Schoorsteen renovatie en asbest verdacht materiaal?

Spostma85

 • #1
Beste forumleden,
Ik wil mijn rookkanaal renoveren met een flexibel dubbelwandige pijp. Dit omdat ik een vermoedelijk asbesthoudende pijp boven het plafond heb zitten met diameter 20cm. Niemand wil die nog vegen.
Nu vraag ik mij af of de volgende materialen ook asbesthoudend kunnen zijn omdat ik daar bij of aan moet komen voor aanpassingen.
Het ene materiaal is een grijs kleurige vezelplaat die tegen het plafond zit rondom de schoorsteenpijp. Deze plaat zit niet in de rest van het plafond zo lijkt het.
De ander is de uitmonding bovenop de schoorsteen, die afgeslepen moet worden om de afdekplaat van het eindstuk er netjes op te krijgen.

Moet ik mij ergens zorgen om maken?

Mijn bedoeling is om in de opening in het plafond een koof te maken van brandwerend materiaal, aangezien het een houten plafond betreft. Dan zorg ik ervoor dat de Koof 40cm onder het plafond uit komt en dat in de koof een dubbelwandige pijp zit. Ik meende dat dit dan voldoet aan het bouwbesluit?
De afstand van het rookkanaal tot aan de plafond balk is tenminste 10cm, en tot aan de schrootjes 13cm gemeten vanaf de 20cm dikke pijp die in het plafond begint. De pijp naar de kachel is smaller dus nog meer ruimte.
De huidige pijp loopt op de verdieping in een kledingkast naar de nok. Hij loopt wel langs betimmering die niet brandwerend is. Gips en hout. Aangezien ik een dubbelwandige RVS buis hier doorheen trek geldt dit dan als een omkokerd kanaal en kan de betimmering zo blijven?

Verder heb ik een bestaande godin kachel met 11cm uitlaat. Om klaar te zijn voor een toekomstige kachel wil ik de 110 uitlaat vergroten naar 150 en die doortrekken tot bovenaan. Er zitten 2 bochten van 30 graden boven het plafond omdat de pijp het dak volgt tot in de nok.
Geven deze factoren een verminderde trek? Is een trek kap dan geadviseerd?
Schoorsteen steekt zeker 50cm boven nok uit en woning staat vrij in landelijke omgeving.
Er zit een sierkap op en vonkengaas ivm rieten dak.

Zie foto's.

Ben benieuwd naar jullie reacties, waarvoor alvast dank.

Mvg,

Sander Postma

IMG20210927122448.jpg IMG20210927122625.jpg IMG20210923150750.jpg IMG20210919135806.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Plaat op foto1 is houtwolcementplaat, niet verdacht.
  Pijp is 99% zeker asbest houdend
   
  • Like
  Waarderingen: Spostma85

  Spostma85

  • #3
  Beste Rola,
  Dank voor uw snelle reactie.
  Als de pijp die uit de schoorsteen steekt asbest verdacht is, en ik die beter kan kan laten zitten, hoe kan ik dan het eindstuk van het flexibele kanaal bovenaan netjes en dicht afwerken?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Bovenzijde is een gres schoorsteenpot, daar zit geen asbest in, in de pijp wel.
   
  • Like
  Waarderingen: Spostma85

  Spostma85

  • #5
  Dank Rola!

  Volgende vraag uit mijn inleiding is of ik zonder (trek)problemen direct achter de kachel een verbreding kan toepassen van 110 naar 150, zodat ik het nieuwe rookkanaal volledig in 150 mm kan maken?
  Dat is namelijk wel een gangbare maat tegenwoordig.

  Mocht dit in combinatie met de andere factoren, 2x 30 graden bocht en totaal 7 meter kanaal, trek problemen geven is een trek kap dan aan te raden? Of kan ik beter de ruimte tussen flexibel dubbel RVS en oude (asbestcement) pijp opvullen met hittebestendige isolatie korrels zodat de rookgassen minder afkoelen?

  Hoor het graag.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Dat weet ik niet, je kan dat bijvoorbeeld je navragen bij de leverancier van de kachel. Eea is oa afhankelijk van het vermogen van de kachel.
   

  Spostma85

  • #7
  @ Rola, ik zal het bij de fabrikant navragen.

  Weet iemand ook of de oude schoorsteenpijp geldt als omkokering van de nieuwe pijp die ik erdoor trek? Zodanig dat dit dan geen extra isolatie o.i.d. behoeft?
  Maakt het in de nieuwe situatie dan nog uit dat de omkokering (oude kanaal) langs hout loopt? Zie foto's.
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
  Nee dit is niet afdoende, ook zou er asbest vrijkomen bij inzetten flex. die kachel kan zonder probblemen op 150 branden je kan nooit controleren of het flex gecentreerd word met name door de bochten zou het flex tegen de asbest aanzitten en door spanning de asbestbuis knappen
   

  Spostma85

  • #9
  Beste GDelea,

  Dank voor uw reactie.
  Duidelijk dat de inzet flex niet goed te centreren valt. Al zal ik dat wel zoveel mogelijk proberen. 1 bocht zit boven plafond dus daar kan ik nog handmatig bij. De ander zit ter hoogte van de nok, daar kom ik nooit bij.
  Als ik de asbest pijp ook omkoker met Promatect, is dat dan een oplossing? Is dat noodzakelijk aangezien de asbest pijp ook al brandwerend is. Is tenslotte een schoorsteen.
  Asbest pijp verwijderen is niet mijn bedoeling.
  Die flex erdoor trekken dat zou kunnen beschadigen. Maar wellicht kan ik daar wat aan doen door iets van onbrandbare stukken steenwol o.i.d. om de flex te wikkelen en dan door de asbest pijp trekken? Zomaar een idee, om beschadiging te voorkomen.
  Of een iets kleiner diameter flex nemen om spanningen te minimaliseren?

  Hoor graag hoe dit op te lossen..
   

  Spostma85

  • #10
  De asbest pijp is 200mm en de inzet flex 156 mm, of eventueel nog maatje kleiner. Bochten zijn maar 30 graden. Hoe kan dat zoveel spanning geven, uitzetten dat de asbest pijp knapt??
  Dat snap ik niet.
   

  Spostma85

  • #11
  Iemand nog een reactie?

  Is het nodig om een 150mm flex inzetstuk te centreren in een 200mm rond rookkanaal (asbestcement)??
  Er is immers ruimte over voor eventuele uitzetting?
   

  Sander 1972

  • #12
  Die dia meter is voor een schoorsteen te klein en is vragen om moeilijk heden., Kijk of die oude pijp op een verantwoorde manier er uit kan
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
  Waar de flex de buiten buis raakt, wordt deze plaatselijk behoorlijk warm. Door de grote temperatuurverschillen kan de buiten buis scheuren.
  Zit er geen binnenbuis in, dan wordt de buitenbuis egaal warm.
   

  Spostma85

  • #14
  Dank voor de reacties!

  @Rola
  Ik begrijp dat er plaatselijke hotspots kunnen ontstaan waar de binnenhuis de buitenhuis raakt en dat dat kritiek kan worden voor de asbestcement pijp. Dan is centreren inderdaad een voorwaarde.

  @Sander 1972
  Waarom is een rookkanaal van 150mm volgens jou te klein en is dat vragen om problemen?
  Dat de asbestcement pijp het beste eruit kan snap ik maar heeft niet de voorkeur en is niet altijd nodig. Ik ga wel kijken in hoeverre deze pijp vast zit mocht verwijderen de enige uitkomst worden. Is het te verwachten dat deze pijp is vastgemetseld aan de stenen schoorsteen? De pijp begint boven het plafond en eindigt tegen de nok.
  Op een foto is te zien dat de pijp bij het plafond aan een houtvezelcementplaat vast zit. Dat hoeft niet spannend te zijn lijkt me. Bij de stenen schoorsteen weet ik het nog niet...
   

  Sander 1972

  • #15
  We maken ze standaard 200 voor een goede trek, kleiner met bochten en ellende is meestal sloop om de problemen op te lossen
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #16
  een rookkanaal te groot maken werkt averechts?
  asbest verwijderen [laten] en vervangen door dw geisoleerde rvs buis ook die moet afhankelijk van het merk nog vrij blijven van het hout
   

  Spostma85

  • #17
  Het was even stil van mijn kant maar bedankt voor de late reacties. Ik ben aan het onderzoeken of ik de asbest pijp zelf kan verwijderen.

  Ik hoor wel tegenstrijdigheden over diameter nieuw kanaal. Dat die op de brander moet zijn afgestemd snap ik. Ik dacht zelf dat 150mm prima is. Of zou ik groter moeten gaan omdat ik 2x 30 graden bocht heb?
   

  Jeroen

  • #18
  Spostma85 schreef:
  Ik ben aan het onderzoeken of ik de asbest pijp zelf kan verwijderen.
  Deze toepassing valt niet onder de particuliere vrijstelling en zal je moeten laten verwijderen door een asbestsaneringsbedrijf.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu