Levert polystyreen bezwaar op bij renovatie plat dak

Paul Koopman

  • #1
De huidige opbouw van ons platte dak is: dampremmende laag; afschotisolatie polystyreen van 150mm naar 100mm; Timberpol en toplaag bitumen APP. De dakbedekking ligt er 23 jaar op en is aan renovatie toe. Op het bestaande dak kan je zien dat er op het bitumen spanning heeft gestaan, er zijn opstaande ribbels en blazen ontstaan. Wij hebben 3 dakdekbedrijven op bezoek gehad. Bij renovatie zal het oude dak blijven bestaan, ribbels en blazen zullen worden opengesneden. Een laag PIR-platen met daarop de bitumen (SBS) toplaag zal worden aangebracht. Nu heeft één van de bedrijven zich teruggetrokken. Men attendeerde ons op een opmerking op een site van een fabrikant, dat polystyreen nooit in een warm dak geplaatst mag worden. Dat zij daarom niet garant kunnen staan voor de voorgestelde aanleg van het nieuwe dak. 100% garant staan wordt alleen geboden wanneer de polystyreenisolatie+ de oude toplaag worden verwijderd en dan verder met een herstart met de PIR-platen. De overige dakdekbedrijven (goed bekend staande bedrijven) zien in de bestaande polystyreenisolatie geen enkel probleem, zij gaan bitumen SBS gebruiken en staan zonder problemen garant. Zij zeggen dat de spanning in het bitumen niet is ontstaan door de combinatie polystyreen en bitumen, maar dat het het gebruikte materiaal is en/of mogelijk een verkeerde aanleg destijds. Hamvraag voor ons is nu: gaat die polystyreen in de toekomst nu wel of geen problemen in de toekomst opleveren. Kan iemand ons een sluitend advies geven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Paul Koopman schreef:
Op het bestaande dak kan je zien dat er op het bitumen spanning heeft gestaan, er zijn opstaande ribbels en blazen ontstaan.
Het enige wat ik durf te beweren, er geen zitten geen blazen in jouw dakbedekking.
Maak is een foto van de spanning, ribbels en de blazen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hebben ze ook een reden gegeven waarom er geen polystyreen in zou mogen zitten?
Heb je bijvoorbeeld de website waar dat staat? (als je bang bent om reclame te maken, dan graag via pb, dan knip en plak ik de belangrijke delen hier wel weer)

Wat vocht betreft zie ik geen probleem, het wordt er alleen maar beter op als er een flinke laag PIR bijkomt.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
ik kan mij wel voorstelle dat de polystyreen deels zal wegsmelten door de warmte die ingebracht wordt met het branden van een bitumen dakbedekking, ik heb dan ook mijn twijfel of er nu wel een bitumen toplaag opligt.
ook gezien u aangeeft rimpels en blazen lijkt me dit meer een epdm of pvc dakbedekking
 

Paul Koopman

  • #5
Beste Marc,
Nee, het is geen EPDM of PVC dakbedekking. In de oude offerte jaar 2000 zie ik staan: Toplaag van gebitumeerd polyestermat APP, volgens code VB 460 A24 in de gemineraliseerde uitvoering, vol en zat gebrand met verspringende dwarsoverlappen.
 

Paul Koopman

  • #6
Beste Wgb,
Zie de twee toegevoegde foto's.

IMG_20230527_110907~2.jpg IMG_20230512_122313~2.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Paul Koopman schreef:
Zij zeggen dat de spanning in het bitumen niet is ontstaan door de combinatie polystyreen en bitumen, maar dat het het gebruikte materiaal is en/of mogelijk een verkeerde aanleg destijds. Hamvraag voor ons is nu: gaat die polystyreen in de toekomst nu wel of geen problemen in de toekomst opleveren. Kan iemand ons een sluitend advies geven.
Ik kan dat ook niet. Maar wie weet is er iemand die dat wel weet.
Ik zie in ieder geval geen blazen maar wel plooien.
Wat mij opvalt is dat het op het beruchte deel nog steeds water staat
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bedankt voor de link via pm.
Het enige wat daar staat is inderdaad dat is mag: " XPS mag niet in een warm dak geplaatst worden. Daar kies je het best voor ..."
In het voordelenlijstje daar staan wel een paar dingen die geen probleem zijn.

Ik gok dat het iets met de temperatuur te maken heeft. Eps kan tot 70 a 85 hebben. Zo warm kan het worden op een plat dak vol in de zon. Bitumen erop branden is ook een probleem.
Maar als er PIR overheen komt is dat geen probleem meer.

Hier een stuk over eps en bitumen: https://www.dakweb.nl/roofing-holla...n-bitumineuze-dakbedekkingssystemen/l10765c20

Goeie kans dat deze fabrikant geen zin heeft in aansprakelijkheid en zegt dat het simpelweg niet mag.

ps. Wat is bij jou het plan met de dakrand. Met PIR erbij zal die hoger gemaakt moeten worden. Dat kan flink werk zijn, dan is helemaal overnieuw beginnen misschien niet eens veel duurder.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Paul Koopman schreef:
De dakbedekking ligt er 23 jaar op en is aan renovatie toe. Op het bestaande dak kan je zien dat er op het bitumen spanning heeft gestaan, er zijn opstaande ribbels en blazen ontstaan.
Dat artikel is van 1997, toch.
Jackd schreef:
Ik gok dat het iets met de temperatuur te maken heeft. Eps kan tot 70 a 85 hebben. Zo warm kan het worden op een plat dak vol in de zon. Bitumen erop branden is ook een probleem.
Zou je dan dit beeld kunnen krijgen als het dak zo warm wordt.
Bitumen op EPSplaten branden is dusdanig geoptimaliseerd dat je heden ten dage niet meer van een probleem kan spreken.
Jackd schreef:
XPS mag niet in een warm dak geplaatst worden. Daar kies je het best voor ..."
Ook nieuw voor mij. "Mag niet" dat is nogal wat.

Ja sorry voor mijn opmerkingen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik denk ook alleen maar hardop, de reden waarom geen eps weet ik niet, dat 2 van de 3 bedrijven van de vraagsteller het wel gewoon willen doen zegt ook wel wat. Veel verkopers hebben er geen probleem mee.

@Wgb: als je die zin in google invoert vind je zo de website waar die vandaan komt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Het zal wel door de moderne, intelligente manier van info verzamelen zijn ontstaan. "Mag niet" het systeem is nog net niet intelligent genoeg om de zin samen te stellen tot beter niet.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
11
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu