Dakrenovatie aantal vragen

KlusDek

 • #1
Hallo,

Binnenkort krijgen wij zonnepanelen op ons platte dak (+/- 25m2). Dit dak is een dakopbouw op de 1e verdieping en is ongeveer 20 jaar oud.
De bestaande laag dakbedekking is toe aan vervanging. Daarbij brengen we ook direct isolatie (7 cm pir) aan. Het dak is op dit moment niet voorzien van isolatie.
Van het bedrijf dat de zonnepanelen levert kregen wij het advies om bovenop de nieuwe dakbedekking ook een aantal centimeter XPS aan te brengen. Dit zodat het dak in de zomer niet zo warm wordt en de zonnepanelen beter blijven werken.

Als we dit zouden doen komt het dak er zo uit te zien. Van onder naar boven:
1. Gipsplaat
2. Draagbalken
3. OSB
4. 7cm pir
5. Bitumen dakbedekking
6. XPS-platen (5 cm?)

Nu zit ik met een aantal vragen:

1. Is het inderdaad verstandig om voor lagere temperaturen op het dak XPS platen te leggen op het dak?
2. Als het verstandig is zit ik met een aanvullende vraag. Op het XPS komen dan de zonnepanelen met een ballastsysteem. Daarmee ligt het XPS voldoende vast op het dak zodat geen grind o.i.d. meer nodig is. Maar moet ik aanvullende maatregelen nemen om te voorkomen dat er nog zonlicht bij de platen kan komen? Iets als gronddoek?
3. Ik weet dat XPS niet bepaald brandwerend is. Is het nog nodig om in deze constructie aanvullende brandwerende platen o.i.d. te plaatsen? Of is deze combinatie voldoende?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Een dampdoorlatende folie of vlies zodat het vocht boven de dakbedekking en de materialen op het isolatie materiaal enigszins kunnen uitdampen. XPS moet tegen UV straling worden beschermd.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu