Regenwater komt via standleiding binnen op 3e verdieping

Bettie

  • #1
Wij zitten met het hardnekkige probleem dat bij een zeer zware regenbui het water via ons keukenkastje (via de pijp waarop de boiler-overloop loost) onbelemmerd in de keuken stroomt. Dit terwijl we in een flat op de derde verdieping wonen en mensen boven en beneden ons nergens last van hebben (behalve van lekkage uit onze keuken als we tijdens zo'n bui niet thuis zijn om te dweilen). Het is een flatgebouw uit 1933 en volgens de loodgieter loost de afvoer van de keuken op een standleiding waar ook alle balkons (zes verdiepingen) op lozen. Hij heeft al enkele keren de leidingen via balkons en ook via de keuken ontstopt, waarna het dan soms een tijd wegblijft (maar dat doen die zware buien natuurlijk ook). Ik vroeg me af of er iets definitievers is wat we zelf zouden kunnen doen, maar heb eerlijk gezegd geen idee wat. Als de keuken ervoor open moet, kan ons dat niets schelen, want zoals het nu is kunnen we juist 's zomers met weer zoals nu de deur haast niet uit. Hieronder een tekening van de situatie zoals ik hem begrijp. Misschien is het ook nuttig in dit verband te vermelden dat de overstromingen zich aankondigen door geborrel in de gootsteenafvoer. Ook als we de gootsteen laten leeglopen borrelt het nogal en dat houdt altijd nog een tijdje aan (blub blub zo nu en dan), terwijl de zaak net weer eens ontstopt is allemaal, dus daar kan het niet aan liggen (denk ik). Verder staat het balkon zelf nooit blank (ook bij de bovenburen niet). De afvoer van ons eigen balkon zit lager dan de afvoer van de keuken. Als iemand een idee heeft (buiten verhuizen) dan hoor ik dat heel graag!
 

Pepjo

  • #2
Dit klinkt als een ontluchtingsprobleem. Is de standleiding aan de bovenkant (nog) open ?
 

Fiesiekus

  • #3
Er bestaan terugslagkleppen die in rioolpijpen ingebouwd kunnen worden (bijv. tusen de standleiding en uw afvoerleiding), maar ervaring heb ik daar niet mee.
 

Bettie

  • #4
Ad ontluchting:
Hoe het op het dak zit, weet ik niet. Dat zou ik dan via de Vereniging van Eigenaren moeten laten inspecteren, want het dak kan ik zelf niet zomaar op. Moet ik sowieso dus maar doen, lijkt me (bedankt dus!). Maar wat ik toch vreemd blijf vinden, is dat dat het altijd maar op één verdieping (en helaas dus de onze) gebeurt. Komt dat wel meer voor als het probleem in de ontluchting zit?
Ad terugslagklep:
Dat is ons eerder nogal stellig afgeraden, maar de reden kreeg ik daar ook niet bij.
 

Pepjo

  • #5
Misschien hebben alle buren al terugslagkleppen. :mrgreen:
 

Bettie

  • #6
Als dat zo is, dan ga ik ook terugslaan! (dat ze dat voor zich gehouden hebben ...)
 

Fiesiekus

  • #7
:mrgreen: en raden ze het daarom ten stelligste af :mrgreen:
 

Chathanky

  • #8
Ik denk dat de standleiding wat aan de krappe kant is.
Een installateur zou dit kunnen beoordelen en zo nodig berekenen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Wanneer het een huurwoning is moet de eigenaar dit oplossen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Ik heb meer zo`n vermoeden dat er iets van een stok of iets anders in de t-stuk van het balkon zit bij normaal gebruik riolering geen last maar bij stortregens wel.

en omdat buren beneden geen last hebben
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Sanibroyeur in het keukenkastje.

Als het water omhoog komt pompt deze het op volle kracht terug.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
Jan schreef:
Wanneer het een huurwoning is moet de eigenaar dit oplossen.
Dan is er toch geen vereniging van eigenaren Jan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Jawel maar dan verhuurd de eigenaar aan een derde.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dat zou inderdaad kunnen :cool:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Nooit gehoord dat een woningstichting eigenaar van een woning of flat kan zijn :wink:
 

Fiesiekus

  • #16
Als verstopping door loodgieter is verholpen, is 't vervolg op Chathanky's bericht: het vervangen van de standleiding vanaf de verdieping boven u t/m helemaal onderaan door een pijp met grotere diameter. Dat lijkt me misschien minder werk & rommel dan de keukenvloer openmaken etc.
 

Chathanky

  • #17
Je kunt volgens mij vele kanten op met dit probleem.

Zijn de verdiepingen er onderbewoond? Die moeten bij een te kleine standleiding ook last hebben.

Zitten er geen rare knikken in de standleiding?

Loopt je aansluiting wel goed af?

Heeft de staande aansluiting van je boiler genoeg hoogte? Je siflon kan door overdruk overlopen?

Is de onderzijde van de standleiding voorzien van een ontspanningsleiding Om de druk af te voeren die kan ontstaan bij de afvoer van veel regenwater?

Zo ja is deze mischien verstopt en zitten door geen aansluitingen op die belemmerend kunnen zijn voor de werking? (het gebeurt wel dat later op zo`n leiding aansluitingen komen omdat er gedacht wordt dat dit zomaar kan)

Genoeg zaken om uit te zoeken.
 

Bettie

  • #18
Nav eerdere reacties over wie ervoor opdraait: het zijn koopflats, dus wat je eigen probleem is moet je zelf oplossen (en betalen) en wat een probleem van het hele gebouw is, daar moet de Vereniging van eigenaren (VvE) aan te pas komen (en dan betaal je het samen, dus uiteindelijk ook gewoon zelf, maar dat terzijde). In dit geval, als het inderdaad de ontluchting van de standleiding is die het probleem veroorzaakt, moet dus de VvE eraan te pas komen.

Nav laatste suggesties:
- Verdiepingen eronder (drie stuks) zijn ook bewoond en hebben nooit last.
- Of er rare knikken in de standleiding zitten weet ik niet. Ik overweeg dat te laten nagaan door een bedrijf dat met camera's in leidingen kan kijken (vanaf het dak dus).
- Onze eigen aansluiting loopt misschien wel niet erg af. Zou dat kunnen verklaren dat het overtollige water steeds op onze verdieping eruit komt en niet bij de buren? Dan zouden we er namelijk zelf iets aan kunnen doen.
- hoogte van de staande aansluiting van de boiler: die begrijp ik niet helemaal goed geloof ik. De afvoer van de buis die de overloop van de boiler opvangt heeft een eigen sifon en sluit vervolgens onder de sifon van de gootsteen op de gootsteenafvoer aan. Ik geloof dat dat vroeger wel eens anders geweest is, maar toe kwam het regenwater ook rechtstreeks in de gootsteen zelf omhoog (wat nog veel erger was qua effecten).
- De vraag of de onderzijde van de standleiding is voorzien van een ontspanningsleiding om de druk af te voeren die kan ontstaan bij de afvoer van veel regenwater: wat moet ik me daar bij voorstellen (bij zo'n ontspanningsleiding)? Het klinkt heel veelbelovend! Ik zal het het onder de aandacht brengen van de de VvE want als dat zo is, dan kan ik er op m'n eentje niet veel mee, denk ik.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
Hebben beneden buren ook een keuken aan sluiting zitten waar die van u ook zit
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #20


Het is een bestaande situatie zoals bij de bouw dus het is een plaatselijke vernauwing, net wat u zegd kan u van bv balkon boven buren met een kamera er naar binnen gaan en kijken in de stand leiding.
of van het dak is wel langer want je betaald per/m wat bekeken word.

Wat misschien onlogish lijkt maar is nooit uitgesloten kan de aansluit T-stuk er verkeerd om in zitten wil ook wel eens gebeuren
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu