Rookkanaal renovatie - Alle tips en opmerkingen zijn welkom!

sdk

 • #1
Beste mensen,

Ik ben bezig met het renoveren van het rookkanaal in mijn huis, hiervoor heb ik op de begane grond de schouw gesloopt en op de eerste verdieping wat stukken uitgekapt. Ik weet nu niet goed wat wijsheid is voor het laatste stuk op zolder / het dak, en ook niet precies wat voor rookkanaal ik het beste kan gebruiken. Er moet een houtkachel op kunnen met een maat van 150mm.

image006.jpg
image007.jpg
image008.jpg

Benedenverdieping. In het (holle baksteen) plafond zit een groot gat met links een stalen 110mm buis voor ventilatie en rechts zat een 110mm buis tot aan de kachelaansluiting (heb ik al verwijderd). Daartussen zitten een paar stenen gemetseld. Op de eerste verdieping zit een gemetselde koof waar verder niets in zit behalve nog 1 van de 2 stalen buizen.

image001.jpg
image002.jpg

Eerste verdieping, de stalen buis zat in het cement (ik neem aan cement?) deel geschoven. Dit loopt door naar zolder. De diameter is krap 150mm, dus een dubbelwandig geisoleerde pijp past er sowieso niet in.

image003.jpg
image004.jpg

Op zolder loopt het kanaal rechts, het vreemde is dat er een gat in zit (waar een roostertje voor zat, dat heb ik even weg gehaald).De twee luikjes daar zit niets achter, dus er is denk ik al eens aan gewerkt. Wat zou ik het beste kunnen doen? Het schuine gedeelte ook slopen? Van bovenaf de zaak bekijken (ik klim liever niet het dak op als het niet echt moet)?.

Alle tips en opmerkingen zijn welkom!

Groet,
Sjef.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Ben je ook bedacht op de mogelijke aanwezigheid van asbest in dit kanaal. De woning lijkt me op basis van de foto's oud genoeg dat er nog wel eens asbest toegepast zou kunnen zijn?
   

  sdk

  • #3
  Hoi vonkentrekker, ja daar ben ik op bedacht. Het dakbeschot van de woning (uit 1957) is ook met asbest uitgevoerd, dus het zou zomaar kunnen. Enig idee hoe ik dit zou kunnen zien? Het ziet er uit als cement, zou asbest in kunnen zitten misschien. Is dat op een of andere manier uit te vinden dat je weet?
  EDIT: Ik heb een lab gevonden waar ik een monster naar toe kan sturen. Ik ga een stukje uit de 'cementen' buis naar ze sturen.
   
  Laatst bewerkt:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu