Dak binnenkant naisoleren, buitenkant unilin renovatieplaten

Maaike75

 • #1
Ik zou graag i.v.m. geluidsisolatie de binnenkant van mijn dak willen isoleren. Nu heb ik al veel mensen gesproken maar veelal spreekt elkaar tegen.
Het is een vrijstaand huis zonder buren dus het betreft geen contactgeluid maar voornamelijk wegverkeer/omgevingsgeluid. (voorheen was het dak van binnenuit geïsoleerd met dikke glaswol maar door aantasting van een boktor is de gehele isolatie binnen eruit gehaald i.v.m. bestrijding boktor en daarna van buitenaf geïsoleerd).

Ik wil aan de binnenkant steenwol of enig ander geluidsisolatie tegen mijn dakbeschot maken (of met een ruimte tussen steenwol en dakbeschot) en afwerken met gipsplaat, osb of een andere afwerkplaat. Het dak is al aan de buitenkant geïsoleerd met unilin renovatieplaten.

Nu komt mijn vraag: Moet ik klimaatfolie aanbrengen tussen gipsplaat en rotswol ivm leefvocht? Of is dit niet nodig omdat het koudste punt/dauwpunt niet aan de binnenkant van het dak is maar aan de buitenkant in de renovatieplaten waardoor er sowieso geen condensatie ontstaat?
Of heb ik dit helemaal verkeerd en is het koudste punt bij het houten dakbeschot waardoor condensatie gaat onstaan?
Ik hoor graag naar jullie expertise en wijsheid in deze. Tips zijn ook zeker welkom betreffende geluidsisolatie. (mocht er een goedkopere oplossing zijn voor geluidsreductie dan hoor ik dat graag)

mvg maaike

Dak achter isolatie.jpg Dak binnen slaapkamer 1.jpg Dak binnen slaapkamer 2.jpg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #2
Door extra isolatie toe te voegen, verplaats je het dauwpunt verder naar binnen. Een klimaatfolie is dan dus wel nodig.
 
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #3
Ik ga binnenkort hetzelfde doen en had hier en op de Belgische zustersite als eens rondgevraagd. Beste en goedkoopste is steenwol en gipsplaat (absorptievermogen en massa). Je kunt het nog beter maken door meer steenwol of twee lagen gipsplaat te gebruiken.
Belgische specialist gaf aan dat de vuistregel in dit geval is dat wanneer de toegevoegde isolatie meer dan de helft van de isolatiewaarde heeft van de isolatie die je al hebt je zeker folie moet toepassen (je kunt het uiteraard ook met een rekentool narekenen om zekerheid te hebben).
Ik heb zelf uiteindelijk besloten bovenop 10 cm eps-sandwichpanelen (huis uit 1994) die ik al had 12 cm steenwol en dan gipsplaten te doen (met folie ertussen). Doel is vooral geluidsisolatie (ook buitengeluiden, net als bij jou), maar dan zit ik met mn thermische isolatie ook meteen al iets boven wat ze bij nieuwbouw doen. Als je iets doet kun je maar beter meteen helemaal up to date zijn.
 
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Maaike75

 • #4
Heel erg bedankt voor jullie reacties. Zal morgen eens gaan oriënteren op klimaat folie
 

Maaike75

 • #5
@Impie bedankt, lees nu dat inderdaad klimaatfolie de beste optie is. @Edwinnn plaats jij de steenwol tegen het dakbeschot of laat jij ruimte tussen dakbeschot en steenwol? Zou ik ook nog een berekening moeten maken of de binnenkant isoleren niet te zwaar wordt voor het dak?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #6
Ik heb zelf bouwtekeningen die aangeven met hoeveel kilo per m2 het dak belast kan worden en bovendien stalen spanten die wel wat kunnen hebben.
Bij een ouder huis is dat wellicht anders en kun je er misschien even door iemand naar laten kijken. Als je steenwol tussen balkjes gaat plaatsen, daaroverheen een regelwerk en dan de gipsplaten en afwerking heb je toch heel wat gewicht. En die nieuwe renovatieplaten liggen ook nog boven op jouw dak.
Er hoeft geen ruimte tussen dak en isolatiemateriaal te zitten. Meestal heb je wel wat ruimte tussen de folie en de afwerking, nl. door het regelwerk om de gipsplaten aan te bevestigen. Bevestig ze niet op de gordingen, want ik gok zo dat daar wel eens wat krom en scheef kan zitten.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Impie schreef:
Door extra isolatie toe te voegen, verplaats je het dauwpunt verder naar binnen. Een klimaatfolie is dan dus wel nodig.
Beste @Impie: Waar baseer je deze stelling op?
 
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Maaike75

 • #8
@Edwinnn ja idd dacht ik ook. Denk dat ik toch even een aannemer moet raadplegen voor zo'n berekening. Dankjewel voor je reactie.
@Walker , nu wordt ik wel nieuwsgierig
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Als het dauwpunt zich nog in de dampdichte purisolatie bevindt, is er niets aan de hand. Zonder dauwpuntberekening zeggen dat je klimaatfolie toe moet passen is te kort door de bocht.

De basis is in alle gevallen: Binnen (damp)dichter dan buiten.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #10
Of je risico hebt op condensatie hangt ook af van het gebruik van de ruimte. Als het een zolder is die je niet verwarmt is er weinig risico (lage temperatuur). Is het een zolder waar je was ophangt of er iemand slaapt wordt het al een ander verhaal (hoge luchtvochtigheid). Als je de ruimte in deze tijd van het jaar verwarmt tot 20 graden en er mensen verblijven is de kans zeer groot dat je op den duur problemen krijgt zonder folie. Ik gebruik mijn zolder als werkkamer en logeerkamer en wil die gewoon lekker warm kunnen maken als het nodig is; dus gekozen voor zekerheid en ga alles dicht maken. Heb het niet berekend, maar met een dauwpunttabel in de hand en na meten van luchtvochtigheid van de ruimte en van de temperatuur van de binnenkant van het dak in de winter leek het risico me te groot.
Als je aannemer (of het bedrijf dat je dak destijds geisoleerd heeft?) naar je constructie kijkt ivm de belasting kan hij je misschien ook adviseren over gebruik van folie, of beter nog, een berekening maken.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #11
Die stelling van mij is gebaseerd op een aantal aannames, waaronder dat de volledige ~16cm opgevuld gaat worden. Er wordt niet genoemd hoe dik de isolatie van buitenaf is, maar een dergelijke hoeveelheid isolatie van binnen toevoegen zal het dauwpunt aanzienlijk verplaatsen - dat lijkt me vrij logisch.

Wat betreft de dampdichtheid: natuurlijk moet je ernaar streven om de binnenkant dampdichter te krijgen dan de buitenkant, maar dat is in dit geval wat lastig aangezien die renovatieplaten al dampdicht zijn. Dan is een klimaatfolie de veiligste optie lijkt me.
 
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Er wordt regelmatig een site aanbevolen die zou ik maar eens gaan gebruiken als ik jouw was.
Daar kan je lekker mee spelen en zien wat er in een constructie gebeurd. Van harte aanbevolen.
 
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #13
Dan heb je het over deze, neem ik aan:
 
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #14
Inderdaad. Zover ik weet is dit de enigste.
 
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Landhuisje

 • #15
die site is super handig! Weet iemand toevallig een soortgelijke site / tool maar. dan voor geluidsisolatie met verschillende materialen? Of nog beter een combinatie van geluid en thermische isolatie?
 
 • Like
Waarderingen: Maaike75

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu