Ringleiding drinkwater vraag

Trabbit

  • #1
In de badkamer moet ik het leidingwerk gaan aanleggen (wastafel, wc, douche en bad). Ik las dat tegenwoordig steeds meer een ringleiding systeem wordt geadviseerd. Als ik het voorbeeldplaatje in de handleiding van het product dat ik gebruik bekijk, vraag ik mij af hoe de doorstroming zal gaan. De aanvoer en retour komen op een sanitairverdeler uit.

Mijn vragen:
- wat wordt dan de toevoer en de retour?
- zal bij het aanzetten van de kraan niet aan twee zijden water worden aangevoerd? Indien dit zo is, kiest het dan niet de weg van de minste weerstand dus niet langs de overige tappunten (meest gebruikte tappunt moet aan het einde is het advies)?
- wat is jullie idee over deze manier van werken?

Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen.
 

Marcn88

  • #2
Dit is alleen zinvol als u ook een circulatiepomp gaat plaatsen icm een voorraad toestel zoals een boiler als u gewoon een combi ketel gebruikt kunt u de ww leiding gewoon 1x vanaf de verdeler naar het tappunt brengen
 

Trabbit

  • #3
Water voorziening werkt met een zelf afschakelende hydrofoorpomp (6bar), met daarachter een groot expansievat en dan de boiler.

Ik heb twee handleiding bekeken van Viega en Uponor, deze twee merken hebben het niet over een doorstroompomp, circulatie vindt op natuurlijk wijze plaats namelijk doormiddel van het open zetten van een kraan (liefst laatste in de schakel). Systeem zou dagenlang stilstaand water in een leiding naar een weinig gebruikt tappunt moeten voorkomen.
 

Marcn88

  • #4
Maar als u de kranen niet gebruikt hoe moet het water dan circuleren door de leidingen wat u hier heeft getekend is een dubbele ww leiding. een circulatieleiding is om een lange wachttijd op tappunten te voorkomen bv in hotels e.d dus dient er een pomp te zitten in de ww leiding die zorgt voor een continu circulatie in deze leiding waarbij er redelijk veel warmteverliezen zijn die weer bijgestookt moet worden
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Tegenwoordig worden installaties vaak stromend aangelegd.
Dat wil zeggen dat er achter ieder aansluitpunt de leiding in bijvoorbeeld een doorstroom muurplaat wordt gemonteerd. (twee leidingen)

Aan het einde van een leiding moet dan een tappunt worden gemaakt wat zeker vaak gebruikt wordt.

Zodoende is dan verzekert dat het water in de leiding voldoende wordt ververst en geen doodeind stukken ontstaan.

Bij het laatste tappunt stopt de dubbele aansluiting dan.
Op alle andere tappunten is dan alleen een heel korte afstand naar de uitloop van een kraan en stroomd het water achter de aansluitingen langs naar het laatste tappunt.

Vr Gr en succes ermee
 

Trabbit

  • #6
Bedankt voor de reactie, het ontwerp spreekt me wel aan. In de badkamer wordt de douche het meest gebruikt, verlies ik in dit systeem niet meer druk en/of warmte bij de laatste schakel dan bijvoorbeeld een T-stuk systeem ?
 

Marcn88

  • #7
Voor een normale badkamer is dit niet nodig en kunt u de leidingen gewoon van 1 punt halen of werken met t stukken u zult namelijk beide tappunten regelmatig gebruiken en doorlussen heeft zo ook zn nadelen bij gebruik van wastafel en douche tegelijk of wastafel en toilet ivm wegvallen druk
 

Trabbit

  • #8
Ik wil je niet tegenspreken, maar in de technische handleiding van Viega staat bij ringleidingsystemen juist:
"Optimale doorstroming en gelijkmatige druk- en warmteverdeling. Door het geringe drukverlies in ringleidingsystemen t.o.v. serie-/T-stuk-installaties(ca. 60 % lager) kunnen aanzienlijk meer
sanitaire toestellen worden aangesloten."


Ook wordt in de technische documenten van Uponor en Viega een eensgezinshuis en dus een badkamer als voorbeeld genomen. Ik ben nu niet gebonden aan een oud systeem dus zou het zo goed mogelijk willen aanleggen.
 

Stijn81

  • #9
Ik zit met hetzelfde probleem/vraag. Heb nu de ringleiding dichtgezet en pomp uitgezet (eens per dag laat ik even lopen ivm legionella). Dat scheelt 4m3 gas per dag. Met de huidige gasprijzen als snel een tientje per dag. Comfort is nog steeds prima. Paar seconden langer wachten op warm water is geen probleem.

ik wil graag de boiler ook weg en de ketel laten vernieuwen. Dan moet alleen de ringleiding ook worden afgedopt bij verste punt. Dat kunnen er bij mij 2 zijn. Voor ik de muren open breek: weet iemand een handigheid om te bepalen waar het laatste tappunt van de ringleiding ligt? Ik heb helaas geen installatie tekeningen.

dank
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Reageren op een bericht van 5 jaar oud heeft weinig nut.
Het beste kun je zelf een nieuw topic openen voor je vraag.
 

Stijn81

  • #11
Done! Dankje
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu