Ringleiding afkoppelen

Stijn81

  • #1
Beste allen,

ik betrek binnenkort een appartement. Daarin zit een cv installatie met boiler en ringleiding. Dat vreet energie. Heb nu de ringleiding dichtgezet en pomp uitgezet (eens per dag laat ik even lopen met een timer ivm legionella). Dat scheelt 4m3 gas per dag. Met de huidige gasprijzen als snel een tientje per dag. Comfort is nog steeds prima. Paar seconden langer wachten op warm water is geen probleem.

ik wil graag de ringleiding boiler ook weg en de ketel laten vernieuwen. Daarvoor moet de ringleiding ook worden afgedopt ivm legionella, bij verste punt. Dat kunnen er bij mij 2 zijn. Voor ik de muren open breek: weet iemand een handigheid om te bepalen waar het laatste tappunt van de ringleiding ligt? Ik heb helaas geen installatie tekeningen.

dank
 

ADDave

  • #2
Een circulatieleiding in een appartement is inderdaad vrij overbodig, meer een luxe.

Je zou de wanden nat kunnen maken met een plantenspuit, daar waar het snel opdroogt kan je de leiding achter terugvinden. De circulatie moet dan wel aan staan uiteraard.
Dit is overigens niet een hele betrouwbare methode, maar wel een duwtje in de goede richting. Het kan ook zomaar een warmwater/CV-leiding zijn i.p.v. de circulatie.
Nogmaals het is niet ideaal, maar je kan het proberen.

Bij welke tappunten je het moet zoeken is gissen. Ligt er maar net aan hoe ze het hebben aangelegd.
 
Laatst bewerkt:

Stijn81

  • #3
Dank voor je reactie en tip. Ja het is wat overbodig om bij de twee meest verre punten de muren open te breken, om te bekijken waar deze afgedopt moet worden.

misschien wordt het dan toch met een klokje eens per dag even door blijven spoelen.

dank
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
neem een warmtebeeld camera de leidingen zijn dan zo te volgen als je de pomp aanzet
 

Stijn81

  • #5
Ah! Goeie! Dank.

Maar wat ik me dan ook nu bedenk: indien het laatste tappunt ook als laatste warm water krijgt, zou ik ook met de ringleiding uit, gewoon moeten kunnen testen welke kraan als laatste warm water krijgt. Dus bij 1 van de 2 die het kunnen zijn, warm vol open zetten en dicht wanneer er warm water is. Dan bij de volgende voelen of die meteen warm is of niet. Dan andersom. Mocht dan 1 van de twee duidelijk later warm water krijgen, dan zou dat hem zijn.
Zou dat werken/ kloppen?
 

Stijn81

  • #6
Allen, zelfs met wat hulp, helaas niet de juiste positie kunnen vinden waar de ringleiding exact op het verste punt ligt om afgekoppeld te worden.

Komende week zal er een combiketel worden geinstalleerd en zal de boiler dus verdwijnen. Dat betekent dat er een oplossing moet komen voor de ringleiding. Gewoonweg afkoppelen is ivm legionelle zeker niet gewenst, dus wilde ik eens vragen of een van de volgende mogelijkheden kan. Ik heb eea met een plaatje geillustreerd. De huidige situatie met boiler (indirect gestookt) is als volgt:
1680517607127.png


Nu zijn er hopelijk 2 opties die werken:
1) beide leidingen gewoon doorverbinden aan de nieuwe combiketel. Volgens mij moet er voldoende stroming zijn om beide leidingen (22mm heen, 15mm retour) te laten spoelen. Ik kan evt eens in de x tijd een van de afsluitkranen dichtzetten om geforceerd een van beide leidingen te gebruiken.
1680517700700.png


De andere optie is eigenlijk hetzelfde, maar dan de pomp in stand te laten met een timer, om het nieuwe circuit te spoelen. Ik vermoed dat dan tussen het circuit en de ketel wel iets van een terugslagklep moet?
1680517814773.png


Hoor graag jullie mening!

dank!
 

ADDave

  • #7
Beide opties werken en mogen per definitie niet.
Je mag geen ringleiding maken, ook niet met pomp. Wat er dan over blijft is een afsluitkraan met daaronder een afvoer om zo te spoelen. Handmatig dan wel met een magneetklep+timer.

Let op dat de waterleiding de riolering niet mag raken. Hier moet dus ruimte tussen zitten, bijvoorbeeld door een trechterachtige constructie te maken op de rioolbuis.
 

Stijn81

  • #8
Dat is duidelijk. Ik ken inderdaad dat soort afvoer oplossingen, is ook nodig bij ontkalkings apparaten die niet in contact mogen staan met de afvoer.
Dat zal hem dan worden inderdaad.
Grt
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
In deze situatie is een dergelijk systeem niet gewenst en ook niet toegestaan.
Ook kan een combiketel niet worden gebruikt om legionella preventie op de juiste manier te laten werken.
Er zit voor u niets anders op om het op de juiste manier op te lossen om aan de NEN 1006 en bijbehoren te voldoen.
Laat een deskundige/ installateur er naar kijken om het op te lossen, een verkeerd aangelegde installatie zorgt voor ongezond water en dat is ook niet in uw eigen belang.

Vr Gr
 

Stijn81

  • #10
Dank, de installateur komt er sowieso bij voor installeren van de combiketel. Ik wilde weten of er zaken vooraf al gedaan konden worden. Dank voor de info
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu