • #4
Oke, duidelijker. Dus ik zou kunnen beluchten zoals in de tekening, maar dat kan dan ook in huis met een klep, bijv. op de sifon van de keukenafvoer.

Ontluchten moet ik dan inderdaad buiten doen begrijp ik, dat zou ook ergens verder weg in de tuin kunnen, een eind richting het riool. Of een dummie regenpijp zoals voorgesteld, of een pijp achter de houtengevel bekleding.
Deze dan wel zo hoog mogelijk plaatsen om eventuele geurtjes te voorkomen.

Wij krijgen een huis met zadeldak, maar beneden is naast de open keuken/leefruimte alleen een "unit" met badkamer en slaapkamer. Boven op die unit is wel een verdiepingsvloer, maar de gehele bovenkant (alles onder het zadeldak) is één grote ruimte (samen met de overige benedenruimte). Ik zou hooguit langs het dak ergens kunnen gaan, maar ik wil die ruimte en het plafond het liefst zo leeg/strak mogelijk.
 

Zakraket

  • #5
Andere vraag: de nieuwe hoofdleidingen die buiten het huis liggen moeten aangesloten worden op een bestaand riooltraject.

Dat aansluitpunt ligt op ongeveer 60cm diepte.

Onze plaatfundering komt echter op grondpeil te liggen (en wordt later rondom aangevuld), ons huis staat 40cm boven grondpeil.

Leg ik mijn hele rioolsysteem net onder de fundering (net onder grondpeil dus) met afloop en kan ik volstaan met een stukje verticaal/45 graden bij het aansluitpunt om van de geringe diepte naar -60cm te komen?

Of moet ik mijn hele rioolsysteem zo diep leggen dat het met afloop uitkomt op 60cm?

Het scheelt redelijk veel buislengte (en een hoop gegraaf in het zandbed)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Even controleren hoe het zit. Je riool moet je niet teveel op afschot leggen. De lengte die het water moet afleggen en het drijvende vuil moet meenemen.
Het is dan beter de aansluiting boven op de buis van 60cm diep vertikaal te zetten. Zo kan je het juiste afschot over de af te leggen lengte maken.
 

Zakraket

  • #7
Mijn bedoeling is om het hele rioolsysteem netjes op afschot te leggen. De vraag was alleen: leg ik het hele rioolsysteem 50-60cm diep, of kan ik volstaan met een klein stukje verticaal om de aansluiting te maken met de bestaande afvoer.

Ik begrijp het laatste, tnx
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Niet onder de goot eindigen maar er doorheen. Het stukje buis niet hoger dan de voorkant van de goot.

 

Zakraket

  • #9
Ja, had ik begrepen. Dank voor de artist impression ;)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
:lol: :lol: :lol: :lol:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu