Renovatie doorgezakte dakgordigen en nokbalk

Knooploos

  • #1
Hallo, heeft iemand ervaring heeft met het renoveren van verzakte dakgordingen?
Ons huis is ongeveer 60jaar oud, de conditie van het dakhout; gordingen, spanten en ruiters, etc., is nog heel goed alleen zijn de gordingen en nokbalk tussen de spanten plaatselijk tot 7cm doorgezakt. Dat is aan de buitenkant goed zichtbaar wat ons erg stoort.
Ik ben van plan om de verzakte gordingen vanaf de zolderkant met vijzels langzaam omhoog te duwen en in die conditie de bestaande gordingen te verstevigen met nieuwe gordingen. De oude en nieuwe gordingen worden met M12 draadeinden aan elkaar bevestigd. Tevens zou ik de gordingen kunnen verstevigen door deze te verbinden met onder 45 graden geplaatste balken van gording naar gording
Ik hoop dat ik de situatie en mogelijke oplossing duidelijk genoeg heb voorgesteld.
Heeft iemand ervaring met deze methode?
 

Tiho

  • #2
Zeven cm. zegt u wat is er dan nog goed aan als ik dat mag vragen?

Dat is nl ook niet iets wat u zomaar ff omhoog gaat vijzelen. Het hele dak zal aan deze stand gewent zijn zeg maar, dat kunt u niet plaatselijk omhoog gaan drukken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Dat is best te doen als het langzaam gaat, dus niet in 1 keer, gebeurt wel vaker.
Wel eerst een bouwkundige raadplegen voor u dit gaat doen, op de blinde gok is het niet verantwoordt.

Geeft de bouwkundige aan dat het zo niet kan dan de pannen en de panlatten verwijderen, planken aan de sporen schroeven om het recht te maken, panlatten er weer op en pannen hangen.
 

Knooploos

  • #4
Hallo Tiho, Bedankt voor je reactie.
7 cm omhoogdrukken over een lengte van 4oo cm. is geen probleem alleen doe je daar enkele maanden over en elke week de beide spieen wat verder aantikken. Dat heb ik al gedaan tot 11 cm over een lengte van 5m. De betreffende gording door en door nat maken helpt ook. Het is wel noodzakelijk om de betreffende gording te versterken met een nieuwe gording anders buigt deze belist weer terug.

Hallo Jan, Ook jij bedankt voor je reactie.
Jouw tweede methode is zeker een optie alleen moet ik niet alleen de pannen en daklatten verwijderen maar ook nog de eterniet platen die op de ruiters getimmerd zijn en die er zeker niet heel vanaf komen. Ook denk ik dat ik de bestaande doorgezakte gordingen in ieder gevan extra moet verstevigen.
Welke plankdikte zou je dan adviseren bij een ruiterlengte van ca. 5m.?
 

Knooploos

  • #5
Wat denken jullie trouwens van het idee om alleen de ruiters aan de binnenkant (zolder), ter plaatste van de doorgezakte gording, omhoog te drukken (komt los van gording) te ondervullen en opnieuw te bevestigen aan gording. De opvulhoogte zal varieeren van 1 tot 6cm. In dat geval hoeven de pannen, panlatten en eternietplaten niet verwijdert te worden
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik denk dat voor de gelijkmatigheid het beter is de gordingen naar buiten te drukken en de ruiters, of zoals ik ze noem de sporen, mooi te laten zitten.
Het lijkt me ook veel minder werk alleen de gordingen naar buiten te drukken.
De dwarsbalken zou ik zeker toepassen, anders gaat het misschien opnieuw iets verzakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu