Renovatie toilet

Bassie1988

 • #1
Beste medeklussers,

Dit is mijn eerste topic, dus ik zal me even kort voorstellen. Ik ben Bas, 29 jaar en ben graag aan het klussen. In april ben ik verhuisd naar mijn huidige woning waar het een en ander aan gedaan kan worden. De woning is uit het jaar 1958. Nu is het toilet beneden aan de beurt en daar kan ik jullie hulp wel voor gebruiken! :wink:

In de huidige opstelling zit links achterin (vanuit de deuropening) de afvoerbuis van de badkamer er boven. Deze wil ik vervangen voor een bredere afvoer, zodat ik boven een toilet kan plaatsen in de toekomst.

Het inbouwreservoir wordt nog een stukje in de muur geplaatst om wat extra ruimte te besparen. De muur erachter is ongeveer 13 centimeter dik, ik wil hem 4 a 5 centimeter inslijpen / uithakken.

De afvoer van het huidige toilet zal ook nog zeker 20-25 centimeter naar achteren moeten, gezien de pot nu bijna 15 centimeter van de muur staan met het reservoir (geen idee welke pannenkoek dit ooit zo heeft gebouwd :roll: ). Kan ik in de betonnen vloer nog een waterleiding aantreffen, gezien de hoofdkraan naast het toilet zit?

Mijn idee is om een vlakkanaal van 111x54 mm te gebruiken voor de afvoer van boven, zodat ik de voorzetwand van het toilet gelijk kan houden, dit lijkt me mooier dan nog een keer verspringen voor een paar centimeter. Hieronder vind je een illustratie (gemaakt in paint,verwacht geen bouwkundige tekening :P )Mochten jullie nog vragen of tips hebben dan hoor ik het graag!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Is je standleiding van asbest? Dan móet je een vergunning aanvragen om deze te (laten) verwijderen.

Daarnaast moet je voor je riolering geen koker gebruiken. Dat is 100% garantie op verstoppingen, met daarbij kans op lekkage.
 

Bassie1988

 • #3
Als ik een vlakkanaal gebruik is het alleen voor dit staande stuk. Er zijn verloopstukken voor naar een ronde afvoer. Boven het plafond en onder de vloer wordt het dus sowieso standaard 110mm afvoer. Of is dit alsnog een slecht idee?

Ik denk dat het inderdaad asbest is, helaas.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Leiding voor vloeistoffen = altijd rond. Luchtkanalen worden soms als koker uitgevoerd, idd om ruimte te besparen. Echter ook hier heeft rond de voorkeur.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Ik vermoed dat in de vloer of er net onder een loden leiding zit voor de aansluiting van je toilet.

Hier zit vaak nog een aan sluiting op aan gemaakt.

Dus je moet wc los halen en eerst eens gaan kijken hoe dit zit.

Ook wil het soms zijn dat dit ook eternit(astbest) is of soms ook wel gietijzer.

je kunt de afvoer van boven ook in een 75 mm pvc buis laten lopen.
En geen geknoei met een 111x54 ventilatie pijp waar je toch niet overkan verlopen naar riool buis.
 

Bassie1988

 • #6
Bedankt voor de reacties tot dusver! Bedoel je dat ik van de 110mm vanaf het toilet straks over kan gaan naar een 75mm? Zorgt dit niet voor verstoppingen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #7
75 mm, is wel te klein voor een toilet afvoer @ Henk
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #8
Kleinste maat, voor een toilet afvoer, is 90 mm.
 

Bassie1988

 • #9
Oké, ik heb nog even wat gelezen betreffende de leidingen. De standleiding die er nu in zit is 70-75mm. Daar zit alleen de douche en een wasbak op. Hier komt straks alleen een toilet en een wasbak op. In de kleinste slaapkamer heb ik mijn wasmachine staan, aangesloten op een 75mm afvoer. Dit is een aparte afvoer en gaat ook recht naar beneden naar de kruipruimte. Deze heb ik zelf gemaakt, ik weet dus dat deze niet op de andere standpijp zit. Dit wordt de nieuwe badkamer waar een douche en een ligbad in komen.

Kan ik er vanuit gaan dat een 90mm afvoer genoeg is voor alleen een toilet en een wasbak? Deze gaat recht omlaag de vloer in en dan in een gresbuis. Op deze manier zou ik de uitbouw van het reservoir en de koof van de afvoer gelijk kunnen houden.

Zoals jullie kunnen zien is het plafond (vloer onder douche) goed rot. Er bleek een lek te zitten rond de afvoer van de douche, deze is inmiddels wel gemaakt.

Nog een vraagje; is het beter om de PVC met elkaar te verlijmen of om Manchetmoffen te gebruiken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Wat je ook kiest, in ieder geval moet je wel de rotte delen van de vloer herstellen...
 

Bassie1988

 • #11
Dat gaat sowieso nog gebeuren, maar de badkamer is voor latere zorg.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
@peter ik had gelezen afvoer badkamer dus bad en douche maar niet goed gelezen dat er ook nog een toilet in komt :oops:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #13
Kan gebeuren @ Henk :wink:
 

Bassie1988

 • #14
De afvoer van de douche is inmiddels verwijdert uit de hoek (ik heb er zolang een 40mm afvoer in gezet om toch te kunnen douchen). Echter zit er nog een stuk in de betonnen vloer. Deze afvoer is ongeveer 70mm en moet dus zeker 90mm worden. Hoe kan ik dit realiseren? Ik denk dat ik (een deel van) de betonnen vloer weg zal moeten hakken en slijpen, gezien ik de nieuwe afvoer ook op de hoofdafvoer aan moet sluiten? Kan ik dit zomaar doen of moet ik rekening houden met wapening in de vloer?

De hoofdafvoer is hoogstwaarschijnlijk een gresbuis, gezien die in de kruipruimte ook het geval is. Ik ga er niet van uit dat dit 4 meter verderop anders is, maar ik hoop het wel.. :roll:

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #15
Zo te zien, is het stuk buis wat in de beton zit geen gresbuis, maar asbest buis.
 

Bassie1988

 • #16
Dat klopt @Peter, dat is bekend uit voorgaande berichten. Dit is de oude standpijp van de douche, de gresbuis is de horizontale buis onder mijn toiletvloer waar ik mijn nieuwe (en bredere) afvoer dus op aan wil sluiten. Maar mijn vraag voor nu is; hoe kan ik een bredere afvoer plaatsen? Gat uithakken?
 

Bassie1988

 • #17
Inmiddels heb ik ook de waterleiding vervangen. Het was nog even pielen in het hoekje, gezien daar een oude 14mm leiding zit. Hier ik heb een mofje op gesoldeerd en daar overheen een knie van 15mm. Een kleine ruimte om in te werken, maar het zit allemaal netjes dicht. Er is ruimte genoeg om de afvoer er langs te plaatsen, maar dat is voor na de Kerst.Iedereen alvast hartstikke bedankt voor de hulp en adviezen! Ik wens jullie een fijne Kerst!
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #18
En na de Kerst even de boel netjes beugelen om geklapper van de leiding te voorkomen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #19
IK zou ook al die knelkoppelingen vervangen, door soldeer koppelingen.
Zeker als je er straks niet meer bij kunt.
Knelkoppelingen mogen niet weggewerkt worden achter een muur of onder een vloer.
 

Bassie1988

 • #20
Ik heb voor knelkoppelingen gekozen omdat de leidingen verder niet meer zullen bewegen, buiten de krimp- en trekspanning, maar dit zal minimaal zijn. Het zijn degelijke koppelingen, geen rommel van een wannabe bouwmarkt, maar kwalitatief goed. De koppelingen blijven vrij, worden dus niet in beton o.i.d. geplaatst. Ik ga de leidingen nog wel verder vastzetten, deze materialen moet ik nog halen. Alles op z'n tijd😉
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu